Порекло презимена Мачковић

24. фебруар 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. B. Mackovic

    Cao! Ne znam skoro nista o svom prezimenu. Ono sto znam jeste da, Mackovica ima najvise u Hrvatskoj, pa onda u Srbiji i Bosni, znaci i Hrvata i SRba i Muslimana Mackovica znam. JA sam iz Zapadne Bosne, iz Prijedora i moja porodica je jedina porodica Mackovica u Prijedoru. Pa me zanima odakle tacno poticemo!

    • Небојша Новаковић

      Да ли је слава ових Мачковића Св. Алимпије?

      Наиме, у западној Босни постоји род Мачкића/Мачковића са овом славом.

      Мачкићи сматрају да су своје данашње презиме добили у 18. веку, по претку који се “као мачак узверао уз неки високи споменик”. Тврди се да су преци ове породице на Змијање досељени у време кнеза Ратка, који им је и дао земљу на Змијању. Када се одиграло насељавање Мачкића, види се по чињеници да се син поменутог кнеза Ратка, кнез Вук, помиње у једном турском попису 1541. године. Предак Мачкића који се доселио, износи се даље у предању, имао је три сина, од којих се један одселио у Кнежпоље, и његово потомство данас живи у Босанској Дубици. Породица другог сина је замрла, а од трећег су Мачкићи у Раткову. Највероватније се ове тврдње базирају на старом и аутентичном породичном предању, па би требало да су због тога тачне, барем у већем свом делу.

      Мачковиће помиње и Др Јован Ердељановић:

      МАЧКОВИЋИ / МАЧКОВИ – у Суботици, од 1686.год.; католици у Сињу и у Отоку код Сиња; Л.Мачковић, јерођакон у православном манастиру Пакри. У Далмацији код Омиша католичко село Мачковац. У разним деловима Босне и Херцеговине девет села с именом Мачковац, Мачковица и Мачковина, три од њих у западној Босни католичка или поглавито католичка, остала православна и православно-муслиманска.”

      Извор:

      “Поуње у Босанској Крајини”, Милан Карановић
      “О пореклу Буњеваца”, Јован Ердељановић
      “Три сродне голубиће породице”, Александар Бачко

  2. Tomislav Tošo

    Prezimenjače Mačkoviću,Nebojša. Evo ja sam iz sela Donji Tavankut pokraj Subotice Srbija/Vojvodina. Ovde smo mahom svi Mačkovići Hrvati i RK veroispovesti,imamo nešto onih koji su Baptisti.

  3. Marija Mackovic

    Slučajno sam pročitala tvoj mail.Ja sam Hrvatica iz Jasenovac, gdje je veliki dio sela Mackovic, uglavnom, hrabri Hrvati kao moj otac
    Pitala sam ga o porijeklu, on je rekao da je porijeklo iz Poljske, došli su ladjama, hrvatsko porijeklo, ako nije koji posrbljeni hrvat.,ako si ti taj,tako da znas, katolici.

  4. Mačković,po babine linije

    Moja baba po majci je od Mačkovića iz sela Balatun(Bijeljina-RS-BiH).Pravoslavni su.

  5. Nikola

    Mačkovići kod Modriče su pravoslavne vjere. Po nekom predanju smo došli iz Dubrovnika kao rimokatolici ali srpske nacionalnosti, što i ne čudi jer je veliki broj Dalmatinaca pogotovo u Dubrovniku prije 2 vijeka bio srpske narodnosti.