Порекло презимена Микулић

24. фебруар 2012.

коментара: 5

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (5)

Одговорите

5 коментара

  1. Milan

    Zovem se Milan Mikulić sin Čede r.02.09.1974 godine u Srpcu, Rep.Srpska BiH, nastanjen u Starom Martincu Srbac, gdje je smo doselili među prvima, a čukundjed Jovo Mikulić je prvi sahranjen 1893 godine, ostali podaci mi nisu poznati, osim da je Jovo imao brata koji je bio pravoslavni sveštenik a parohija mu je bila negdje u okolini Požege-Hrvatska. Slavimo ksnu slavu Svetog Stefana 9. januara.Ima nas samo oko 70 desetak i svi smo potomci Jove.Želio bih saznati svoje daqe porijeklo i ima li još Mikulića koji save Sv.Stefana Puno pozdrava.

  2. Hristina

    Zovem se Hristina,cerka Mikuic Sladjane,rodjena 04.03.1993.god,u Kosovskoj Mitrovici.Majka mi je rodjena u Peci,a svoje korene vuce iz Podgorice. Ostali podac mi niisu poznati… Krsna slava im je Sv.Petka. Volela bih da znm svoje poreklo… Srdacan pozdrav i unapred zahvalna Hristina !!!

  3. Војислав Ананић

    МИКУЛИЋ (к). врло разгранат род у западној Херцеговини. Старином су из Ружића (Груде), а даљим поријеклом из Далмације. Настањени су у Кочерину, Ружићима, Смокињу, Иванковића Доцу, Подкрају (Широки Бријег), Ракитном, Хумцу, Клобуку, Радишићима, Црвеном Доцу, Борјанима (Љубушки), Равчићима (Мостар). У Кочерин су “за турског вакта” доселили из Ружића гдје се спомињу 1743. и 1768. године. Из Ружића су селили у Дужице, Смокиње, Подкрај, а у Иванковића Долац дошли су из Кочерина (189:86,87,89,90). Према Дедијеровим наводима, Микулићи су доселили у Кочерин из Вргорца у Далмацији “прије 400 година, у вријеме Херцега Стјепана”. У Клобук је неки Микулић прешао “на женинство” прије “30 до 40 година” (око 1860.) из Ружића. У Ракитну се сматрају старосједиоцима. Прије доласка у Равчиће живјели су у Драчевицама и Гнојницама (Мостар), одакле их “ага пресели у Равчиће”. Славили су Никољдан (59:247.304.308,353). Има их и у Витини код Љубушког. Дедијер их наводи као Микуљић и каже да је Микуљића дјед дошао из Ружића у најам па се “увинча” (59:307).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.