Порекло презимена Мачковић Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Мачковић

Порекло презимена Мачковић

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (4)

 • B. Mackovic

  Cao! Ne znam skoro nista o svom prezimenu. Ono sto znam jeste da, Mackovica ima najvise u Hrvatskoj, pa onda u Srbiji i Bosni, znaci i Hrvata i SRba i Muslimana Mackovica znam. JA sam iz Zapadne Bosne, iz Prijedora i moja porodica je jedina porodica Mackovica u Prijedoru. Pa me zanima odakle tacno poticemo!

  Одговори
  • Небојша

   Да ли је слава ових Мачковића Св. Алимпије?

   Наиме, у западној Босни постоји род Мачкића/Мачковића са овом славом.

   Мачкићи сматрају да су своје данашње презиме добили у 18. веку, по претку који се “као мачак узверао уз неки високи споменик”. Тврди се да су преци ове породице на Змијање досељени у време кнеза Ратка, који им је и дао земљу на Змијању. Када се одиграло насељавање Мачкића, види се по чињеници да се син поменутог кнеза Ратка, кнез Вук, помиње у једном турском попису 1541. године. Предак Мачкића који се доселио, износи се даље у предању, имао је три сина, од којих се један одселио у Кнежпоље, и његово потомство данас живи у Босанској Дубици. Породица другог сина је замрла, а од трећег су Мачкићи у Раткову. Највероватније се ове тврдње базирају на старом и аутентичном породичном предању, па би требало да су због тога тачне, барем у већем свом делу.

   Мачковиће помиње и Др Јован Ердељановић:

   МАЧКОВИЋИ / МАЧКОВИ – у Суботици, од 1686.год.; католици у Сињу и у Отоку код Сиња; Л.Мачковић, јерођакон у православном манастиру Пакри. У Далмацији код Омиша католичко село Мачковац. У разним деловима Босне и Херцеговине девет села с именом Мачковац, Мачковица и Мачковина, три од њих у западној Босни католичка или поглавито католичка, остала православна и православно-муслиманска.“

   Извор:

   „Поуње у Босанској Крајини“, Милан Карановић
   „О пореклу Буњеваца“, Јован Ердељановић
   „Три сродне голубиће породице“, Александар Бачко

   Одговори
 • Tomislav Tošo

  Prezimenjače Mačkoviću,Nebojša. Evo ja sam iz sela Donji Tavankut pokraj Subotice Srbija/Vojvodina. Ovde smo mahom svi Mačkovići Hrvati i RK veroispovesti,imamo nešto onih koji su Baptisti.

  Одговори
 • Marija Mackovic

  Slučajno sam pročitala tvoj mail.Ja sam Hrvatica iz Jasenovac, gdje je veliki dio sela Mackovic, uglavnom, hrabri Hrvati kao moj otac
  Pitala sam ga o porijeklu, on je rekao da je porijeklo iz Poljske, došli su ladjama, hrvatsko porijeklo, ako nije koji posrbljeni hrvat.,ako si ti taj,tako da znas, katolici.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top