Порекло презимена Маркелић

24. фебруар 2012.

коментара: 1

Маркелићи су присутни у Радљевцу и Плавном код Книна. Славе Ђурђевдан.

Према попису из 1948. године у Радљевцу је било осам домова Маркелића (укупно њих 39). Исте године, пописан је и један Маркелић у Вуковару.

Према календару из 1847. у Пакрацу је забележен јеромонах (православни) Адриан Маркелић.

У Другом светском рату страдао је Петар Маркелић из Радљевца. Имао је 24 године кад су га усташе убиле у Госпићу.

Маркелића има и у селу Доње Дубраве код Тузле. Они су Хрвати са занимљивим пореклом из Далмације:

“Маркелићи су се, према саопштењу Анте Маркелића, раније презивали Поповићи, а онда су се “предјели” у ово данашње презиме. Предам им се доселио из Далмације за вријеме турске управе, али се не зна када је то било. Према казивању, досељени предак је имао пет синова, а кад су одрасли, подијелили су очево имање и један од њих је отишао у Пар-Село и од њега су Маркелићи у том насељу.” (Чланци и грађа за културну историју источне Босне 15, Тузла, 1984, стр. 51).

Маркелића има у Великој Моштаници где славе Св. Николу. Спадају у раније досељенике. Још 1835. пописана је породица Димитрија Маркелића. Интересантно је да се у овом месту помиње досељена породица Маркелић из Радљевца, која је у Велику Моштаницу доселила крајем седамдесетих година 20. века.

Маркелићи се помињу и у дефтеру села Шарани из 1826. године (пописан Јован Маркелић). Међутим, највероватније је реч о Маркељићима (видети прилог о селу Шарани).

Презиме Маркелић је надимачког порекла (Марко – Маркела).

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар

  1. Милица

    Маркелићи су из села Радљевац, поред Книна у Хрватској. Славе Ђурђевдан.