Lešević

22. februar 2012.

komentara: 6

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. Milanko Lešević

    Leševići potiču iz Crne Gore sa planine Durmitor,potiču iz plemena Piperi,u delu koje se zove Zabljak ili Zabnjak,potiču od Mrnjačevića-Vasojevića..Pošto je poznato da su Piperi bili pleme koje se stalno borilo sa Turcima, mi(Leševići) smo dobili prezime tako sto kada udjemo u gomilu Turaka oko nas ostanu samo leševi,a i u mnogim slučajevima i naši pretci su ostajali tu kao leševi.Jednom je dosao Turski vezir kod Leševića u posetu,svidele su mu se devojke,hteo da im uzme sve žene,stare i mlade,oni nisu hteli da daju pa su ga krisom ubili,tu je bilo šestorica braće,i pošto su znali da ih čeka sigurna smrt trojica braće su odlučila da pobegnu za Srbiju,i jos dvojica neznam tacno gde su pobegla,ali ostao je samo jedan,Kada su drugi dan došli Turci i zatekli toga jednoga on je primio islam(poturčio se),i ima i dan danas nekoliko Leševskih islamskih kuća u Crnoj Gori(oko Berana i u Ulcinju).A ova trojica sto su pobegla u Srbiju,jedan je otisao u Kraljevo,a ova dvojica u Novi Pazar tacnije u selo Trstenik…Iz Novog Pazara su se vremenom mnogo Leševića odselilo u Kraljevo.Iz Trstenika se krajem devetnaestog veka jedna porodica odselila u Koprivnicu(kod Novog Pazara).Neke porodice su se iz Koprivnice odselile u Novi Pazar,Rasku,Beograd,Novi Sad,Kraljevo…Jedna porodica se odselila za Zadar(Hrvatska).

    • Mladen Gajić

      Zdravo Milanko,
      koju slavu slave Leševići?

    • Lesevic Milanko

      Ovo sto sam napisao je po narodnom predanju.Poreklo Lesevica iz Novog Pazara,Leska i Raske je sledece:
      Do dr,sv,rata smo se prezivali LJesevici.Do 1880,g, smo ziveli u s,Vrapce,kod Tutina(Ribarica).Onda se raseljavaju u Ostrace(Lesak),Trstenik(N.Pazar),Gnjilica (Raska).Iz Trstenika se sele u Koprivnicu(N.Pazar),Korlace(Leposavic) i Kraljevo.Kada smo dosli u Vrapce,nemam podatke.Verovatno smo bili u Kolasinu,a pre toga se doselili negde iz okoline Niksica,najjverovatnije od plemena Bjelopavlica.Dokaz tome je sto svi mi ovde nabrojani,slavimo sv. Petku,a preslavu Petkovicu(to je slava vecine Bjelopavlica).Jedanom od nas je radjena analiza DNK,kojom je potvrdjeno poreklo Bjelopavlica.Molim ako neko ima sirih podataka da ih podeli sa nama.

  2. Milanko Lešević

    Lešević slave SVETU PETKU-Petkovdan

  3. Đorđije Lešević

    Pošto sam istraživao poreklo svog prezimena, a samim tim i obišao mnogo mesta, pročitao dosta zapisa koji su još ostali, a planiram i da izdam knjigu, potkrepljenu svim dokazima, ako se bude još moglo. Leševići su poreklom iz Lješa, današnje Albanije. Po tome i nosimo prezime. Naš predak je bio najstariji plemenik, pa je imao i nadimak Liješ, da se poreklo ne izgubi. 1494 godine amo zbog sukoba otišli u Vladimir, pored Ulcinja i tamo se nastanili. Tada vojvoda (najstariji) Liješ kreće sa 5 sinova i porodicom ka Podgorici. Naseljavaju se na obali Morače i zbog krvne osvete, nedugo za tim beže u okolinu današnjeg Goražda. U Vladimiru više nema Leševića. Rasprostranjeni su po celoj bivšoj Jugoslaviji. Najviše je pravoslavnih hrišćana. Rimokatolici su uzeli prezime Liješević i uglavnom su u okolini Belja i Varaždina. U Srbiji Leševića ima u Ibarskom Kolašinu, Trsteniku, Novoj Varoši, Novom Pazaru, a bilo ih je i na Kosovu. U Albaniji postoje Leže, koji su naši srodnici iako su uzeli drugu veru.