Poreklo prezimena Mirčetić

25. februara 2012.

komentara: 13

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (13)

Odgovorite

13 komentara

 1. Sasa

  Postovani iz reči mog dede, grana moje porodice je došla sa Cetinja početkom XIX veka u Kumane(Vojvodina – Banat).Trebalo bi da odem do crkve ili MZ Kumane da vidim krštenice od pradede i predaka, kako bih utvrdio tačnije podatke

  • Saša

   Samo još da dodam, Mirčetića je inače bilo više familija. Ima ih po celoj Srbji a činimi se najviše okolina Beograda. Postji poroodica u Beogradu, poreklom iz Kragujevca. Moja slava ja Sveti Đorđe
   Na FB stranama ima Mirčetića odasvuda, što je lepo

 2. Mirčetić Vladimir

  Imate Mirčetiće na pretrazi vašeg sajta – selo Gornje Jarušice. Greškom je navedeno da su ”Milčetići”. Slavimo Svetog Luku. Poreklo po usmenom predanju je Stara Hercegovina.

  • Vladimir Mirčetić

   Moji potiču iz sela Jarušice kod Kragujevca. Moj deda Milovan Mirčetić je učestvovao u balkanskim ratovima kada je dobio i čin oficira. Slavimo svetog Luku.
   Nažalost, ne znam nešto više o daljem poreklu porodice, ali bih voleo da mi oni koji znaju, pošalju bar neke podatke.

   Dr Vladimir Mirčetić

   • Nebojša Novaković

    Mirčetići i Kostići su najstariji rod u Gornjim Jarušicama i oni su u kraju Kusovcu. Od njih su i Kostići koje zovu Arnautima. Po predanju, doselio se predak Mirčeta iz „Erske“, Starog Vlaha ili Hercegovine. Slava Lučindan.

    Izvor: Dr Jovan Erdeljanović, “Šumadijska Kolubara” (1949)

 3. Branislav Mirčetić

  Po Crkvenim knjigama i po predanjima ljudi, Mirčetići su sa Čarnojevićima došli u selo Kumane i postali graničari. Čuvali su granicu prema sadašnjoj Rumuniji. Postoje tri familije Mirčetića na tom području (špicname) Robini, Prčini i Karabini. Ja priradam Robinima i slavim slavu Đurđevdan.

  • Aleksandar I1

   1) J.ERDELJANOVIĆ ”Srbi u Banatu”: Prezime Mirčetić nije navedeno u Protokolima rođenih, venčanih i umrlih za period 1757 – 1765. godine. On je Mirčetiće podelio na Karabine i Robine, obe sa slavom Đurđevdan. U selu ih je u vreme Erdeljanovićevog rada bilo oko 20 kuća ukupno. Za njih je samo navedeno da su rod nepoznatog porekla i da imaju staru zemlju.
   2) Land census 1828., županija Torontal, selo Kumane: Tadia Mirtsetits, Netza Mirtsetits, Pera Mirselits (?), Jevrem Mirtsetits.

  • Saša

   da, to je to Branislave ja pripadam Prčinim i slavimo Đurđevdan, koliko znam svi Mirčetići iz kumana slave Đurđevdan. Na žalost Mirčetića od Prčinih više nema u Kumane, doduše ima jedna mala koja se skoro udala ćerka pok Mirčetič Dejana koji je poslednji potomak koji je živeo u Kumane. Moje prebivalište je u Zrenjaninu i moj sin će nastaviti lozu Mirčetića-Prčinih od Radivoja Mirčetića, koji je prvi otišao iz kumana 1940. god. imao je jednog sina i 3 ćerke

 4. Marko Mirčetić

  Zivim u selu Lopaš kod Uzicke Pozege.. U nasem selu ima 5 kuca Mirčetića i svi vodimo poreklo od zajednickog pretka koji se zvao Vukić Mirčetić 1804-? Po pricama znam da smo poreklom iz C.Gore.. Ne znam tacno kad smo se doselili u ove krajeve al znam da je to bilo dosta pre 1800 mozda cak i pre nego sto su turci dosli u ove krajeve.. Imena koja sam sretao u porodicnim zapisima a to su potomci gore navedenog su Vukoman, Simeon, Milenko, Radisa, Dragisa itd.. Na sremskom frontu poginuo je Sin Radise Mircetic zvao se Milenko.. Poginuo je u sremskim karlovcima 1945 od komunista.. bio je u to vreme skolovan covek.. zavrsio gimnaziju u Cacku kao najbolji ucenik.. i dan danas njegova slika stoji u Čačanskoj gimnaziji.. Nasa krsna slava je Sv. Jovan Krstitelj.. U arilju takodje postoji familija Mircetic.. Pozdrav..

 5. Saša

  Bilo bi lepo ako nekako postoji mogućnost da uspostavim kontakt sa Branislavom Mirčetić, moguće je i da smo rod 🙂
  meil [email protected]

 6. Ružica

  Takođe i ja sam Mirčetić od Robinih i Kumane je spona po crkven knjigama vodimo da smo nastankom sela prisutni kao stara porodica al koreni nisu jasni al ukazuju da smo možda iz Crne Gore al jedno jeste Krsna slava Đurđevdan.

 7. Rajko

  Gore pomenuti Milenko Mirčetić ceo rat je bio u četnicima DM, unapeđivan i odlikovan, a sudbina je htela da pogine sa nametnutom petokrakom na čelu.