Максић

23. фебруара 2012.

коментара: 3

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Коментари (3)

Одговорите

3 коментара

 1. Војислав Ананић

  МАКСИЋ (к), у Витини (Љубушки). Раније су били настањени у Љубушком, одакле су крајем 19. вијека преселили у Витину, “на материнство”. Прича се да су старином од “Радобоље код Макарске” (59:306).

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

 2. Сава Попадић

  У неким подкопаоничким селима постоје Максићи који су Кулизе (пореклом из Куле -Албанија) којих на том простору има доста и са другим презименима. Карактеристично за Кулизе је да сви славе Св. Мину Мрату.

 3. Sale

  Postovani autori stranice i citaoci,
  U vezi sa prezimenom Maksic, a vezano za Kopaonicke Maksice, mogu vam reci da su oni tu naseljeni jos u srednjovekovno doba i da je familija u kontinuitetu postojala i postoji i danas. U samom zaseoku postoji “staro selo” gomila krupnog kamenja u jednoj zaravni… po pricanju starih koji takodje nemaju licno secanje vec predanje, tu su se nalazile prve kuce. Maksici su jedna od najstarijih familija u selu. Svi Maksici u podnozju planina Kopaonik i Zeljin, Rasinci, takodje Toplicani su raselice Krivoreckih Maksica. Deo raseljenih je menjao prezimena, ja licno znam samo da se u Blackim selima nalaze Simidzijici koji su takodje poreklom Maksici. Slava familije je Sveti Mina 24.11 a takodje slavi se i sv arhangel Mihajlo 19.09.
  Toliko od mene, veliki pozdrav!