Порекло презимена Милосављевић

24. фебруар 2012.

коментара: 59

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:

Коментари (59)

Одговорите

59 коментара

  1. Aleksandar Milosavljevic

    Postovani ,jel bi znao neko da mi kaze odakle su dosli Milosavljevici koji vec nekih stotinak godina zive u Beogradu?
    Cukundeda mi se zvao Ilija Milosavljevic, pradeda mi se zvao Toma Milosavljevic, za vreme komunista oduzeta nam je imovina gde se sada nalazi hotel Metropol, i od tada se nalazimo na Lekinom Brdu. Otac Dejan Milosavljevic… Voleo bih da znam nesto vise o sebi i mojima ,hvala unapred…

  2. Gordana

    Pozdrav svima
    Zovem se Gordana Milosavljevic. Po uradjenom porodicnom stablu, mi smo oko 1700 god krenuli severno iz Bijelog Polja. Nastanili smo se u Umcarima nekih 40km od Beograda. Slava nam je Sveti Djordje, tj Djurdjic a preslavljamo Djurdjevdan. Ne znam da li je to originalna Slava, posto znam da je neki od mojih predaka “dosao zeni u kucu” tako da ne znam da li su slavili njenu ili njegeovu porodicnu Slavu…

    • Gloria Milosavljev

      Dobro veče Gordana!

      Moja malenkost je Gloria ( Goca) I dolazim iz Kikinde (selo Iđoš). Pročitala sam Vašu objavu o prezimenu Milosavljević i da ste poreklom iz Bjelog Polja. Meni je na žalost samo poznato da smo došli iz BP selo Korito. Krsna slava je Sv. Luka što veliki broj familija Milosavljev imaju. Interesantno je da ste pronašli porodično stablo do 1700. Da li ste bili u BP? Ima li podataka? Mi se ovde vodimo kao Milosavljev ( verovatno su nam skratili ić u Vojvodini) . Lep pozdrav i nadam se Vašem odgovoru.

      • Srdjan

        Postovanje.Moje prezime je Milosavljevic I
        nasa Slava je Sveti apostol I jevandjelista Luka.Poreklom smo iz Bijelog Polja,kasnije su moji preci otisli u Toplicu pa u Beograd.Tu I sad zivimo.Ima dosta Milosavljevica a oni sa istom slavom su uglavnom rod.

      • Gordana

        Pozdrav Gloria 😊 Oprosti zbog zakasnelog odgovara. Nama je uradjeno porodicno stablo. Taj čovek koji se time bavi, ima pristup i crkvenim kjigama kako sam razumela. U našem porodicnom stablu kao početno ili ti krajnje, jer je retroaktivno , stoji Bijelo Polje. Nikad nisam bila. Baš bih volela da znam vise o nasem poreklu. Ako saznas nesto vise o familiji, napisi…Veliki pozdrav 😊✨️🥰

  3. Nažalost, nemam nikog živog rođaka kog bi mogao da pitam da mi nešto više kaže o našem porijeklu… Ono što ja znam (pitanje je da li je to tačno) moji MILOSAVLJEVIĆI su od Cerovića (Novica) a znam da imao neke veze sa Šekularcima… Dok su mi đed i otac rođeni na Kosovo, Peć… Slavimo Đurđevdan

    • Милосав

      Моји су по женској линији Милосављевићи из Пећи, али је слава Св. Андреј Првозвани, а ова слава је прилично ретка. По ономе што се зна, порекло је из Васојевића. Нажалост, немамо више родбине од Милосављевића и не знамо ко су нам сродници.

      • Миљан Милосављевић

        Милосаве, ја сам Милосављевић и слава је исто Св. Андреј првозвани. Стари су ми рекли да смо дошли из Црне горе негде 1860 године. По гробовима мислим да је то тачно. На жалост, не знам из ког смо племена и одакле тачно смо дошли.

      • Марко

        Имали смо родбину у Пећи, деда Милен, имао је ћерке, које су се ваљда одселиле у Београд.

      • Aleksandar Milosavljevic

        Postovanje Milosave, koliko znam moji preci su iz Peci, pradeda Agaton koji se doselio nadomak Krusevca. Do pre nekih 5-10 godina smo dobili pismo iz Decana da su Milosavljevici donirali svecu za zdravlje neka ogromna kolicina da Vas ne lazem (20-30kg) i da je dogorela. Slava Sv. Ilija.

  4. Dragan

    Ja sam iz sela LESEVO opstina Kraljevo. Prica se da je Majka dovela cetiri Sina
    Milosav(ljevic),Vukosav(ljevic), Andjelko(vic) Vukoica( Vukoicic).I zato se te familije smatraju
    kao Rodjaci. Kada su dosli i koje prvi njin Naslednik to neznam.

    Od Milosavljevica prica se za UROSA bio je Bogat i Danas celo selo taj Zaseok zovu Uroseva ulica

    Neznam koji je posle Milosava i kolko se kasnije Uros pojavio,znam samo od Krsman,Milosav,Miroslav,Dragan i najmladji Miroslav

    Slavimo Svetog Nikolu

  5. РАДЕ

    Ја сам Радослав-Раде Милосављевић (1939), од оца Светислава (1897-1980) (и мајке Босиљке р. Стојановић из Колара), чији се отац Милутин Милосављев из Мајура код Јагодине призетио у главиначку породицу Димитријевић (нестали по мушкој линији). Породица Милосављевић потиче од војног старешине на Делиграду Раке Чуље (па смо ми Чуљићи), који је по паду Делиграда са 20 чланова своје фамилије дошао у Мајур. Ми славимо Светог Ћирка (Ћирила). После војне службе по гарнизонима у Истри, Загорју, Подравини и Пригорју, 1991. сам се вратио у Главинце, где сам објавио књигу ГЛАВИНЦИ – ХРОНИКА И РОДОСЛОВИ, где сам за мештане пронашао податке до 13. колена. Иначе сам објавио преко 30 књига, у Крижевцима нпр. Лексикон Крижевчана и Библиографију радова о крижевачком крају, у Јагодини Јагодински биографски лексикон, Познате жене Јагодине и више других, те (као шаховски мајстор и међународни судија) седам књига из области шаха (Крижевачки гамбит, Шаховски тренер, Речник шаховског судије, Шах у Шумадији и Поморављу, Споменицу поводом 80.годишњице шаха у Јагодини итд). Имам сина (призетио се у Рибару) и ћерку (удата Ивановић), троје унучади. Најмлађи Милосављевић у Главинцима је Александар (син Миодрага, унук Мирослава, који је преминуо у Келну), који има две ћерке.

    • Dragana Fragner rodj. Zivanovic

      G-dine Rade,
      moje poreklo po majci je iz sela Duboka kod Jagodine. Deda mi se zvao Mija, pradeda Svetolik, chukun deda Vlada, njegov otac Vuksan. Krsna slava Sv. Nikola. Niko ne zna odakle smo se doselili i kada. Ako imate vishe informacija, pishite mi na :
      [email protected]

  6. Marija Milosavljević

    Moj tata Milan Milosavljević i stric Goran Milosavljević su Leskovčanu. Tačnije, pokojni deda Slobodan je iz sela Miroševci koje je na planini Kukavica nadomak Leskovca. Pokojna prababa trajka je iz sela Miroševci kod Leskovca, oni su sa babine strane i prezivaju se Jovanović.
    Ne znam razlog sto su se pokojni deda i baba doselili u Vojvodinu, znam da se stric rodio u Leskovcu i u selu Miroševci zavrsio prvi razred, a tata se rodio u Novom Sadu.
    Slava nam je Sveti Nikola. Koliko znam, samo stric mi je rod ovde, mada ima jos njih koji se prezivaju isto kao ja.
    Volela bih da znam vise 🙂

  7. Stefan Nikolic

    Ja sam Stefan Nikolic iz Sombora. Zanima me je da li neko mozda ima neke informacije o poreklu porodice Nikolic iz Vinorace. Postoje podaci da su se doselili iz nekog sela Vaganova iz Makedonije i da su se nekad prezivali Devetakovic. Nigde ne postoji trag od tog sela, nema ga na karti, verovatno je u vreme Carnojevica napusteno i naseljeno Albancima. Voleo bih da znam gde je to selo nekad bilo ako postoji podatak.

  8. Aleksandar Milosavljević

    Поштовани,волео бих да знам одакле потичу Милосављевићи,знам да су били два брата Милосав и Голуб,по Милосав у смо Милосављевићи ,по Голубу Голубовићи ,населили Ново Ланиште код Јагодине,мој прадеда Драгољуб учесник првог св рата,газио Албанију,деда Светислав и отац Милан,то је све што знам .Славимо славу светог Игњатија Богоносца.Чуо сам причу старих да су дошли из Далмације и населили прво околину Зајечара ,а онда побегли од Турака и населили Ново Ланиште.Хвала.

  9. Milosavljević Nikola

    Poštovanje svima koji ovo čitaju
    Zovem se Nikola Milosavljević i rođen sam u Beogradu, ali svi ostali Milosavljevići iz moje familije, za koje znam su rodom iz sela Kušiljevo opština Svilajnac. Otac mi je Jovan Milosavljević, deda Dobrivoje Biba Milosavljević (sveštenik), pradeda Dimitrije Milosavljević i čukundeda Radivoje Milosavljević. Slavimo sv. Jovana i domaćinstvo je poznato po nadimku strčini ili štrčini. Ako neko ima više informacija o migracijama i poreklu bio bih neizmerno zahvalan ako podeli to sa mnom. Unapred zahvalan

  10. Sasa

    Milosavljevici moji su iz Trstenika selo Bozurevac otud mi je otac i njegov otac isto a interesuje me odakle su došli i slavili Djurdjevdan

    • Katarina

      Dobar dan Saša,

      ako ne grešim, ja sam ti sestričina. Poreklom sam isto iz Bozurevca, ali rođena sam i živim u Beču. Đurđevdan je naša seoska Slava, porodična, tj. dedina (sa majčine strane) je Sv. Petka.

      Pozdrav,
      Katarina