Poreklo prezimena Mikulić

24. februar 2012.

komentara: 5

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Milan

    Zovem se Milan Mikulić sin Čede r.02.09.1974 godine u Srpcu, Rep.Srpska BiH, nastanjen u Starom Martincu Srbac, gdje je smo doselili među prvima, a čukundjed Jovo Mikulić je prvi sahranjen 1893 godine, ostali podaci mi nisu poznati, osim da je Jovo imao brata koji je bio pravoslavni sveštenik a parohija mu je bila negdje u okolini Požege-Hrvatska. Slavimo ksnu slavu Svetog Stefana 9. januara.Ima nas samo oko 70 desetak i svi smo potomci Jove.Želio bih saznati svoje daqe porijeklo i ima li još Mikulića koji save Sv.Stefana Puno pozdrava.

  2. Hristina

    Zovem se Hristina,cerka Mikuic Sladjane,rodjena 04.03.1993.god,u Kosovskoj Mitrovici.Majka mi je rodjena u Peci,a svoje korene vuce iz Podgorice. Ostali podac mi niisu poznati… Krsna slava im je Sv.Petka. Volela bih da znm svoje poreklo… Srdacan pozdrav i unapred zahvalna Hristina !!!

  3. Vojislav Ananić

    MIKULIĆ (k). vrlo razgranat rod u zapadnoj Hercegovini. Starinom su iz Ružića (Grude), a daljim porijeklom iz Dalmacije. Nastanjeni su u Kočerinu, Ružićima, Smokinju, Ivankovića Docu, Podkraju (Široki Brijeg), Rakitnom, Humcu, Klobuku, Radišićima, Crvenom Docu, Borjanima (Ljubuški), Ravčićima (Mostar). U Kočerin su “za turskog vakta” doselili iz Ružića gdje se spominju 1743. i 1768. godine. Iz Ružića su selili u Dužice, Smokinje, Podkraj, a u Ivankovića Dolac došli su iz Kočerina (189:86,87,89,90). Prema Dedijerovim navodima, Mikulići su doselili u Kočerin iz Vrgorca u Dalmaciji “prije 400 godina, u vrijeme Hercega Stjepana”. U Klobuk je neki Mikulić prešao “na ženinstvo” prije “30 do 40 godina” (oko 1860.) iz Ružića. U Rakitnu se smatraju starosjediocima. Prije dolaska u Ravčiće živjeli su u Dračevicama i Gnojnicama (Mostar), odakle ih “aga preseli u Ravčiće”. Slavili su Nikoljdan (59:247.304.308,353). Ima ih i u Vitini kod Ljubuškog. Dedijer ih navodi kao Mikuljić i kaže da je Mikuljića djed došao iz Ružića u najam pa se “uvinča” (59:307).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.