Порекло презимена Младеновић

25. фебруара 2012.

коментара: 78

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (78)

Одговорите

78 коментара

 1. Gabyska

  Pozdrav Mladenovici
  Moj pok deda Jovan. M ig Retimlja kod Orahovca, Prizren, javite se ako vas ima poreklom sa tih prostora. Inace, deda izbego u Prokuplje. Slava sv Nikola.

 2. Vladimir

  Поздрав Младеновићи.
  Ја сам Владимир Младеновић из Београда. Мој деда је исто Владимир, из Коњевића код Чачка. Славимо Светог Николу. Иначе добар део становништва су Младеновићи у Коњевићима. Кад сам био мали чуо сам да смо пореклом из Херцеговине. Ако има неко са те стране да појасни био бих захвалан. Поздрав

 3. Aleksandar Mladenović

  Moja familija se takođe zove Mladenović, takođe slavimo SV Arhangela Mihaila i SV Arhangela Gavrila, u Vašem opisu prepoznajem svoju familiju, ratoborni i ne daju na sebe, takođe imam plavu boju kose, kao i pradeda Dragomir(1922) koji je imao plavu kosu i plave oči. Braća i sestre od Dragomira(Drage) su Momir(Moša), Tihomir(Tika), ?(Bora), Desanka i Milanka, dok je njihov otac imao sedmoro braći i sestara koje je sama odhranila baba Jela sa karabinom, jer su njenog muža ubili bugari. Radi hrabre babe Jele mnogi nas zovu Jelići. Za one koje znamo (10 porodica) većina porodica je u Beogradu i okolini Beograda dok ima i onih koji su još uvek u Čunguli (opština Blace, Toplički okrug). Takođe znam za Mladena i Mladju al deda stric zna bolje celu priču, raspitaću se.

  Lični zaključak, većina Mladenovića slavi Sv Nikolu i Sv Arhanđele, upravo se i u Prizrenu u zadužbini cara Dušana
  nalaze temelji dve crkve posvećene pomenutim Svecima. Iz priče većine može se zaključiti da je većina Mladenovića zapravo sa područija Stare Srbije odnosno Severa Makedonije i Kosova i Metohija, neke porodice su se selile preko Crne gore, neke preko okoline Niša, neke preko nekih trećih lokacija ali većina se nalazi na teritoriji južne Srbije.
  Ne kažem da smo svi u rodu ali većina verovatno jeste jer su svi preci imali mnogobrojne porodice sa 6/7/8 dece, dok moj zaključak na osnovu nekih dokaza i priča drugih porodica najverovatniji.
  Bilo bi lepo da odemo na testiranje DNK, i otkrijemo haplogrupe i podgrupe i ko je od nas rod a ko ne. U Beogradu ima neka labaratorija u kojoj to ispitivanje košta 13.000 ili tako nešto.

  Kontakt: [email protected]

  • Jelena (Miroslav) Mladenović

   Pozdrav, Aleksandre.
   Da li Vi ili neko ovde zna Vašeg imenjaka, Aleksandra Mladenovića? Rođen je 1930/31/32/33 u Zemunu i moj je deda… Živeo je u Zemunu pa Mostaru 50ih godina, a načuli smo da je možda išao u Pirot posle toga.
   Naime, ne znam ni da li je živ ili da li imam još jednu granu porodice uopšte, pošto su se on i baka (Radmila) razveli kada je moj pokojni tata (Miroslav) imao svega par godina i nije ga se ni sećao.
   Znam samo da smo poreklom iz Pirota, valjda je Aleksandrov otac rođen tamo. Ime svog pradede ne znam, ali je prababa bila Evica i poreklom iz Vojvodine.
   Krsna slava je Sv. Arhangel Mihajlo.
   Ako bi neko mogao da pomogne, jako bih bila zahvalna da saznam da li imam još porodice za koju nisam znala, naročito jer smo i tata i ja jedinci i sa mnom se gasi loza za koju ja znam.