Poreklo prezimena Lopušina

22. februar 2012.

komentara: 5

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

LOPUŠINE

(žive na Strugu)

Lopušine potiču od trebješkog bratstva Jokanovića. Prezime Lopušina dobili su po jednom svom pretku koji je bio izuzetno snažan, pa je jednom prilikom za opkladu presjekao vola jednim udarcem noža, kao da je trava lopušina. Njega su poslije ovog zvali „Lopušina“, a njegove potomke po ovom nadimku prozvaše Lopušine.

S ostalim trebješkim bratstvima 1789. godine, poslije razure, pređu u Bjelopavliće, a odatle u Donju Moraču, gdje su kratko boravili, pa se 1792. godine nasele u Ljevištima, selu u Gornjoj Morači.

Ovo bratstvo je dalo dosta dobrih ljudi i istaknutih junaka, od kojih je najpoznatiji Vukašin Jokanović – Lopu- šina, čuveni junak iz tog vremena. Opjevan je u mnogim junačkim pjesmama pod imenom Vuk Lopušina. Poginuo je mlad u borbi sa nikšićkim Turcima, na planini Loli 1796. godine.

Iza Vuka ostanu sin Bajo i sinovac Marko, koji se, s ostalim Trebješanima iz Ljevipgga, presele u drobnjačko selo Strug 1797. godine.

Bajo je imao tri sina. Jovana, Luku i Vukašina, a Marko Draga i Krsta. Oko 1830. godine Bajovi sinovi sa Struga pređu u Sirovac.

Drago Lopušina bio je čuveni junak i poznati harambaša svoga doba, a njegov sin Began isticao se u borbama Uskoka protiv Turaka. Imao je zvanje serdara, a bio je i uskočki kapetan; opjevan je u narodnim pjesmama.

Karo Lopušina poginuo je na Petnjem brdu 1877. godine u borbama protiv Turaka. Jovan Lopušina, narednik četovođa u komitskom pokretu, umro je od španjolice 1918. godine, a Milovana su Švabe uhvatile i strijeljale kao komitu.

U NOR-u 1941-1945. godine iz ovog bratstva su se istakli Mijat Savov, borac od 1941. godine u Durmitorskom odredu i u Četvrtoj crnogorskoj proleterskoj brigadi od njenog formiranja komandir čete, na čijem čelu junački gine na Ozrenu 1943. godine.

Radovanovi sinovi Miloš, Milorad i Danilo su bili borci Četvrte crnogorske brigade. Miloš je od 1941. godine u NOR-u, a u brigadi od njenog formiranja. Poginuo je jula 1943. godine u mjestu Seonu kod Pračića u Bosni. I Ljubomir Lopušina sa Struga poginuo je 1945. godine u Bosni kao pripadnik jedinica NOV-a.

Ilija Lopušina sa Struga, poznati profesor u Pljevaljskoj gimnaziji, jedan je od istaknutih prosvjetnih rad- nika u predratnom i poratnom periodu, koga se njegovi đaci rado sjećaju i pominju.

Slave Lučindan, a prislužuju Petrovdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (5)

Odgovorite

5 komentara

  1. Milos Lopusina

    Nije Danilo vec Gojko!

  2. Vojislav Ananić

    Lopušine – Trebješani. Trebješani su potomci Gavrila Nikšića, brata vojvode Grdana Nikšića. Poslije rata 1711. godine Trebješani (oko 60 kuća) se razure i iz Trebjese pobjegnu u Bašino Selo. Tu su živjeli do 1741. godine kada su se izmirili sa Turcima i vratili u Trebjesu. Vjerovatno ih je bilo i po drugim selima u Čevu i Velestovu. U Gornjoj Markovini se jedno seoce zove Lopušin Do. Mnogi smatraju da se ovaj do zove po čuvenom Vuku Lopušini. Vuk je poginuo 1796. godine. U doba kada su Trebješani živjeli u Čevu vjerovatno nije bio ni rođen. Lopušine su se ranije zvali Jokanovići. Sadašnje prezime dobili su po pretku koji je za opkladu, sabljom, jednim udarcem presjekao vola na dva dijela, lako kao travu lopušinu. Možda se taj događaj dogodio baš u Markovini.

    Izvor: Željko Ostojić, Ozrinići, Novi Sada, 2017.

    • Goran

      Ispravka greške u pisanju:Vojvoda Grdan Nikšić,ne Gordan već Grdan.Od njegovog brata Kneza Gavrila potiče bratstvo Gavrilovići Trebješani.

  3. Milan

    Interesantno ime trave. Po mom misljenju to je spoj svedskih reci loppa-buva i lus- us ili vas. Trava je dakle prenosilac bolesti sa biljke na zivotinju i sa nje na ljude.

  4. LOPUŠINA ZORAN

    Da vam nebi dozvolili da znate vaše porijeklo komunisti su imali svoje trikove prvo su izmišljali razne načine da vas zabune pa kasnije i pokušavali veru ljudima da nametnu svoju tako da koga interesuje neka malo bolje u istoriju Osmansku ili Vizantisku papire vide . Jer nas su dugo varali