Poreklo prezimena Mišković

25. februar 2012.

komentara: 48

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (48)

Odgovorite

48 komentara

  1. Postovani ,
    Ja sam pd Miskovica iz Gornje Josanice nadomak Blaca. Ono sto ja hocu da Vam kazem je sledece-
    Moji preci su se u Gornju Josanicu doselili iz sela Modromelj na Kopaoniku bezeci od Turaka

  2. Slobodan Miskovic je ažurirao opis.
    02. novembar 2012.
    Narodno predanje (Koje je sakupljajuci gradju za etnografsku raspravu o Banjanima 1912 i 1940 godine djelimicno priblizio Svetozar Tomic i dr.Djurdjica Petkovic u glsniku Cetinjskog Muzeja) kaze da su ,Miskovici i Kokotovici najstarije porodice u Banjanima (Opstina Niksic),da slave Svetog Tomu i prisluzuju Petrov dan. U to vrijeme Parez je bio poznat i izuzetno pogodan za uzgoj vinove loze i da su Parezani bili izuzetno mocni i ekonomski jaki. Narodno predanje kaze da je u zemanu na sabor kod njihovog hrama (crkva Svetog Apostola Tome u Parezu) dolazilo po 70 sedlenika sa srebrenim sedlima,i da je po tome poljana ispod crkve sv.Apostola Tome na kojoj su vezani konji dobila naziv srebrena poljana kako se i dan danas naziva. U ovoj crkvi pricestili su se vojnici vojvode Vlatka Vukovica pri odlasku u boj na Kosovo. Cuvenim,bogatim i u vaktu silnim i znamenitim Parezanima oko 1585 god. u pohode dodje Ivo Senjanin i potpuno ih razori.Posle poraza Parezansko pleme se raspada,jedan dio prebjegne na desnu stranu Trebisnjice,u Zavodje (predio Panika),zadrzavajuci staro prezime Parezanin (po mjestu Parezu),gdje ih i danas ima ,kao i u Bileci ,Trebinju,Beogradu i u drugim mjestima sirom evrope i svijeta .A Miskovici i Kokotovici u Petrovice(na Miskovica brda,Koroljin Do i Usputnicu Kokotovici ).Zbog raznih okolnosti dio Kokotovica seli iz Banjana (Nevesinje,Krivosije,Korjenice,Niksic i drugim mjestima sirom evrope i svijeta). Svi Kokotovici u Hercegovini poticu od Mata,koji se seli u Nevesinje 1855 g. Za prvog rodonacelnika Kokotovica smatra se Mitar koji je pobjegao iz Pareza od zuluma Senjanim Iva. Bojeci se osvete ,dio Miskovica iz Koroljina Dola prebjegne u Bosnu,u okolinu Rogatice,gdje njihovi potomci i danas zive…
    Nepoznata su imena nasih predaka do prosloga vijeka.Od tada se pamti ime Goluba Mitrova Miskovica koji je imao 9 sinova,a to su bili:Teodosije,Jeftimije,Mato,Zelen,Djuro,Luka,Risto,Pajo i jos jednog kome je zaboravljeno ime,koji je presao u katolicanstvo i zauzimao istaknuto mjesto u austrijskoj diplomatiji.Prema nepotpunim izvorima od njega je vodio porijeklo istaknuti Titov general Ivan Miskovic.Iz pisanih izvora navodi se da je oko 1860-e godine njihov brat Mato preselio iz Petrovica u Viluse gdje i danas zive njegovi potomci ,a njihov brat Luka i sinovac Rade Pajov sa porodicama 1889-e godine u Vukojevac kod Kursumlije,ciji potomci danas zive u Beogradu,Lazarevcu ,Batajnici ,Boru i selu Madjari u Toplici.Njihova majka(zena Golubova) je bila od Jovanovica iz Trebinja ,od onog roda od kojeg je i nas slavni svetitelj Vasilije Ostroski.Ona je odvela kao siroce u rod jednog djevericica ,koji se skrasio na Humu ,ozenio mirazusom ,i od kojeg vode porijeklo tamosnji Miskovici. Ovo bratstvo je dalo Manastiru dva svjestenika i to igumana Teodosiju i kaludjera Jeftimija.
    Po svoj prilici Teodosije je bio najstariji od brace .Pouzdano se zna da je 1833 godine stupio na duznost igumana Manastira Kosjerevo .Teodosije je medju narodom uzivao opstu popularnost i postovanje ,i smatra se kao jedna od najznajcajnijih licnosti toga vremena. Teodosije je bio po svestenickom zvanju iguman a po narodnom i iguman i ban,a 1863 g.pod Ostrogom Knjaz Nikola ga imenuje za jednog od vodecih starjesina za Hercegovinu. Teodosije 1859 g.iz inostranstva nabavlja prvo zvono u Manastir Kosijerevo kao i u citavu Hercegovinu. Zbog ovog smjelog poduhvata i svog nacionalnog rada biva mucki otrovan u Mostaru od strane turaka krajem 1863 g. A da bi se ispunilo obecanje koje je Knjaz Danilo dao Teodosiju, 1882 g.iz Manastira Zdrebaonika prenesene su Mosti svetog Arsenija drugog Arhiepiskopa, u Manastir Kosijerevo. Iz ovih bratstava, na krvavim popristima ginulo je dosta ljudi u raznim vremenskim razmacima. posto mi nije poznato razdoblje za neke od njih,ovom prilikom necu navoditi imena… Potomci Miskovica
    pored Niksica ,Trebinja i gore navedenih mjesta zive i u Njemackoj ,Rusiji,Americi,Australiji i raznim krajevima nase planete.

    • Mirjana Mišković

      Moj Deda Milan (Božidar) Mišković je iz sela Vukojevac, Kuršumlija bio je vojno lice pa je dospeo do Beograda imamo rodbine po Lazarevcu i Beogradu, slavimo sv. Tomu znamo da smo kao familija doseljeni iz Vilusa, opština Nikšić i na Petrovdan se organizuje skup familije Mišković u Vilusima…..

  3. Filip Mišković

    Da li je nekom poznato koje su haplogrupe zastupljene u gružanskom selu Borač opštine Knić?
    Ima li testiranih? Naročito me zanimaju porodice koje slave Srđevdan.

    • Aleksandar Miskovic

      Vise porodica Miskovic u macvanskom kraju,okolina Sapca, tacnije u selu Stitar. Slavimo Srdjevdan. Pozdrav

  4. Vojislav Ananić

    MIŠKOVIĆ (p.k). Miškovići (p), u Dražin Dolu (Šuma trebinjska), Hateljima, Suzini i Poratku (Dabar). U Dražin Do je Mišković prešao iz Desin Sela, “na čitluk manastira Duži”, krajem 18. vijeka. Prema sopstvenom kazivanju, starinom su iz Dabra. Prvobitno su slavili Nikoljdan, a sada slave Sv. Klimentija (75:1170,1178). Miškovići u Dabru potiču od Đurica u Hateljima. U Suzinu i Poratak došli su iz Hatelja. U Suzinu je “iza kuge” (oko 1850) došao Tomo, “brat Miškov”, sa sinovima Milinkom, Đurom i Stepanom, a u Poratak je jedna porodica došla u prvoj polovini 20. vijeka. Slave Ttipunjdan (248:37,38). Miškovići se spominju, u 19. vijeku, i u Cimici (Gacko). “Rada Miškovića su roditelji nejakog oženili, pa je on u najboljim godinama, a žena mu đuturum” (147:584). Miškovići (k), stara porodica u Dužima (Neum). U “popisu duša” župe Gradac spominju se 1745. godine (214/5:109). Pamte predanje da su im preci bježali ispred Senjana, a jedan Mišković bio je i harambaša u borbama protiv uskoka. Slavili su Miholjdan. Pričaju da im je stara slava bila Đurđevdan, ali “pop ne dao nego Mi’oljdan, da se Dužimci ne bi tukli s Imoticom (susjedno selo), koji isto služe Mioljdan, pa da ne mogu dolazili jedni u drugih, piti, slaviti i bosti se noževima” (180:101).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  5. Po usmenom predanju svi Miškovići potiču iz sela „Miške“ sa Čeva (okolina Cetinja) odakle su se raselili negde u 17. veku a po drugim izvorima iz okoline Nikšića, selo Banjani
    I mi imamo informaciju da su Miškovići iz Crne Gore ali je sve to nepouzdano. Druge informacije govore da je prezime Mišković nastalo od izvesnog Miška . Nasa slava je Sveti Jovan,a deda i ostala familija su iz Bacevaca.
    Dragana Miskovic

    • Adrijana Mišković

      Tako je, prvi Miškovići potiču iz sela Miške, koje i dan danas postoji na Čevu. Prethodno smo se prezivali Vukotić, i zbog krvne osvjete smo promijenili prezime u Mišković, po selu iz kojeg potičemo. Kasnije smo 1624. godine odatle iselili, neki u Hrvatsku(jedan dio su sada katolici), u Bosnu i na još drugih mjesta za koje sad tačno ne znam. Takođe jedan dio je preselio u Bjelopavliće u Danilovgradu, selu koje se zove Kriva Ploča i dan danas tamo žive Miškovići, uključujući i mog đeda koji mi je sve ovo i ispričao. Slavimo Aranđelovdan 21. novembra, koja je takođe slava Vukotića. Jedan dio je promijenio slavu, pa slave Miholjdan, Petkovdan, Svetog Tomu…

  6. Saša

    Pozdrav: Iz okoline Šapca sam (selo Štitar) prezivam se Mišković i slavim istu slavu, Srđevdan (sveti Sergije i Vakho) tako da smo očigledno daljni rođaci…

  7. Djordje

    Poštovani prezimanjaci/familijo!
    Po pričama starih, moji Miškovići su iz Srema, gde su iz okoline Trebinja došli bežeći od Turaka. U Hercegovinu su došli iz Crne Gore, sa Čeva, sa brda koje zovu “Miške”. Slavimo Miholjdan kao krsnu slavu, a postimo zavetni Svetosavski post, od Svetog Jovana do Svetog Save. Putujući po Srbiji, ali i Madjarskoj i severnije, nailazio sam na prezimenjake u okolini Kruševca, Bogatića, Sremske Mitrovice, Mola, Segedina, Sent Andreje, pa čak i na jugu Slovačke. Većina je znala za “staru Hercegovinu kao poreklo” ali samo po predanju. Mnogi su se asimilovali i mesovitim brakovima u Madjarskoj i Slovačkoj primili katoličanstvo. Čuo sam za Petrovdanski sabor Miškovića u Vilusima, Crna Gora gde bih voleo da podjem jednoga dana! Svako dobro Vam želim i zdravo bili!
    Djordje Mišković, Novi Sad

  8. Mišković

    Pozdrav, moja porodica slavi Đurđevdan. Sada je stacionirana u braničevskom okrugu, inače potiče iz srednje Bosne, tj. Zenice gde je bila sve do 90-tih. Po nekim usmenim predanjima čuo sam da se neki moj predak preselio iz Crne Gore u dolinu reke Bosne oko Zenice još za vreme Turaka. Priča se da je možda iz okoline Danilovgrada taj predak ali to ništa nije sigurno, dok neki kažu da je iz okoline manastira Ostrog.

    • Milan

      Ako je vas predak iz okoline Danilovgrada, to je onda iz sela Kriva Ploca, gdje jedino i ima Miskovica.Onu su tu starosjedeoci(Bjelopavlici) i kao svi Bjelopavlici slave Sv.Petku, a Djurdjevdan im je prisluzica.
      PS
      Kriva Ploca je i u blizini manastira Ostrog.

      • Adrijana Mišković

        Da, ja sam Mišković iz sela Kriva Ploča, tu tom mjestu svi stanovnici su Miškovići, i svi slavimo Svetog Arhangela Mihaila, slavu koju su slavili naši preci iz sela Miške, veliki dio Miškovića je promijenilo slavu vjerovatno zbog okolnosti. To mjesto koje je blizu Ostroga zove se Mijukusovići, i tu ima par kuća u kojima žive naši rođaci koji takođe slave Aranđelovdan.

    • Spasojevic(Mišković Sofija)

      Zdravo, moje porodice Mišković isto je porijeklo iz Zenice, tačnije selo Drivuša. Isto slavimo Đurdevdan. 50ih su se preselili u Sarajevo isto i moji spominju porijeklo iz Crne gore.
      Pozdrav

  9. Zlatko Mišković

    Pozdrav! Zivim u selu Mačvanski Metković (opstina Bogatić). U selu ima oko 20 kuca Miškovića i svi smo u ulici koja se zove VIDOVAČKI ŠOR. Po mojim saznanjima nasi koreni poticu iz sela VID koje se nalazi uz Metković(HR). Krsna slava nam je Miholjdan. Nisam uspeo da saznam kada su se doselili ali jedno sigurno znam da mi je pradeda bio 1890god. a njegov otac je rodjen ovde u selu. Ako neko ima jos nekih informacija neka piše.

  10. Dragan Mišković

    Moji su poreklom iz sela Vukovsko (Kupres). Slavimo Svetog Đorđa. Prema nekim podacima moji preci su se tu doselili iz Dalmacije sa Pelješca.

    • Natasa

      Pozdrav Dragane ,Moji su isto Iz Kupresa .Aleksa Miskovicc je dosao u Semizovac I tu se ozenio Iz porodice Lazic Vasilijom.
      Ja koliko imam informacije tj predanje kaze da su se Miskovici doselili Iz Crne Gore jos krajem 1680 god .I to predanje kaze da je turski velikas ostavio sve u turskoj bio je mlad I zaljubio se u srpkinju .Njegovi su ga se odrekli I hteli cak ubiti.Bezeci menja prezime u Miskovici gde dolazi u Kupres .
      Pradeda otac Alekse je Savo Miskovici koji je umro 1935 u 85 god
      Imao je sinove DANILO,ALEKSA ,DUSAN ,ILIJA I PERA.Za zensku decu nemam tacne informacije.Ja koliko znam bilo oh je cetiri.
      Slavili su Svi Jovana.