Порекло презимена Мијановић

24. фебруар 2012.

коментара: 21

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (21)

Одговорите

21 коментара

  1. CUCA

    ja sam iz Crne Gore i svi Mijanovići sto smo u Crnu Goru porijeklo nam je iz Cuca,Cuce je regija jedna koja se sastoji od puno manjih sela nalazi se na 20-tak km od Cetinja,nase selo se zove Trnjine. ima Mijanovica i po Republici Srpskoj dosta i njihovi su korijeni isto iz Cuca….pozdrav!

  2. miki

    Ja sam rodom sa Banije RH prezivam se Mijanovic pa me interesuje porijeklo kad su tamo otisli Mijanovici krsna slava mi je SVETI NIKOLA pa ako moze neko da mi objasni pozdrav.

  3. Mijanović

    Ispravka za gospodina CUCA iznad, jer svi Mijanovići iz Crne Gore nisu iz Cuca. Ja sam Mijanović, a moji preci su porijeklom od plemena i porodice Ugrenovića koji su vladali Nikšićem još u doba Nemanjića. Uglavnom Ugrenovići su jedna, kako kažu istoričari, od najstarijih plemenskih porodice u Crnoj Gori. Pozdrav

  4. Tamara

    Teško meni sa vama i poreklom.
    Mijanovića ima u Crnoj Gori iz Cuca (Trnjine ) i sa Vidrovana (Nikšić)
    Knjigu zamislite nemamo, ali to u Crnoj Gori nije neophodno.

  5. Пеђа

    Ja sam iz Adaševaca, pokraj Šida, opština u Sremu. Moj deda i njegova braća su došli iz Bosne, iz mesta Donja Bočinja, u blizini grada Maglaja, podnožje planine Ozren. Moj pradeda je iz sela Kereše koje se takodje nalazi u blizini Maglaja. Slavimo Djurdjevdan, slavu pradedinog očuha od kojeg je pradeda nasledio imanje i slavu, dok je pradedina slava po ocu bila Lazareva Subota. Da li neko zna kako to da ni nama slava po lozi nije Nikoljdan kao ostalim Mijanovićima od Banije do Cuca?

    • Бранко Тодоровић

      Не мора да значи да су сви Мијановићи истога порекла. Уосталом, овде се Никољдан спомиње само као слава Мијановића са Баније, за Мијановиће из Цуца и Видрована не стоји коју славу славе.

      Што се ваших Мијановића тиче, они су забележени у Шематизму Митрополије Дабро-босанске из 1882. године, као становници у парохији Хрге (протопрезвитерат Маглајски).

      Крсна слава им је и тада била Лазарева Субота.

      • Пеђа

        Што се ових из Цуца тиче проверено знам да славе Никољдан, јер сам се 5 година школовао на Цетињу па сам упознао доста Мијановића из Цуца. Такође, Мијановићи са црногорског приморја славе такође Ђурђевдан. Драго ми је што сте ми рекли за овај податак о шематизму митрополије Дабро-босанске! То је знак да моја бака и даље памти као пре 50 година! 🙂 Наставићу да истражујем па се јављам са новим информацијама.

      • Mrki

        Mijanovici iz Cuca svi slave svetog Nikolu,Mijanovici iz gornjeg polja kod NK (ugrena bana)slave sv Joakina i Anu. Pozdrav!

    • Vesko Mijanovic

      U 99% slucajeva parameter za rodjastvo je krsna slava ! Mijanovici kao i njihovi ogranci :Lakicevici , Kosanovici , Otasevici… slave zimski Nikoljdan , a prislava im je Mala Gospoina ! Ovo vazi za Mijanovice iz Cuca . Tacnije iz Malijeh Cuca (Trnjina , Kruga , Meleca )!

  6. Пеђа

    *Ови са приморја славе Никољдан такође, извините због грешке.

  7. zeljko

    Sv.Joakim i Ana je slava Mijanovica iz Gornjeg polja kod Niksica koji je širi pojam od pojma Vidrovan. Vidrovan je u Gornjem Polju, kao i Rastovac i Proplanci gde takođe ima Mijanovica.

  8. jasna

    Moji Mijanovici su iz Bajine Baste.Postoje dve verzije- po jednoj smo iz potekli iz okoline Trebinja, a po drugoj izCuca iz Crne gore.Slavimo Nikoljdan.Kako da utvrdim koja verzija je tacna?

    • Vesko Mijanovic

      Jasna , tvoji su iz Cuca od pretka Mijana ! Mijanov sin Ilija se odselio za Hercegovinu . Naravno da je i kasnije bilo migracije stanovnistva , pa su se porodice sirile ! Parametar je krsna slava. Kod Mijanovica iz Cuca to je zimski Nikoljdan !

  9. Јоксим

    Јасна, најбрже ће те сазнати од којих сте, тако што ће Ваш блиски мушки сродник урадити днк тест у организацији Друштва српских родословаца Порекло. Велики број Херцеговаца је тестиран, а има тестираних и из племена Цуца.

  10. Vesko Mijanovic

    Mijanovici iz Cuca poticu od pretka Mijana ! Mijan je imao i brata Racetu.Mijan je imao sinove Gavrila , Radoja , Iliju i Lakica !Od Lakica su Lakicevici iz Kfivosija ! Od Ilije su Mijanovici u B i H ! Radoje i Gavrilo su ostali u Cuce – Trnjine – Kfug – Meoca !………