Maksić

23. februar 2012.

komentara: 3

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (3)

Odgovorite

3 komentara

  1. Vojislav Ananić

    MAKSIĆ (k), u Vitini (Ljubuški). Ranije su bili nastanjeni u Ljubuškom, odakle su krajem 19. vijeka preselili u Vitinu, “na materinstvo”. Priča se da su starinom od “Radobolje kod Makarske” (59:306).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  2. Sava Popadić

    U nekim podkopaoničkim selima postoje Maksići koji su Kulize (poreklom iz Kule -Albanija) kojih na tom prostoru ima dosta i sa drugim prezimenima. Karakteristično za Kulize je da svi slave Sv. Minu Mratu.

  3. Sale

    Postovani autori stranice i citaoci,
    U vezi sa prezimenom Maksic, a vezano za Kopaonicke Maksice, mogu vam reci da su oni tu naseljeni jos u srednjovekovno doba i da je familija u kontinuitetu postojala i postoji i danas. U samom zaseoku postoji “staro selo” gomila krupnog kamenja u jednoj zaravni… po pricanju starih koji takodje nemaju licno secanje vec predanje, tu su se nalazile prve kuce. Maksici su jedna od najstarijih familija u selu. Svi Maksici u podnozju planina Kopaonik i Zeljin, Rasinci, takodje Toplicani su raselice Krivoreckih Maksica. Deo raseljenih je menjao prezimena, ja licno znam samo da se u Blackim selima nalaze Simidzijici koji su takodje poreklom Maksici. Slava familije je Sveti Mina 24.11 a takodje slavi se i sv arhangel Mihajlo 19.09.
    Toliko od mene, veliki pozdrav!