Порекло презимена Милуровић

24. фебруар 2012.

коментара: 4

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (4)

Одговорите

4 коментара

  1. zoran zmrzlikar

    Jako mi je potrebno da saznam poreklo prezimena MILUROVIC.Pomagajte…:-)))

    • Војислав

      Милуровићи потичу од племена Милур који су на Балкан дошли заједно са Турцима ,предпоставља се да су пореклом из Индије,били су Турски Коњушари,живот у Србији од 1389 године,тј од Косовске битке па на даље за њих је био много бољи него што је био у Турској,годинама су стицали богатство у виду стоке и земље,почели су да се баве продајом стоке и поврћа ,када су Срби у 19 веку кренули у протеривање Турака ,многе Турске породице су одбиле да оду,и прелазиле су у Православље и на своја презимена додавали наставке ић ,овић ,вић ….тако су Милури постали Милуровићи,били су велика фамилија ,последње пописани старешина те фамилије је Елмер Милур ,можеш то пронаћи у књизи Корени и Помени ,Душана.Г.Ковачевића ,Милуровићи су остали у селу Угриновци надомак Земуна,и сада су једна од најбогатијих фамилија у том селу,све остале породице са тим презименом које се појављују у другим местима,практично воде порекло из Угриноваца .

      • Aleksandar

        Pozdrav Vojislave,

        Čitam tvoje objasnjenje i geneologiju prezimena Milurovic, pa imam par nedoumica u odnosu na informacije koje su napisao.

        Naime, ako su preci porodice Milurovic dosli sa Turcima na Balkan, kako to da se pojavljuju u popisu u selu Ugrinovci iz 1780-ih (sa istina Elmerom staresinom), tj. Kako se tada pojavljuju kao Milurovici, a ne Miluri? Posto si napisao da su mnoge turske porodice u 19. veku uzimale ‘ić’ kako bi se posrbile. Sa druge strane, Ugrinovci nisu pripadali Turskoj jos od austrijsko-turskog rata koji su Srbi iskoristili kao momenat za seobu u severnije krajeve.

        Takodje, ako su bili imucna porodica, kako je to prezime toliko retko, odnosno kako je moguce da su se zadrzali samo u Ugrinovcima nadomak Zemuna?

        Dodatno, turski konjusari iz Indije? Jel su oni bili neko nomadsko plume? Osmanlije nikada nisu dosle do Indije, niti odatle crpeli resurse, citaj basibozuk.

        Svakako, informacije koje si izneo su vrlo interesantne, ali bih te zamolio da napises I izvore.

        Veliko hvala i pozdrav!