Порекло презимена Лекић

22. фебруар 2012.

коментара: 60

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (60)

Одговорите

60 коментара

  1. Dubravka

    Pozdrav, moje ime je Dubravka Lekic iz Bele Crkve (Vojvodina) Moj otac, deda, pradeda i cukundeda su rodjeni u Beloj Crkvi i okolini. Slavimo Djurdjic 16.novembra. Ne znam puno vise o poreklu a volela bih da znam. Ima li jos Lekica koji slave Djurdjic i odakle vode poreklo? Hvala, pozdrav

    • Miloš

      Dobar dan Dubravka. Mi slavimo Đurđic i vodimo poreklo iz Drlača okolina Ljubovije. Imam rodoslov moje porodice, zahvalnost dugujemo lokalnom matičaru koji je napravio rodoslove svih porodica iz tog kraja. Ono što sa sigurnošću mogu reći da je od mog oca unazad 14 predaka iz tog kraja. Ne vodimo poreklo iz Crne Gore, kako to uglavnom svi misle za Lekiće, nego iz okolike Ljubovije i Bajine Bašte. 1961 se moj pradeda sa porodicom preselio u okolinu Šapca. Otprilike u to vreme se većina ljudi odselila iz tog kraja.

    • Sonja Lekić

      Mozda smo i neki rod mi smo iz Orešca svekar mi se zove Staniša a zovu ga Rada ,otac mu se zvao Slavko.

    • Suzana Mincic lekic

      Ja sam udata za Branka lekica iz Djurdjevca kod Mionice. Zivimo u Nisu. Slavumo 16 novembar djurdjic kao Brankovi roditelji.Drago mi je da se nadjosmo rodjako. Mi tragamo za poreklom. Kako i odakle su Lekici dosli do sela. Imamo cerke bliznakinje po imenu Marijana i Aleksandra Lekic. Pozdrav Lekicima

  2. Dragutin

    Nisu svi koje Dejan pominje iz Seoca Crmnickih okle su i moji a slavimo 14.novembar Svete Vrace.Pozdrav svim Lekicima ma gde i odakle bili!!!

  3. Nebojsa lekic

    Poz za sve Lekice iz Vasojevica.

  4. Miroljub

    Поштовани Небојша, како се зове књига са родословом о лекићима из околине Андријевице.
    Унапред сам ти захвалан на информацији. Мирољуб Лекић, из Ниша
    Моја електронска адреса: [email protected].
    Веики поздрав за тебе и све Лекиће из Васојевића

  5. Goran lekic

    Pozdrav iz bijeljine moji su iz kralja porijeklom crna gora ja sam sesta generacija u bosni a moji sinovi sedma.do zadnjeg rata zivili u okolini tuzle na obroncima majevice crnogorski naglasak govorio i imao moj djeda trivko lekic njegov djed je trivko a i ja imam trivka, ima nas oko cetrdesetak porodica

  6. Milutin

    Pozdrav svima.
    Zelio bih da saznam nesto o svom porijeklu… Moja porodica i ja se nalazimo na sjeberu Crne Gore. Nema nas puno gore,na teritoriji opstine Pljevlja,svega 5 kuca… Znam od prilike da smo doselili iz Crmnice valjda i to je to… Slavimo slavu Miholjdan. Ako iko ista zna neka mi se javi na mejl pa cemo tamo razmjeniti ostale podatke. Hvala unaprijed.

  7. Moj deda,inace streljan 14.oktobra1941. u Kraljevu,od strane Nemaca,po mojim saznanjima je izSeoca kod Virpazara.Zvao se Blazo Lekic i slavio je Arandjelovdan.Majka mu se zvala Bojana,ne znam ocevo ime.Ako neko zna nesto o toj porodici volela bih da mi napise.

  8. Војислав Ананић

    ЛЕКИЋ (к.п). Лекићи (к), у Орашцу (Прозор). Доселили су из Грљевића код Љубушког. Зимују на Јасиковици од 1932. године (79:71). Лекићи (п) су били настањени у Грмљанима (Попово). Помињу се 1817. године “као држаоци манастирске земље” (84:144).

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  9. Mileta Lekic, Slovenija

    Prijatelji rodjaci
    Evo linka za knjigu pa podelite dalje…

    https://drive.google.com/file/d/0B6u-a8S_7dBVTGg1WF9yckROdHc/edit

    To je knjiga u kojoj se nalaze svi preci Lekica od Vasojevica

    Pozdrav iz Kopra, Slovenija

  10. Mileta Lekic, Slovenija

    Prijatelji rodjaci
    Evo linka za knjigu pa podelite dalje…

    https://drive.google.com/file/d/0B6u-a8S_7dBVTGg1WF9yckROdHc/edit

    To je knjiga u kojoj se nalaze svi preci Lekica od Vasojevica…
    Ja sam sastavio 22 kolena unazad

    Pozdrav iz Kopra, Slovenija