Лештанин

22. фебруар 2012.

коментара: 2

Поштовани,

ова страница је у припреми.

Позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (2)

Одговорите

2 коментара

  1. Jugoslav Leštanin

    Veruje se da smo nastali od Radovanovića.
    Tome u prilog ide i to što se uz prezime Radovanović vezuje i prezime Lešnjanin. Kažu da je jedan dalek predak Aleksandar(ako sam dobro zapamtio)ubio jednog turskog agu u Crnoj Gori(znam da postoji dosta priča ovakve vrste ali tako se u mojoj familiji govori već generacijama). Da ne bi ubili njega i familiju on menja prezime u Leštanin. Kažu da je razmišljao i o Lešnjanin pošto je postojalo, ali mu je to bilo i suviše rizično. Zatim beži sa svojom ženom i decom(kažu da je imao preko 10-oro dece)odlazi u Srbiju da bi bio siguran. Tu se doseljava na Kopaonik, gde i dan danas živi većina Leštana. Da budem precizniji odlaze u rašku. Jedan deo generacije(nisam siguran da li je to Aleksandrova ili neka buduća) odlazi u Kaznoviće. Tu nas isto ima i dan danas. Ovo što sada sledi je neprovereno: Nekoliko Aleksandrove dece(a moguće je da je to bila buduća generacija) odselilo se i dolazili jedan po jedan. Tu su osnovali naselje Leštane.
    Slava:Sveti Vračevi, 14 novembar(zimski ujedno i glevni) i letnji 14 jula
    Područja u kojima se prezime pojavljuje:
    Kao što rekoh Raška, Kaznoviće i Leštane(To je sve što znam, mada za Leštane sam 70% siguran, ali sam mnogo puta čuo da nas u Leštanima ima dosta.