Порекло презимена Милишић

24. фебруара 2012.

коментара: 47

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (47)

Одговорите

47 коментара

 1. Savo Milisic

  Mi smo Milišić iz sela Kuti povise Zelenike. Po mom pradjedu dosli smo 1693. god. od Nevesinja. Ima nas i u: Žlijeb, Podi, Meljine, Savina i Igalo, Herceg-Novi. Pozdrav svim mojim pretcima. ZIVJELI !!!

 2. Влашанин

  Милишићи и Миличићи потичу од Словенског племена Миличана,Милчана,из Полабља,који су живели у Шлезији Чешка,мешали се са Германским Вандалима,који су живели на територији Милчана.Миличани су са Гломачима Љубушанима,Лужичанима из Полабља са Словенима доселили на Балкан у 6 веку.Милишићи и Миличићи имају исту Хапло групу I1Z63 Германску која је могла доћи од Вандала који су живели поред Миличана на северу Чешке.Од Миличана-Милшана су постали Лужички Срби у Источној Немачкој.Од истих Миличана би могли да буду и Малачићи из Црне Горе,исто I1Z63.Миличани су припадали групи Полапских Словена.

 3. Горан

  У Дубровачком Архиву се у 15.веку помињу Браћа Богдан и Радак Милишић из села Пресјека у Невесињском пољу као ,,људи,,Кнеза Гргура Николића из Поповог поља.Милишићи су у Невесињском поље у Пресјек дошли из Главске код Требиња.Из Пресјека су касније отишли у Дубраву код Столца одакле су један део братства отишли у Босну,Шипово,и даље за Купрес.Део братства је од Невесиња око1680год отишао за Херцег Нови.Сви потичу из Главске Требињска Површ.

 4. Goran

  Постоји и Мишљење да Милишићи изворно потичу из околине Макарске из некадашње Паганије,од Словенских Неретљана,и да су одатле отишли према Невесињском пољу.Постоји још неколико њима сродних братстава са истом хаплогрупом који потичу из Неретљанске Крајине,од Имотског,Вруље,Љубушког,те се ово мишљење дасу Милишићи из Макарске отишли за Невесиње може сматрати истинито.Доста родова у некадашњој Паганији,Неретвани,имају хаплогрупу I1Z63 Y13946која је могла доћи у Макарску Загору са Словенима Неретљанима из Апулије и Сипонта,где су Неретљани имали неколико освајачких похода средином седмог века,и већи број заробљених Лангобарда Хришћана довели у своју земљу Паганију.Времаном су ови Лангобарди(I1Z63Y13946) из Апулије били потпуно Словенизовани те се ширили у Захумље и Травунију,Невесиње Мостар.

 5. Goran

  Милиша Ненковића се помиње као син Катунара Ненка Краисалића,оснивача Влаха Ненковића.Седамдесетих година 15века у Дубровачким књигама Власима Ненковићима се приписују два катуна,катуни браће Милише и Радича Богишића.Априла 1465год.регистровано је суђење у Дубровнику где су осумњиченом Драгиши Радељићу у пороти били Власи Ненковићи Радивој Милишић и Вигањ Милатовић.Милиша Ненковић се помиње као главни катунар Ненковића од 1438год.Ненковићи су потомци Влаха Бурмаза из села Ивица.Милишићи су потомци Милише Ненковића.О Власима Ненковићима из књиге Есада Куртовића који је прикупио податке из Дубровачких архива.