Порекло презимена Лекић

22. фебруар 2012.

коментара: 62

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (62)

Одговорите

62 коментара

  1. Lekic Miroslav

    zivim u Sevojnu kod Uzica,inace moji preci kao i moj otac su rodjeni u selo Rasna,opstina Pozega. po predanju moja familija se doselila u Rasnu druga po redu posle Matica,pominjemo se i u popisu stanovnistva 1863 god.
    Po predanju u 18 veku je postojalo i zivelo 30-tak kuca Lekica,al je naisla neka bolest i ostala samo jedna baba i jedno musko dete. Deo sela se zove,,Lekovina” gde se nalazi i nase imanje sa porodicnom kucom i starom kucom mog pradede Vitomira i cukundede Mijaila Lekic koja postoji jos od 1900 godine,a pominjemo se u najstarijim crkvenim knjigama iz 18. veka
    Nemamo podatak odakle smo se doselili u Pozeski okrug,slavimo svetog Stefana-Stevanjdan
    Pozdrav za sve Lekice

  2. Dragan Lekic

    Halo, gde je moj tekst/komentar o prezimenu Lekic?

  3. Dragan Lekic

    Desila se neka greska tokom prvoga obracanja ovome forumu – pa da ponovim moju pricu.
    Moje prezime je Lekic. Otac mi je rodjen u Kragujevcu, ali to I nije tako vazno za donosenje zakljucka o nasim korenima. Moj deda, pradeda I cukundeda, za njih znam sigurno – dalje ne garantujem, rodom su iz Zagorice, sela koje se nalazi u blizini Topole i Arandjelovca.Za razliku od gore/ranije spomenutih Lekica moja porodica slavi Svetoga Tomu.
    Dusan Baranin, zapostavljeni srpski pisac, spominje Zagoricu u jednom od svojih dela. Mislim da je rec o Karadjordju i njegovom prvom konfliktu sa nekim nezgodnim Turcinom. Naravno, sve se lose zavrsilo po doticnom nezgodnom “covi” koji se nadmeno setkao po Karadjordjevoj i mojoj Sumadiji. Neki cudan osecaj mi kaze da su moji preci vise naginjali ka Topoli I Karadjordju negoli onima “drugima” iz prelepog Arandjelovca. Znate o kome pricam?
    Pored Lekica u Zagorici zive porodice Petrovic, Djukic, Mirkovic itd.
    Njegos bi vec znao da protumaci ovo na sebi svojstven nacin. Svi znamo da je bio i ostao kroz svoja dela vrlo inteligentan I obrazovan stanovnik ove jadne planete. O nama I onima dole necu da pricam Mi smo specijalci u najboljem smislu.
    Dakle, da svedem ovu pricu – Crna Gora u “malom” smestena je u Zagorici.
    Pitanje za one koji nesto znaju o “korenima” nasih prezimena:”Ko su I odakle su Lekici koji slave Svetoga Tomu?”
    Pozdrav svima Lekicima I (ne) Lekicima u Zagorici, Topoli, Arandjelovcu I sirom zemljine kugle.
    Ziveli!

  4. Aleksandar Lekic

    Zivim u Tovarisevu selo kod Backe Palanke moj otac Luka je rodjen u Sehovcima -Mrkonjic Grad

    • Никола

      Мој прадеда по мајци се звао Душан Лекић , живео је у Срему , у селу Бољевци . Нажалост нисам сигуран што се крсне славе тиче … оно што сам чуо од бабе која је још жива да што се тиче порекла каже да је у питању Црмница , мада сам имао још неке податке да су из Лике . Не знам стварно . Ако неко зна више нека пише на [email protected]

    • Жељко

      Коју Славу славите?

  5. Srdjan Jovanovic

    pokojna baka mi je pricala o svojim precima, kako je legendu upamtio njen otac, prezimenom dobrivojevic iz slovca kod lajkovca.

    naime, oni su bili lekici iz strmne gore. u nekom trenu, jedan od brace ubio je turcina pa je hteo da bezi, ali su svi oni, majka i njeni sinovi krenuli zajedno. sa sobom su poveli i suprasnu krmacu koju su imali.

    prvo su se smestili u stosic, kojo od slovca deli kolubara. no, kako je krmaca usput pobegla, krenuli su da je traze. brat dobrivoj ju je nasao na brdu u slovcu i tu je napravio sebi kucu. od njwga su dobrivojevici. od druge brace su petrovici, djordjevici, jovanovici (brz izgovor prezimena, kao da na jovan dodate ovic, jurisno), i jos par njih (nije mi sveska pri ruci).

    najstariji od njih, radomir, nije imao dece jer su ga ubili u lovu. oni koji ga usmrtise javise se porodici kao svedoci, rekavsi da je zadnja rec njegova bila Drz’, posto je kera sa sobom lovio. otuda na najstarijem spomeniku u slovackom groblju ima beleg sa samo tom recju.

    slave mratindan. inace, od istih tih lekica, u isto vreme, jedan je otisao u strmovo pokraj lajkovca i od njega su rankovici,kojih danas ima i u samoj varosici. takodje slave mratu. a jos jedan je otisao negde ka tamnavi, ali to baka nije upamtila do kraja.

  6. dejan lekic

    Danilo Lekic narodni heroj spanski borac
    Miodrag Lekic politicar ambasador
    Nikola Lekic general pilot prvi probi zvucni zid u jugoslaviji
    Miroslav Lekic poznati reditelj
    Slavisa Lekic novinar
    Predrag Lekic profesor na stomatoloskom fakultetu Vinipeg Kanada

    • Nebojsa lekic

      Danilo i nikola Lekic iz Kralja ANdrijevica Slavisa Lekic iz Cecuna Andrijevica slave Arandjelov dan.Miodrag iz Bara .U Andrijevici ima pet sela gdje zive Lekici.O Lekicima iz Djulica i Kralja postoji knjga sa rodoslovom dao unazad 200.god.

  7. Krsto

    Dejan Lekić navodi imena i titule LEKIĆA koji su poreklom iz CRMNICE dela Crne Gore na obali Skadarskog jezere iz sela SEOCE blizu Virpazara.Deo meštana ovog sela je koloniziran u Vojvodinu i danas ima potomaka u LOVĆENCU,Novom Sadu…

  8. melih lekic

    moje ime je moj otac i moj deda, rođen Melih Lekić nova tržišta, ali ne znam gde da je moj deda je deda kaže da je upravo stiglo iz Hrvatske i znam vrlo malo ljudi sa prezimenom, ali ne mogu naći Lekic

  9. Snežana Nedeljković

    Ja sam Snežana Lekič,moj otac je rodjen u Bogtovcu kod Kraljeva a tu je rodjen i moj deda,pradeda,čukun deda.
    Moja familija se polako gasi jer se generacijama radjaju ženska deca,tako da sada postoje dve muške glave.Izvorno u selu jedva da ima neko od potomaka.Poreklo nam nije iz Crne Gore i moja teorija je da su oni dole potekli od nas a ne mi od njih.

  10. Siniša

    Moji preci potiču iz Hrvatske Slavonija. Pradeda Pajo deda Milenko rođendan u Dopsinu okolina Osjeka otac Nikola rođendan u Vinkovcima ja Siniša Lekić rođen u Vinkovcima sinovi Milenko i Marko rođeni u Beogradu slavimo Miholjdan