Порекло презимена Мишковић

25. фебруар 2012.

коментара: 48

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (48)

Одговорите

48 коментара

  1. Postovani ,
    Ja sam pd Miskovica iz Gornje Josanice nadomak Blaca. Ono sto ja hocu da Vam kazem je sledece-
    Moji preci su se u Gornju Josanicu doselili iz sela Modromelj na Kopaoniku bezeci od Turaka

  2. Slobodan Miskovic је ажурирао опис.
    02. новембар 2012.
    Narodno predanje (Koje je sakupljajuci gradju za etnografsku raspravu o Banjanima 1912 i 1940 godine djelimicno priblizio Svetozar Tomic i dr.Djurdjica Petkovic u glsniku Cetinjskog Muzeja) kaze da su ,Miskovici i Kokotovici najstarije porodice u Banjanima (Opstina Niksic),da slave Svetog Tomu i prisluzuju Petrov dan. U to vrijeme Parez je bio poznat i izuzetno pogodan za uzgoj vinove loze i da su Parezani bili izuzetno mocni i ekonomski jaki. Narodno predanje kaze da je u zemanu na sabor kod njihovog hrama (crkva Svetog Apostola Tome u Parezu) dolazilo po 70 sedlenika sa srebrenim sedlima,i da je po tome poljana ispod crkve sv.Apostola Tome na kojoj su vezani konji dobila naziv srebrena poljana kako se i dan danas naziva. U ovoj crkvi pricestili su se vojnici vojvode Vlatka Vukovica pri odlasku u boj na Kosovo. Cuvenim,bogatim i u vaktu silnim i znamenitim Parezanima oko 1585 god. u pohode dodje Ivo Senjanin i potpuno ih razori.Posle poraza Parezansko pleme se raspada,jedan dio prebjegne na desnu stranu Trebisnjice,u Zavodje (predio Panika),zadrzavajuci staro prezime Parezanin (po mjestu Parezu),gdje ih i danas ima ,kao i u Bileci ,Trebinju,Beogradu i u drugim mjestima sirom evrope i svijeta .A Miskovici i Kokotovici u Petrovice(na Miskovica brda,Koroljin Do i Usputnicu Kokotovici ).Zbog raznih okolnosti dio Kokotovica seli iz Banjana (Nevesinje,Krivosije,Korjenice,Niksic i drugim mjestima sirom evrope i svijeta). Svi Kokotovici u Hercegovini poticu od Mata,koji se seli u Nevesinje 1855 g. Za prvog rodonacelnika Kokotovica smatra se Mitar koji je pobjegao iz Pareza od zuluma Senjanim Iva. Bojeci se osvete ,dio Miskovica iz Koroljina Dola prebjegne u Bosnu,u okolinu Rogatice,gdje njihovi potomci i danas zive…
    Nepoznata su imena nasih predaka do prosloga vijeka.Od tada se pamti ime Goluba Mitrova Miskovica koji je imao 9 sinova,a to su bili:Teodosije,Jeftimije,Mato,Zelen,Djuro,Luka,Risto,Pajo i jos jednog kome je zaboravljeno ime,koji je presao u katolicanstvo i zauzimao istaknuto mjesto u austrijskoj diplomatiji.Prema nepotpunim izvorima od njega je vodio porijeklo istaknuti Titov general Ivan Miskovic.Iz pisanih izvora navodi se da je oko 1860-e godine njihov brat Mato preselio iz Petrovica u Viluse gdje i danas zive njegovi potomci ,a njihov brat Luka i sinovac Rade Pajov sa porodicama 1889-e godine u Vukojevac kod Kursumlije,ciji potomci danas zive u Beogradu,Lazarevcu ,Batajnici ,Boru i selu Madjari u Toplici.Njihova majka(zena Golubova) je bila od Jovanovica iz Trebinja ,od onog roda od kojeg je i nas slavni svetitelj Vasilije Ostroski.Ona je odvela kao siroce u rod jednog djevericica ,koji se skrasio na Humu ,ozenio mirazusom ,i od kojeg vode porijeklo tamosnji Miskovici. Ovo bratstvo je dalo Manastiru dva svjestenika i to igumana Teodosiju i kaludjera Jeftimija.
    Po svoj prilici Teodosije je bio najstariji od brace .Pouzdano se zna da je 1833 godine stupio na duznost igumana Manastira Kosjerevo .Teodosije je medju narodom uzivao opstu popularnost i postovanje ,i smatra se kao jedna od najznajcajnijih licnosti toga vremena. Teodosije je bio po svestenickom zvanju iguman a po narodnom i iguman i ban,a 1863 g.pod Ostrogom Knjaz Nikola ga imenuje za jednog od vodecih starjesina za Hercegovinu. Teodosije 1859 g.iz inostranstva nabavlja prvo zvono u Manastir Kosijerevo kao i u citavu Hercegovinu. Zbog ovog smjelog poduhvata i svog nacionalnog rada biva mucki otrovan u Mostaru od strane turaka krajem 1863 g. A da bi se ispunilo obecanje koje je Knjaz Danilo dao Teodosiju, 1882 g.iz Manastira Zdrebaonika prenesene su Mosti svetog Arsenija drugog Arhiepiskopa, u Manastir Kosijerevo. Iz ovih bratstava, na krvavim popristima ginulo je dosta ljudi u raznim vremenskim razmacima. posto mi nije poznato razdoblje za neke od njih,ovom prilikom necu navoditi imena… Potomci Miskovica
    pored Niksica ,Trebinja i gore navedenih mjesta zive i u Njemackoj ,Rusiji,Americi,Australiji i raznim krajevima nase planete.

    • Mirjana Mišković

      Moj Deda Milan (Božidar) Mišković je iz sela Vukojevac, Kuršumlija bio je vojno lice pa je dospeo do Beograda imamo rodbine po Lazarevcu i Beogradu, slavimo sv. Tomu znamo da smo kao familija doseljeni iz Vilusa, opština Nikšić i na Petrovdan se organizuje skup familije Mišković u Vilusima…..

  3. Филип Мишковић

    Да ли је неком познато које су хаплогрупе заступљене у гружанском селу Борач општине Кнић?
    Има ли тестираних? Нарочито ме занимају породице које славе Срђевдан.

  4. Војислав Ананић

    МИШКОВИЋ (п.к). Мишковићи (п), у Дражин Долу (Шума требињска), Хатељима, Сузини и Поратку (Дабар). У Дражин До је Мишковић прешао из Десин Села, “на читлук манастира Дужи”, крајем 18. вијека. Према сопственом казивању, старином су из Дабра. Првобитно су славили Никољдан, а сада славе Св. Климентија (75:1170,1178). Мишковићи у Дабру потичу од Ђурица у Хатељима. У Сузину и Поратак дошли су из Хатеља. У Сузину је “иза куге” (око 1850) дошао Томо, “брат Мишков”, са синовима Милинком, Ђуром и Степаном, а у Поратак је једна породица дошла у првој половини 20. вијека. Славе Ттипуњдан (248:37,38). Мишковићи се спомињу, у 19. вијеку, и у Цимици (Гацко). “Рада Мишковића су родитељи нејаког оженили, па је он у најбољим годинама, а жена му ђутурум” (147:584). Мишковићи (к), стара породица у Дужима (Неум). У “попису душа” жупе Градац спомињу се 1745. године (214/5:109). Памте предање да су им преци бјежали испред Сењана, а један Мишковић био је и харамбаша у борбама против ускока. Славили су Михољдан. Причају да им је стара слава била Ђурђевдан, али “поп не дао него Ми’ољдан, да се Дужимци не би тукли с Имотицом (сусједно село), који исто служе Миољдан, па да не могу долазили једни у других, пити, славити и бости се ножевима” (180:101).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  5. По усменом предању сви Мишковићи потичу из села „Мишке“ са Чева (околина Цетиња) одакле су се раселили негде у 17. веку а по другим изворима из околине Никшића, село Бањани
    I mi imamo informaciju da su Miškovići iz Crne Gore ali je sve to nepouzdano. Druge informacije govore da je prezime Mišković nastalo od izvesnog Miška . Nasa slava je Sveti Jovan,a deda i ostala familija su iz Bacevaca.
    Dragana Miskovic

    • Адријана Мишковић

      Тако је, први Мишковићи потичу из села Мишке, које и дан данас постоји на Чеву. Претходно смо се презивали Вукотић, и због крвне освјете смо промијенили презиме у Мишковић, по селу из којег потичемо. Касније смо 1624. године одатле иселили, неки у Хрватску(један дио су сада католици), у Босну и на још других мјеста за које сад тачно не знам. Такође један дио је преселио у Бјелопавлиће у Даниловграду, селу које се зове Крива Плоча и дан данас тамо живе Мишковићи, укључујући и мог ђеда који ми је све ово и испричао. Славимо Аранђеловдан 21. новембра, која је такође слава Вукотића. Један дио је промијенио славу, па славе Михољдан, Петковдан, Светог Тому…

  6. Саша

    Поздрав: Из околине Шапца сам (село Штитар) презивам се Мишковић и славим исту славу, Срђевдан (свети Сергије и Вакхо) тако да смо очигледно даљни рођаци…

  7. Djordje

    Poštovani prezimanjaci/familijo!
    Po pričama starih, moji Miškovići su iz Srema, gde su iz okoline Trebinja došli bežeći od Turaka. U Hercegovinu su došli iz Crne Gore, sa Čeva, sa brda koje zovu “Miške”. Slavimo Miholjdan kao krsnu slavu, a postimo zavetni Svetosavski post, od Svetog Jovana do Svetog Save. Putujući po Srbiji, ali i Madjarskoj i severnije, nailazio sam na prezimenjake u okolini Kruševca, Bogatića, Sremske Mitrovice, Mola, Segedina, Sent Andreje, pa čak i na jugu Slovačke. Većina je znala za “staru Hercegovinu kao poreklo” ali samo po predanju. Mnogi su se asimilovali i mesovitim brakovima u Madjarskoj i Slovačkoj primili katoličanstvo. Čuo sam za Petrovdanski sabor Miškovića u Vilusima, Crna Gora gde bih voleo da podjem jednoga dana! Svako dobro Vam želim i zdravo bili!
    Djordje Mišković, Novi Sad

  8. Mišković

    Pozdrav, moja porodica slavi Đurđevdan. Sada je stacionirana u braničevskom okrugu, inače potiče iz srednje Bosne, tj. Zenice gde je bila sve do 90-tih. Po nekim usmenim predanjima čuo sam da se neki moj predak preselio iz Crne Gore u dolinu reke Bosne oko Zenice još za vreme Turaka. Priča se da je možda iz okoline Danilovgrada taj predak ali to ništa nije sigurno, dok neki kažu da je iz okoline manastira Ostrog.

    • Milan

      Ako je vas predak iz okoline Danilovgrada, to je onda iz sela Kriva Ploca, gdje jedino i ima Miskovica.Onu su tu starosjedeoci(Bjelopavlici) i kao svi Bjelopavlici slave Sv.Petku, a Djurdjevdan im je prisluzica.
      PS
      Kriva Ploca je i u blizini manastira Ostrog.

      • Адријана Мишковић

        Да, ја сам Мишковић из села Крива Плоча, ту том мјесту сви становници су Мишковићи, и сви славимо Светог Архангела Михаила, славу коју су славили наши преци из села Мишке, велики дио Мишковића је промијенило славу вјероватно због околности. То мјесто које је близу Острога зове се Мијукусовићи, и ту има пар кућа у којима живе наши рођаци који такође славе Аранђеловдан.

    • Spasojevic(Mišković Sofija)

      Zdravo, moje porodice Mišković isto je porijeklo iz Zenice, tačnije selo Drivuša. Isto slavimo Đurdevdan. 50ih su se preselili u Sarajevo isto i moji spominju porijeklo iz Crne gore.
      Pozdrav

  9. Zlatko Mišković

    Pozdrav! Zivim u selu Mačvanski Metković (opstina Bogatić). U selu ima oko 20 kuca Miškovića i svi smo u ulici koja se zove VIDOVAČKI ŠOR. Po mojim saznanjima nasi koreni poticu iz sela VID koje se nalazi uz Metković(HR). Krsna slava nam je Miholjdan. Nisam uspeo da saznam kada su se doselili ali jedno sigurno znam da mi je pradeda bio 1890god. a njegov otac je rodjen ovde u selu. Ako neko ima jos nekih informacija neka piše.

  10. Драган Мишковић

    Моји су пореклом из села Вуковско (Купрес). Славимо Светог Ђорђа. Према неким подацима моји преци су се ту доселили из Далмације са Пељешца.

    • Natasa

      Pozdrav Dragane ,Moji su isto Iz Kupresa .Aleksa Miskovicc je dosao u Semizovac I tu se ozenio Iz porodice Lazic Vasilijom.
      Ja koliko imam informacije tj predanje kaze da su se Miskovici doselili Iz Crne Gore jos krajem 1680 god .I to predanje kaze da je turski velikas ostavio sve u turskoj bio je mlad I zaljubio se u srpkinju .Njegovi su ga se odrekli I hteli cak ubiti.Bezeci menja prezime u Miskovici gde dolazi u Kupres .
      Pradeda otac Alekse je Savo Miskovici koji je umro 1935 u 85 god
      Imao je sinove DANILO,ALEKSA ,DUSAN ,ILIJA I PERA.Za zensku decu nemam tacne informacije.Ja koliko znam bilo oh je cetiri.
      Slavili su Svi Jovana.