Poreklo prezimena Mačković

24. februar 2012.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. B. Mackovic

    Cao! Ne znam skoro nista o svom prezimenu. Ono sto znam jeste da, Mackovica ima najvise u Hrvatskoj, pa onda u Srbiji i Bosni, znaci i Hrvata i SRba i Muslimana Mackovica znam. JA sam iz Zapadne Bosne, iz Prijedora i moja porodica je jedina porodica Mackovica u Prijedoru. Pa me zanima odakle tacno poticemo!

    • Nebojša Novaković

      Da li je slava ovih Mačkovića Sv. Alimpije?

      Naime, u zapadnoj Bosni postoji rod Mačkića/Mačkovića sa ovom slavom.

      Mačkići smatraju da su svoje današnje prezime dobili u 18. veku, po pretku koji se “kao mačak uzverao uz neki visoki spomenik”. Tvrdi se da su preci ove porodice na Zmijanje doseljeni u vreme kneza Ratka, koji im je i dao zemlju na Zmijanju. Kada se odigralo naseljavanje Mačkića, vidi se po činjenici da se sin pomenutog kneza Ratka, knez Vuk, pominje u jednom turskom popisu 1541. godine. Predak Mačkića koji se doselio, iznosi se dalje u predanju, imao je tri sina, od kojih se jedan odselio u Knežpolje, i njegovo potomstvo danas živi u Bosanskoj Dubici. Porodica drugog sina je zamrla, a od trećeg su Mačkići u Ratkovu. Najverovatnije se ove tvrdnje baziraju na starom i autentičnom porodičnom predanju, pa bi trebalo da su zbog toga tačne, barem u većem svom delu.

      Mačkoviće pominje i Dr Jovan Erdeljanović:

      MAČKOVIĆI / MAČKOVI – u Subotici, od 1686.god.; katolici u Sinju i u Otoku kod Sinja; L.Mačković, jerođakon u pravoslavnom manastiru Pakri. U Dalmaciji kod Omiša katoličko selo Mačkovac. U raznim delovima Bosne i Hercegovine devet sela s imenom Mačkovac, Mačkovica i Mačkovina, tri od njih u zapadnoj Bosni katolička ili poglavito katolička, ostala pravoslavna i pravoslavno-muslimanska.”

      Izvor:

      “Pounje u Bosanskoj Krajini”, Milan Karanović
      “O poreklu Bunjevaca”, Jovan Erdeljanović
      “Tri srodne golubiće porodice”, Aleksandar Bačko

  2. Tomislav Tošo

    Prezimenjače Mačkoviću,Nebojša. Evo ja sam iz sela Donji Tavankut pokraj Subotice Srbija/Vojvodina. Ovde smo mahom svi Mačkovići Hrvati i RK veroispovesti,imamo nešto onih koji su Baptisti.

  3. Marija Mackovic

    Slučajno sam pročitala tvoj mail.Ja sam Hrvatica iz Jasenovac, gdje je veliki dio sela Mackovic, uglavnom, hrabri Hrvati kao moj otac
    Pitala sam ga o porijeklu, on je rekao da je porijeklo iz Poljske, došli su ladjama, hrvatsko porijeklo, ako nije koji posrbljeni hrvat.,ako si ti taj,tako da znas, katolici.

  4. Mačković,po babine linije

    Moja baba po majci je od Mačkovića iz sela Balatun(Bijeljina-RS-BiH).Pravoslavni su.

  5. Nikola

    Mačkovići kod Modriče su pravoslavne vjere. Po nekom predanju smo došli iz Dubrovnika kao rimokatolici ali srpske nacionalnosti, što i ne čudi jer je veliki broj Dalmatinaca pogotovo u Dubrovniku prije 2 vijeka bio srpske narodnosti.