Poreklo prezimena Milurović

24. februar 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. zoran zmrzlikar

    Jako mi je potrebno da saznam poreklo prezimena MILUROVIC.Pomagajte…:-)))

    • Vojislav

      Milurovići potiču od plemena Milur koji su na Balkan došli zajedno sa Turcima ,predpostavlja se da su poreklom iz Indije,bili su Turski Konjušari,život u Srbiji od 1389 godine,tj od Kosovske bitke pa na dalje za njih je bio mnogo bolji nego što je bio u Turskoj,godinama su sticali bogatstvo u vidu stoke i zemlje,počeli su da se bave prodajom stoke i povrća ,kada su Srbi u 19 veku krenuli u proterivanje Turaka ,mnoge Turske porodice su odbile da odu,i prelazile su u Pravoslavlje i na svoja prezimena dodavali nastavke ić ,ović ,vić ….tako su Miluri postali Milurovići,bili su velika familija ,poslednje popisani starešina te familije je Elmer Milur ,možeš to pronaći u knjizi Koreni i Pomeni ,Dušana.G.Kovačevića ,Milurovići su ostali u selu Ugrinovci nadomak Zemuna,i sada su jedna od najbogatijih familija u tom selu,sve ostale porodice sa tim prezimenom koje se pojavljuju u drugim mestima,praktično vode poreklo iz Ugrinovaca .

      • Aleksandar

        Pozdrav Vojislave,

        Čitam tvoje objasnjenje i geneologiju prezimena Milurovic, pa imam par nedoumica u odnosu na informacije koje su napisao.

        Naime, ako su preci porodice Milurovic dosli sa Turcima na Balkan, kako to da se pojavljuju u popisu u selu Ugrinovci iz 1780-ih (sa istina Elmerom staresinom), tj. Kako se tada pojavljuju kao Milurovici, a ne Miluri? Posto si napisao da su mnoge turske porodice u 19. veku uzimale ‘ić’ kako bi se posrbile. Sa druge strane, Ugrinovci nisu pripadali Turskoj jos od austrijsko-turskog rata koji su Srbi iskoristili kao momenat za seobu u severnije krajeve.

        Takodje, ako su bili imucna porodica, kako je to prezime toliko retko, odnosno kako je moguce da su se zadrzali samo u Ugrinovcima nadomak Zemuna?

        Dodatno, turski konjusari iz Indije? Jel su oni bili neko nomadsko plume? Osmanlije nikada nisu dosle do Indije, niti odatle crpeli resurse, citaj basibozuk.

        Svakako, informacije koje si izneo su vrlo interesantne, ali bih te zamolio da napises I izvore.

        Veliko hvala i pozdrav!