Poreklo prezimena Lazić Reviewed by Momizat on . Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Lazić

Poreklo prezimena Lazić

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam


Komentari (116)

 • Milodan

  Poreklo brojnijih familija-prezimena valjevske Tamnave po knjizi „Antropogeografija valjevske Tamnave“ Ljubomire Ljube Pavlovića, izdanje 1912. godine.
  Mesto-kada su doseljeni-odakle su doseljeni-Krsna slava-napomena.
  LAZIĆ

  -Krtinska*, prva polovina 18. veka, Birač, Aranđelovdan.
  *Lazići iz Krtinske su kumovi kuće Lazarevića iz Svileuve i kao njihovi srodnici uvek se isticali u narodnim poslovima. Iz ove je porodice Isailo Lazić prva žrtva za narodno oslobođenje, pao u boju na Beljinu 23. februara 1804. godine, sahranjen u svom seoskom groblju.
  -Svileuva*, stara porodica, Đurđevdan.
  *Lazići za sebe misle da su najstarija svileuška porodica, da su prvo bili na Svileuvi u Selištu, po se posle povukli na sever od sadašnje crkve. Oni drže još da su deobama u selu stvorili selo Batalage.
  -Slatina, prva polovina 18. veka, Orahovica u Azbukovici, Nikoljdan, uz Markoviće.
  -Stubline, prva polovina 18. veka, Glasinac, Petrovdan, uz Tomiće i Simeunoviće.
  -Stublenica*, prva polovina 18. veka, Kosovo, Nikoljdan.
  *Lazići za sebe misle da su od Mitrovice sa Kosova i dans se zovu još: Prodanovići, Jakovljevići i Petrovići i svi su u Gornjem Kraju.
  -Vrelo, druga polovina 18. veka, Srem, Nikoljdan, uz Jevtiće.
  -Vukićevica, druga polovina 18. veka, Zavlaka u Rađevini, Đurđevdan.
  -Grabovac, druga polovina 18. veka, Bajevac u oblasti, Nikoljdan.
  -Družetić, druga polovina 18. veka, Carina u Azbukovici, Jovanjdan.
  -Zabrežje, druga polovina 18. veka, Pljevlje, Aranđelovdan.
  -Jabučje, druga polovina 18. veka, Bosna, Trifundan, uljezi u Jorgiće.
  -Kalenić-1, druga polovina 18. veka, Osat, Tomindan, uz Živkoviće.
  -Trstenica, druga polovina 18. veka, Suvodanje u Podgorini, Lučindan.
  -Ušće, druga polovina 18. veka, Klinci u Kolubari, Sv. Avramije.
  -Crniljevo, druga polovina 18. veka, Todisavac u Rađevini, Alimpijevdan.
  -Brgule, psole 1827. godine, Gunjaci u Azbukovici, Jovanjdan i Petrovdan, uljezi.
  -Gradojevići, posle 1827. godine, Krasava u Rađevini, Nikoljdan.
  -Zvizdar, posle 1827. godine, Osat, Nikoljdan.
  -Zvečka, posle 1827. godine, Pančevo, Jovanjdan.
  -Kršna Glava, posle 1827. godine, Gostinica-okrug užički, Đurđic.
  -Kamenica, polse 1827. godine, Donje Košlje u Azbukovici, Đurđevdan.
  -Kalenić-2, posle 1827. godine, Brgule u susestvu, Lazarevdan.
  -Orašac, posle 1827. godine, Gornje Košlje u Azbukovici, Jovanjdan.
  -Trlić, posle 1827. godine, Osladić u Podgorini, Trifundan.
  -Trnjaci, posle 1827. godine, Čajetina-Stari Vlah, Aranđelovdan.

  Odgovori
  • zeljko

   Ja sam zeljko lazic iz bratunca republika srpska slavim arandjelovdan

   Odgovori
  • Lazic Slobodan

   Gore u tekstu za Lazice u Stublinama pisete da im je krsna slava Petrovdan, ali moj deda Gojimir Lazic moj otac Zarko I njegova braca Slavko i Marko slavili su Svetog Jovana sto slavimo i mi njihovi naslednici. Tacno je da su poreklom sa Glasinca, planina Romanija, sto se moze I videti u crkvenim knjigama Stublinske crkve. Moj deda Gojimir je bio solunac i od posledica ranjavanja umro je pred pocetak drugog rata!

   Odgovori
   • Slobodan Lazić

    Pozdravljam sve prezimenjake u svetu. Zovem se Slobodan Lazić rodjen i odrastao u Tesliću Republike Srpska. Volio bih rado da saznam malo više o svom poreklu i o poreklu mojih predaka. U okolini Teškoća prezime Lazić se pojavljuje u tri sela koja su geografski poprilično udaljena Očauš Čečava i Gaj odakle sam i ja. Koliko mi je poznato sa Lazićima iz ovih sela nemamo rodbinskim vezama. Po predanjima i pričama starijih meštana tri brata su se od nekuda doselili bežeći od Turske osvete. Markica od čije loze sam i ja i njegova braća Mitar i Arsenije. Potomci ovog poslednjeg su po njemu uzeli prezime Arsenići. Ali se zna da smo familija. Krsna slava nam je Sveti Simeon Bogoprimac. Ako neko kroz neka svoja istraživanja i saznanja možda negde nešto pronadje bio bih jako zahvalan na informacijama.

    [email protected]

    Odgovori
  • Biljana

   Ja sam Biljana Lazić. Živim u Pančevu, otac mi je sa Kosova mesto Trnava opština Podujevo. Slavimo slavu sv. Alimpije

   Odgovori
  • Misel Lazic

   Moja porodica je nastanjena u Majuru kod Sapca.Moj deda Djordje Lazic je bio 1918 godiste.Znam da je njegov otac bio nastanjen u Majuru i da im poreklo vodi iz Bosne.Nazalost nemam vise informacija ali znam da nas ima vise porodica u Majuru i da svi slavimo Nikoljdan.

   Odgovori
  • Bogdan

   Znate li nešto više o Laćima iz Semizovca?

   Odgovori
 • Milodan

  No comments yet to Lazić
  Ima, sad’ ima, he he.

  Odgovori
 • Lazic Jadranko

  Postovani,
  Mi smo porijeklom sa planine Ozren, selo Cevaljusa
  ( ispod planine Pocjelovo ).
  Ono sto znam o nastanku svog prezimena je iz price naseg pradjeda Stanka Lazic, koji je pricao sledece:
  Da su bila tri brata Lazo,Savo i Toso ( sad neznam da li su zivjeli u Cevaljusi ili su od nekud dosli ), te da su oni od tih imena uzeli prrezimena Lazic,Savic i Tosic ( nezna mi niko objasnit iz kojih razloga, navodno to je znao pradjeda Stanko ali nikoga to nije bas pretjerano interesovalo). Porodice Lazic i Savic zivjele su u Cevaljusi i sva zemlja koju su imali medjila je jedna uz drugu, takodje su slavili istu krsnu slavu Malu Gospojinu 21 septembra.
  Moj djed se sjeca da je njegova majka neku od zena iz Savica zvala „snasa“, sto me upucuje na to da su bili familijarno povezani, takodje nije poznato da su se ove dvije familije medjusobno zenili-udavali. Takodje pradjeda Stanko je pricao da je Toso protjeran iz sela (Navodno ga neki Aga protjerao, bio lijen) i da se nastanio u pod Ozrensko selu Sizje.
  Djed mi je pricao da je Stanko redovno odlazio u to selo i govorio da imamo rodjake u tom selu.
  Godine 2008 upoznao sam se sa Tosicima iz sela Sizje i oni isto znaju iz prica koju su njihovi stari pricali da u Cevaljusi imaju rodjake Lazice i Savice.
  Tosici takodje slave krsnu slavu Mala Gospojina.
  Znaci da je prica djeda Stanka prilicno istinita, te da je moje prezime nastalo od imena nekog Laze.
  E sad mene zanima zasto su mijenjali prezime i kako su se ta tri brata prezivala prije nego sto su uzeli nova prezimena od svojih imena, da li su zivjeli u Cevaljusi sa tim prezimenom ili su odnekud dosli.
  U selu Cevaljusa bila su jos prezimena Nedic, Cvijanovic,Malovic,Djuric, Tripic i Makric.
  Makrici svi koji imaju to prezime poticu iz Cevaljuse jer nikog jos nismo upoznali sa tim prezimenom a da nije iz tog kraja.
  Dosta Lazica je 80-tih odselilo u Borovo selo gdje i danas zive, takodje posle ovog rata Lazici su se nastanili u Doboju, Prnjavoru,Modrici i Bijeljini.
  Pozdrav, bio bih Vam zahvalan na bilo kakvom podatku vezenom za gore navedeno.

  Lazic Jadranko
  Ul. Ozrenskih Srpskih brigada bb
  53000 Doboj
  Republika Srpska / BiH

  Odgovori
  • Milorad Bogdanović

   U ŠEMATIZMU dabrobosanskom za 1882 godinu spominju se LAZIĆI koji slave MALU GOSPOJINU u parohijama Brusnica, Porječina i Hrge u protoprezviteratu maglajskom.

   Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Lazić po mestima življenja i Kolubari i Podgorini. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Kolubara i Podgorina“, prvo izdanje 1907. godine, najnovije izdanje 2011. godine – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Lazić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Babajić
  -Ba (Bah)
  -Beloševac-1
  -Beloševac-2
  -Bošnjanović
  -Gornja Bukovica
  -Vračević
  -Vrtiglav
  -Žabari
  -Zabrdica
  -Jajčić
  -Kadina Luka
  -Klinci
  -Kozličić
  -Donji Lajkovac
  -Loznica
  -Maljević
  -Oladić
  -Ostružanj
  -Paune
  -Ratkovac
  -Pepeljevac
  -Sanković
  -Crniljevo

  Odgovori
 • Zeljko

  Po prici, sa kolena na koleno!!! Lazici su se sa Kosova iselili u Crnu Goru, najverovatnije oko Pive. Po pric,i osnovno zanimanje im je bilo pcelarstvo. U Crnoj Gori spasa nisu nasli, pa su seobu nastavili put severa. Odprilike da im je zadnja destinacija bila oko Avale. Period dolaska kod Beograda je krajem 1500-ih ili pocetkom 1600-ih. Kazu da su nas uvek zvali ZUJKE, zbog osnovnog zanimanja, pa shodno tome, danas imamo selo Zuce u blizini Beograda. Inace moj deda je rodjen u selu Babe kod Beogradske Ralje, Otac mi je rodjen u Mladenovcu. Slava nam je SVETI SIMEON BOGOPRIMAC 16.FEBRUAR. I sam imam verovanje da se prezimena sa pet slova nedobijaju tek tako. Primera radi u Crnoj Gori sva prezimena se zavzavaju na ovic. Vec oko Timoka na nic ili tic. Hercegovina na vic itd. Kao da je to sve neko namerno odvajao. Neverujem toliko u slucajnosti. Stari nasi su bili mudriji i mislili na nas, po cemu se nasa generacijai, a narocito generacija komunista, razlikujemo od njih, jer misli samo na SEBE!!!!!!!!!!

  Odgovori
 • Milodan

  Porodice-familije po mestima prebivališta u Šumadijskoj Kolubari, Lazić.
  Prema knjizi Petra Ž. Petrovića „Šumadijska Kolubara“, prvo izdanje 1939. godine, drugo izdanje 1949. godine, najnovije izdanje 2011. godine u sastavu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“ – edicija „Koreni“ – JP Službeni glasnik Republike Srbije i SANU.

  Ostale podatke porodica Lazić, odakle su i kada doseljeni kao i Krsnu slavu možete saznati u tekstovima pomenutih mesta.

  -Županjac
  -Arnajevo
  -Barajevo
  -Boždarevac
  -Brajkovac
  -Vranić
  -Vrbovno
  -Konatice
  -Leskovac
  -Mirosaljci
  -Mislođin
  -Prkosava
  -Stepojevac
  -Ćelije
  -Šopić
  -Meljak – izumrli

  Odgovori
 • Milodan

  Prezimena-familije u Šumadiji, Lazić.
  Prema knjizi „Etnološka građa o Šumadincima“akademika Jovana Erdeljanovića, prvo posthumno izdanje 1948. godine – poslednje izdanje Službeni Glasnik i SANU – Edicija „Koreni“ 2011. godine u sklopu knjige „Šumadija i Šumadijska Kolubara“.

  -Staro Selo
  -Belosavci
  -Botunj
  -Donja Jarušica
  -Markovac

  Odgovori
 • Bosko Pantelić-Lazic

  Prezime Lazic prisutno je u selu Crnca kod Ljubovije. Moj deda Vasilije Lazic (rodjen oko 1890-1900) prosao je Albaniju i preselio se iz zaseoka Vujnovici , koj ujaka Krste Pantelića da ga cuva za zivota i ostane na imanju…
  Ne znam nista pre toga, odakle su se doselili Lazići u Crnču…postoji li neka informacija o prisustvu ovog prezimena u ovoj oblasti…????.
  To je inace kraj bogat rudama i dosta je bilo migracija, doseljavanja i odseljavanja…
  Zaboravih da kazem da je slava koja se slavi Sveti Nikola…
  Bosko Pantelic-Lazić

  Odgovori
  • Mladen Lazic

   E hvala ti. Moj deda je iz blizine Bijeljine iz sela LOPARE…mozda sunam preci bili rod…Takodje Sv Nikola slava

   Odgovori
  • Krsta

   Moj pradeda se zove Krsta kao i ja slavimo Nikoljdan i prvi doseljenici i osnivaci sela Bioska kod Uzica upravo su Lazici tj Mico Lazic inace Lazica ima po svuda ,u Biosci ih ima dve familije Lucindanci i Nikoljdanci a najverovatnija prica je da smo poreklom iz plemena Kuca u Crnoj gori a saznao sam u Podgorici da postoje preci Lazica u Kucima i Podgorici pa sad ako Bog da docicu i do nekih opipljivih podataka jer svi znaju da prezimena poticu tek od 1830 god od kada su obavezna a pre toga cik pogodi…. 🙂

   Odgovori
   • Maja Lazic

    Meni je moj deda govorio da smo mi od Kuca. Inace su tatini iz Bajine baste,selo Gvozdac,preseljeni na Ub,selo Sarbane…

    Odgovori
   • Anna

    Postovanje Krsta,

    Ja sam Ana Lazic, otac Miljko, iz Vrutaka kod Uzica.
    zanima me poreklo naseg prezimena, ako imate jos neke informacije bila bih vam zahvalna da mi posaljete.
    Hvala.
    Srdacan pozdrav.

    Odgovori
 • Jovo Lazć

  Poštovani,
  Ima puno porodica Lazić u Semberiji i na Majevici, t.j. u Bijeljini i Ugljeviku i slima oko tih gradova. Konkretno, moji Lazići su iz sela Tutnjevac u opštini Ugljevik i mi slavimo slavu sveti Sergije i Vakho (Srđevdan) – 20. oktobar. Prema predanju, došli su iz Istočne Hercegovine u te krajeve između Save i Drine, ali verovatno nismo svi istog porekla, jer ne slavimo istu slavu.
  Takođe mi je poznato da ima puno Lazića u Podrinju i Mačvi, jer sam imao kolege na fakultetu i na poslu iz tog kraja.
  Pozdrav,
  Jovo Lazić – Novi Beograd

  Odgovori
 • Ana Lazić

  Moj deda mi je rekao da je naše prezime nastalo od imena Laze i koliko ja znam doselili su se sa Kosova,Mlečana u Kraljevo pre pedesetak godina. Zanima me da li neko zna nešto više o njima, dalju istoriju,poreklo ? Uzgred, slavimo slavu Đurđic i Đurđevdan, pošto je isti svetac.

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Lazić po mestima življenja. Prema knjizi Ljubomira Ljube Pavlovića „Sokolska nahija“.

  -Borina
  -Radalj 1
  -Radalj 2
  -Čitluk
  -Culine
  -Donja Bukovica
  -Donja Ljuboviđa
  -Gornja Orahovica
  -Gornja Ljuboviđa
  -Pecka 1
  -Pecka 2
  -Donja Orahovica
  -Strmovo
  -Gvozdac
  -Lještansko
  -Dobrotin
  -Zlodol
  -Zaovine (Igumanovići)

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Lazić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Borivoja Drobnjakovića „Kosmaj“.

  -Babe
  -Vlaška
  -Đurinci
  -Koraćica

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Lazić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Stanoja Mijatovića „Belica“.

  -Jovac
  -Dragocvet
  -Voljavče
  -Panjevac

  Odgovori
 • Milodan

  Familije-prezimena Lazić, po mestima prebivališta. Prema knjizi Todora Radivojevića „Lepenica“.

  -Badnjevac
  -Žirovnica
  -Markovac
  -Botunj
  -Prnjavor

  Odgovori
 • Goran Lazic

  Pa citajuci vase tekstove videh da se pominje Srbija,BIH,Crna Gora a da je zapostavljena Slavonija pa shodno tome da kazem da su Srpske porodice u Slavoniji vekovima i da smatraju da su dosle nekada davno pre mnogo vekova iz Bosne ili Hercegovine a neka predanja kazu i od Kosova .
  Neprijatelji nasi su nam palili crkve mnogo puta tako da sa time smo gubili i pismeno predanje a usmeno se polako gubilo usled vremena ..
  Moja familija je iz Centralne Slavonije i u usmenom predanju znam za pretke u zadnjih skoro 200 godina i svi su nosili prezime Lazic .
  Osnovno zanimanje familije je bilo stocarstvo posebno uzgoj ovaca i konja .
  Familija jos i danas odrzava ovu tradiciju .
  Krsna Slava je Lazareva Subota – Vrbica
  Selo je Poganovci i nalazilo se na granici cetiri opstine u SR Hrvatskoj i to Istocne Osijecke,Zapadne Nasicke,Juzne Djakovacke i Sjeverne Valpovacke a administrativno je pripadalo Nasicama. Sada posle zadnjeg rata je pripalo Osijeku .
  Vazno je napomenuti da je u zadnjem ratnom sukobu selo prvi puta u svojoj istoriji 90 % iseljeno u Srbiju u mnoga mesta .
  Ja sam se licno naselio u Brcko Distriktu BIH.
  Poganovci imaju sada medju najstarijim crkvama u Slavoniji (Sv.Ilija) i po prvi puta je posle rata selo dobilo katolicku crkvu a koliko je to novim vlastima bilo vazno govori cinjenica da je predcjednik vlade licno dosao da ju otvori sto simbolicno govori koliko smo dugo vekovima uspeli da ostanemo autoktoni do sada ,ali sada prosto nismo imali sanse .
  U selu su nastanjena bila prezimena Brankovic, Prekodravac, Vracaric, Zivkovic, Bulat,Metikos,Cugalj,Stanivukovic,Balatinac…..

  Odgovori
 • Sasa

  Ja sam takodje sa opštine Ugljevik! Salvim slavu Lazarevu subotu ili poznatiju kao VRBICA… Slazem se sa gospodinom prije mene sto je pisao da na podrucju Semberije i Majevice ima dosta Lazica… Ja sam se bavio malo porodicnim stablom i pokusao sam da otkrijem nesto tako sto sam obisao Manastir Tavnu i Dragaljevac, i uspjeo sam da dobijem podatak da su na ove prostore dosli oko 1800 godine iz Hercegovine! Posle sam trazio u Hercegovackim Manastirima nesto o Lazicima i dobio podatak da posle Kosovske Bitke Srbima nije bilo mjesto na Kosovu pa da su prvo protjerani u Crnu Goru a zatim u Hercegovinu,pored Ljubinja postojao je zaseok Lazici koji su dosli sa podrucja Pljevlja, dalje nisam istrazivao ali sam nasao da u Vlasenici i Sekovicima ima Lazica koji slave Lazarevu Subotu ali ni do dan danas nisam otkrio dali smo rod!

  Odgovori
 • Mladen

  Na području opštine Maglaj, mjesna zajednica Bočinja, zaseok Jošavac, bilo je prije rata dosta Lazića. Danas je to mnogo manji broj jer su se ljudi poslije napuštanja svojih ognjišta rasuli po Doboju i drugim mjestima u BiH. Slava koju slave je Đurđevdan.

  Odgovori
  • Zeljko

   Da li si ti sin pokojnog Krste-Krleta Lazic? Moji su takodje iz Josavca, u stvsri otac Slavko, sin Jovana koji he bio opet sin Petra … koliko sam ja cuo i dalje ne znam. Imas li ti vise informacija o sbom porijeklu? Pozdrav

   Odgovori
   • Silvana

    Pozdrav Željko!
    Ja sam iz Jošavca, Silvana Lazić kćer Milenka Buđe Lazić.Slavimo Svetog Đorđa. Porijeklo sa Cetinja.

    Odgovori
 • Lazic Miodrag

  Molim vas ako neko zna više da mi kaze o poreklu Lazic u selu Donja Ljubovidja, Ljubovija. Hvala.

  Odgovori
 • Lazic Miodrag

  Molim vas ako neko zna više da mi kaze o poreklu Stojković iz Tetovaže, selo Beloviste.

  Odgovori
 • Lazic Miodrag

  Selo Beloviste, Tetovo, Makedonija

  Odgovori
 • Slobodan Lazic

  Slobodan Lazic
  Selo Krnule, opstina Vladimirci kod Sapca, slava Djurdjevdan, Pozdrav.

  Odgovori
 • milan

  Lazici selo Gornja Ploca Lika Hrvacka kompletno stanovnistvo raseljeneo po Srbiji od 1995 oluja

  Odgovori
 • Branko Lazic

  Ja sam Lazic iz sela Pribulja opstina Pale slavim slavu Sv. Luku. Tragam za nasim porijeklom po pricama starih Lazica mi poticemo iz Crne Gore negdje od Kolasina a poticemo od prezimena Boskovic .Doselili smo se na podrucje opstine Pale jos za vrijeme Turske vladavine. Rodbina smo sa Lazicima iz sela Nazuvci kod Podgraba.

  Odgovori
  • Branko Lazic

   Tragam za familijom Lazic koji slave sv. LUKU. Ja sam sa Pala Republika Srpska

   Odgovori
   • Milica Lazić

    Pozdrav Branko, moja krsna slava i svih Lazića iz mesta Golubinci(Srem) slavimo Sv. Luku. Volela bih da saznam da li smo poreklom iz Crne Gore pošto neki kažu da smo iz Like ali nekako mi to nije logično. Kažu čak da su naši i iz Bosne. Ali verujem da smo iz Crne Gore naselili Bosnu pa onda Srem, bar moji Lazići.

    Odgovori
    • Branko

     Zdravo Milice, ja isto posjedujem neke informacije da smo i mi sa zpala i da poticemo sa Kca iz C. Gore. Kazu da tamo imaju 2 familoje Lazica i da jedni slave Sv. Luku a drugi Sv. Nikolu. S obzirom da nisam na tom podrucju nisam u mogucnosti da odem na Kuc i provjerujem informaciju. Nadam se da cu prbi put kad dodkem tamo otici na Kuc. Vjerujem da moje i tvoje prezime potice otud. Ima Lazica i u Bioscu kood Uzica koji slave Sv. Luku a izgleda i oni poticu sa Kuca

     Odgovori
 • Aleks

  Moj djed Branko je sa Ozrena u Bosni…cuo sam da tamo ima mnogo Lazica…pogotovo Doboj i okolina…krsna nam je slava Djurdjevdan.

  Odgovori
 • milica

  Ja zivim u Krusevcu i ne znam nista o svojim precima. Znam da mi se pokojni pradeda po ocu zvao Bogoje Lazic. Da se u zarobljenistvu u Nemackoj ozenio sa Marijom Zupcov, i spominjana mi je familija iz Bele Crkve, dalje ne znam nista. Slava je sv. Ilija ali taj moj pradeda je imao rodjenog brata koga su cetnici za vreme Drugog svetskog rata zaklali i oni su promenili slavu

  Odgovori
  • Mirjana

   Ja sam Lazić,moji su poreklom iz Suseka…u blizini Novog Sada.
   Slavimo sv. Iliju (2.avgust)
   Po priči starijih i zapisu iz crkve zapravo smo dosli sa područja Valjeva,dok se po drugom predanju 1402 godine sa Kosova pod vodjstvom svestenika Atanasija Lazica prvobitna naseobina nalazila na području današnjeg Sombora.

   Odgovori
 • Srboljub Lazić

  Ja sam Lazić i rodom smo iz Kosova. Tačnije selo Sopino. Slavimo Sv. Nikolu.

  Odgovori
  • Sasa Lazic

   Srboljube pozdrav,ja sam Sasa(1980),mi smo veca porodica Lazica iz sela Ljutoglav kod Prizrena,slavimo sv.Nikolu ,moj otac Srboljub(1949,i braca Nisa,Trifun,Dragan),od oca Stanko(1930,ima brata Mihajla-Mileta),a njihov je otac Jovan(pogubljen u 2. sv. ratu),a Jovanov otac po prici je Petar,koji je potomak Laze,po tome i stari porodicni nadimak PetarLazinci.Ako vam je nesto od ovoga poznato,bilo bi dobro da razmenimo neka saznanja,pozdrav za vas!!

   Odgovori
 • Vladan lazic

  Lazici su vec vekovima prisutni u Selu Filipovici kod Draginca naseljeno mesto grada Loznice u Mačvanskom okrugu. Smešteno u dolini reke Jadra. Krsna slava Sveti Nikola, VELIKI POZDRAV ZA SVE LAZICE NA OVOM BELOM SVETU

  Odgovori
 • Gordana Lazić

  Lazići koji žive u Markovcu potiču iz sela Vrmdža kod Sokobanje. Kažu da su se dva brata nastanila početkom 19. veka u selu Markovac, a da o trećem se ništa ne zna. U Markovcu ima deset kuća Lazića I krsna slava nam je sv. Toma (19. IX).
  Ako ima još Lazića koji slave istu slavu, neka se jave.

  Odgovori
 • Ivan N.Lazić

  Veliki pozdrav za sve Laziće!
  Ivan N.Lazić, Kraljevo
  Slava: Sveta Petka

  Odgovori
 • Zlatomir Lazić

  Moji Lazići su iz sela Bakići, opština Vlasenica. Slavimo Sv. Nikolu. Danas ih tamo, koliko znam više nema. Najveći broj njih je posle Drugog svetskog rata naselio Zrenjanin i okolinu.

  Odgovori
  • Tihomir Lazic

   E rodjače moji su iz Bakića, moj deda je Jovan Lazić, sin Nikole Lazića i Marte iz Bakića. Slavimo sv Nikolu. Moj otac Zoran, pa potom ja i moj brat Nikola smo rodjeni u Zrenjaninu.

   Odgovori
   • Danka

    Pozdrav Tihomire,

    Radim na istraživanju porodice Lazić, značiće mi svaka informacija koju imate. Moji Lazići takođe slave Sv.Nikolu.

    Radujem se unapred.
    Srdačan pozdrav.
    Danka

    Odgovori
  • Aleksandar Lazic

   Dobar dan.
   Mozda Lazica vise nema u Bakicima, ali u okolini opstine Vlasenica ima jos. Moji su odatle poreklom. Selo Buljevici.
   Moj otac Zeljko, deda Zdravko i pradeda Milan Lazic su svi iz tog sela, opstina Vlasenica. Slava Sv. Nikola.

   Odgovori
 • marijan lazic

  Sa Tare, iz Zaovina potice nasa familija Lazica. Tamo i mesto se zove Lazici. Posle rata se moj deda preselio u Vrsac, Vojvodina. Slavimo Sv. Nikolu. A vidim, da Lazica ima svugde. Pozdravi Svima.

  Odgovori
  • Mladen

   E kako se meni cini izgleda da najjuznije Lazici koji slave sv Nikolu sa sa Kosova PA krecu uz crnu goru uzduz drine dolaze cak do granice sa madjarskom.

   Odgovori
 • Dragana

  Poštovani,
  zamolila bih vas, ako neko posjeduje informacije o porodici Lazić sa područja opštine Prnjavor da mi proslijedi link ili informacije na ovaj forum.
  Unaprijed hvala!!!

  Odgovori
 • Milorad Bogdanović

  Dragana, na ovako postavljeno pitanje, teško da ti se može bilo šta odgovoriti.
  Nisi nam navela Slavu koju slavite ili ste slavili, mjesto gdje su tvoji Lazići, kao i bilo šta o tvome rodu.
  Na prostoru Prnjavora, 1882 godine, prezime Lazić spominje se kao slavljenici četiri različite slave u pet parohija:
  Arh. Mihaila u parohiji Dragovići i Nožičko
  Stevanjdan u par. Galjipovci
  Đurđevdan u par. Nožičko i Orašje
  Časne Verige u parohiji Martinac.
  U mitropoliji dabrobosanskoj, te 1882 godine, prezime Lazić spominje se kao slavljenici 18. različiti slava, od Srebrenice do Dubice, od Livna do Orašja.

  Ja bih ti preporučio da posjetiš našu biblioteku http://www.poreklo.rs/2014/01/05/digitalna-biblioteka-portala-poreklo/ , i o svojim Lazićim saznaćeš dosta toga.

  Odgovori
  • Branislav Lazic

   Lazici su zivjeli i na podrucju Tuzlanskog kantona tačnije u Siminom Hanu, unazad 100 godina, možda i duže. Jedan od Lazića je službom doselio u Tuzlu iz obližnjeg zaseoka Grabov Gaj(Gradačac)u kojem je inače živio veći broj Lazića od davnina. Slavio se i slavi Krstovdan 27.septembar…znam iz priča da smo navodno došli iz C.Gore, i da se jedan od predaka vratio na Kosovo, tačnije u Prištinu… bilo bi mi drago da saznam nešto više o svom prezimenu i predacima

   Odgovori
 • Branko Lazic

  Mi Lazici sa Pala slavimo Sv. Luku, zanima me dali neko zna nesto vise o ovoj familiji. Znam toliko samo da smo doselili iz C. Gore.

  Odgovori
 • Biljana

  Moj otac je poreklom iz Zapadne Slavonije/Hrvatska- selo Nova Krivaja. Krsna slava nam je Sveti Stefan. Po nekim pricama, tamo su se doselili iz Like. Posle rata 90-tih svi su se raselili. Za neke znam da su u Vojvodini. Volela bi da stupim u kontakt sa Lazicima koji takodje poticu sa gore navedenih prostora.

  Odgovori
 • Bogdan

  Poreklo prezimena Lazic, je od reci laza – na starom srpskom ili staroslovenskom znaci loza, (laziti i dan danas znaci – militi ).
  Najstariji podaci koje poznajem jesu da smo iz Skadra i od tuda se selili ka severu i u Crnu Goru mada je dosta Lazica ostalo na Kosovu, znam da smo primili hriscanstvo kasnije u odnosu na ostatak pravoslavaca u mestu Belo brdo ( severni deo kosova ) . Otac mi je iz Suve reke ( Kosovo )

  Odgovori
  • Marko

   Bogdane,

   Moji Lazici su takodje iz opstine Suva Reka. Selo Dvorane. Slavimo Svetog Arhangela Mihaila. Voleo bih da istrazim svoje poreklo, pa te molim da mi pomognes.

   Pozdrav

   Odgovori
 • Ranko

  U Crnoj Gori laz znači proplanak okružen šumom. Primjer Carev Laz, mjesto poznate bitke. Laz, lazina – manji livadak. Lazić – čovjek koji živi na lazu, lazini. Moja kuća u selu je podignuta na jednoj lazini.

  Odgovori
 • Vladan Jovanović

  Za GORDANU LAZIĆ
  Porodica Lazić potiče iz sela Vrmdža pod planinom Rtanj.Doseljeni su pre 1804 godine a prema Tefteru poreza iz 1831 godine za naselje Markovac tada žive :
  Lazar Tufekdžić (ima 50 g.) sa sinovima Milanom (25 g), Milosavom (24 g) i Miloikom (18 g)
  Od sina Milana ima unuka Radovana (3 g) a isti je posle rodonačelnik Milanovića (zvanih Radini kod Vasića). Od sina Milosava cela familija jedno vreme posle nosi prezime Milosavljević ( pa odjednom svi se opredeljuju za prezime Lazić oko 1870 g.) . Od Miloika direktni potomci su sadašnji Lazići zvani „Goginovi“.
  Pored Lazara upisan je i Petar Tufekdžić ( ali te 1831 je umro) a ima brata Stojana (25 g) i sinove Ivana (20 g) i Jovana (20 g) – blizanci.
  Vrlo je lepo i za pohvalu što se gospođa Gordana interesuje za pretke jer , nažalost, većina kaže : – ma šta me briga za koj“ će mi……, a ne znaju da je svako bogat onoliko koliko predaka ima i za koje zna jer su svi oni „utkali“ svoj život i telo u nas danas.
  Pored ovih „pravih“ predaka Lazića u to isto vreme žive i Marko Lazić sa sinovima Golubom i Milenkom ali oni nemaju veze sa sadašnjim Lazićima ( formirane su neke druge porodice sadašnje)
  Pozdrav od Markovčanina.

  Odgovori
 • LazicT

  Ako je moguce, molim gospodina Gorana Lazica iz Brckog, porijeklom iz Poganovaca da se javi na ovu mail adresu, posto je i moj otac bio iz porodice Lazic iz Poganovaca, i naravno slava nam je Lazareva subota.

  Hvala,
  Srdacno

  Odgovori
 • Aleksandar Lazic

  Ja ne znam mnogo o istoriji moje familije, bio sam mnogo mali kad su moji stari umrli. ali ono cega se secam je, da se moj pradeda Bozidar Lazic doselio u Bavaniste iz Konjica u Hercegovini. neko mi je nekad rekao, izvinjavam se ako se permutujem nesto, ipak je bilo mnogo davno i ja sam bio mnogo mali ali mislim da su mi rekli da je tamo nastala porodica lazic od nekih egipatskih kolonija/izbeglica. molio bi ako neko nesto zna o ovoj familiji da mi kaze. slavimo sv. Arhangela MIhajla

  Odgovori
 • Stefan Lazic

  Moji Lazići su iz okoline Rogatice. Slavimo Svetog Nikolu. Prema predanju moji preci su se prezivali Nikolić i potiču iz Crne Gore od Šavnika, selo Nikolići. U Rogatici trenutno živi nekoliko porodica Lazića. Ostali su se raselili redom u Mladenovac, Čačak, Pančevo…

  Odgovori
 • Momčilo

  Poštovani,

  Da li mi možete odgovoriti koji su najraniji korijeni porodice Lazić. Slava mi je Đurđevdan. Živim od rođenja u Bosni u Doboju. Otac mi je pitao sveštenika koji su naši najraniji tragovi, i on mu je rekao da potičemo iz Pećke Patrijaršije. Dotle dopire crkvena potraga, zapisi o mom prezimenu i precima. Međutim drug mi reče da u Crnoj Gori ima Lazića koji slave Đurđevdan. Plemena su uskočkog – uskoci. Dakle, šta je sa onom pričom da naše srpsko najranije porijeklo na ovim prostorima potiče iz Crne Gore. Zanima me ta priča i gdje na Balkanu je prezime Lazić najstarije, tačnije gdje smo se prvi put na Balkanu pojavili – Lazići a da slave Đurđevdan. A naravno ako možete i raniji period i reguju (državu, mjesto), da navedete odakle naj, najranije potičemo. Bio bih vam jako zahvalan na odgovoru.

  Lazić Momčilo
  74000 Doboj,
  RS, Bosna i Hercegovina.

  Odgovori
  • Defendor

   Zemljače, ne znam kada to imali priliku čuti od sveštenika da ste poreklom iz Pećke Patrijaršije, ali taj podatak je sve samo ne dobar. Pećka partijaršija je manastir, tj. kompleks crkava nedaleko od Peći u Metohiji, i tamo su uglavnom nastanjeni kaluđeri. Pri tom, čisto sumnjam da je u crkvenim knjigama mogao biti tako zaveden podatak, te bi u svakom slučaju valjalo otići nekom prilikom ponovo u crkvu, i tražiti uvid u crkvene knjige (to su matične knjige rođenih, umrlih, venčanih, i eventualno popisi – ne verujem da Doboj ima popise starije od kraja 19. veka).

   Inače, Lazić je prezime patronimičkog porekla, i Lazića ima mnogo i nisu svi srodni, čak ni ista slava ne mora da znači isti rod.

   Ono što biste trebali pre svega da utvrdite, jeste do kada vi sad znate svoju mušku liniju (otac, deda, pradeda…), gde su i kada rođeni svi ti ljudi, pretpostavljam da nisu svi rođeni u Doboju, već negde u njegovoj okolini, a možda i negde dalje. Kad to utvrdite, javite se, pa ćemo pogledati može li se šta preciznije naći.

   Inače, za dalje poreklo uglavnom se pokazalo najboljim rešenjem genetička analiza roda, na osnovu koje se utvrdi srodnost sa drugim porodicama, i eventualno locira geografsko i plemensko poreklo.

   Eto, kad se javite, stojim na raspolaganju da pomognem, ali bez onih podataka ne mogu. 🙂

   S poštovanjem,
   Defendor

   Odgovori
   • Nikola Lazic

    Ja sam iz Azanje kod Smederevske Palanke, rodjen 1994. Radim porodično stablo i našao sam svog pretka Radojka Lazića rodjenog 1823. od oca Jovana Lazica rodjenog 1803. poreklom iz Hercegovine. O Radojku i potomcima sam našao apsolutno sve, ali ne mogu ništa naći o Jovanu i njegovim precima. U popisu stanovništva 1863. našao sam Radojka Lazića i majku mu Stanicu koja je tada imala 60. godina, otac Jovan je ili umro ili poginuo i ne znam da li je Radojko došao u Azanju pre smrti oca ili sa ocem. Slava Djurdjic. Ako neko ima neku informaciju nek napiše.

    Odgovori
   • jovan

    Ja sam takodje cuo da moja familija potice od pecke patrijarsije a onda za vreme seobe otisli u rumuniju pa backu pa pre 100 god u srem gde smo i danas. Slavimo sv. Jovana

    Odgovori
 • Nikola Lazic

  Ja sam Nikola Lazic iz Azanje kod Smederevske Palanke, rodjen 1994. Pravim porodicno stablo. Nasao sam da se moj predak Radojko Lazic rodjen 1823. nastanio u Azanji i da je njegov otac Jovan Lazic rodjen 1803. poreklom iz Hercegovine. Pokusavam da nadjem nesto o tom Jovanu Lazicu i pocetku stabla. O Radojku i potomcima sam sve nasao. Slavimo Djurdjic. Ako neko ima neku informaciju neka napise

  Odgovori
  • Miodrag Lazic

   Nikola,
   Moje prezime je isto Lazić, slavim Đurđic, rodom sam iz sela Donja Ljuboviđa, Ljubovija, prema podatcima do koji sam ja došao potičemo iz sela Gornja Orovica, Opština Ljubovija a pre toga smo živeli u Grčiću, opština Ljubovija i ovo prezime vuče poreklo od Jovanovića i svi Jovanovići slave Đurđic. Svi Jovanovići vuku poreklo od grčkog sveštenika koji se doselio iz mesta Kostur, Grčka Makedonija. Koliko je to tačno pročitaj u knjizi Sokolska nahija. Pozdrav.

   Odgovori
 • Nedjo Lazic

  Lazici selo Potocari opština Srebrenica. Slavimo sv. JOVANA. Verovatno smo negde iz Hercegovine davno dosli ili smo starosedeoci. Ima nas u Beogradu…Zenici…Loznici…N.Pazovi familije. Praded Filip ded Pero itd

  Odgovori
 • Slobodan Lazic

  Ja sam Lazic iz Kozarske Dubice selo Vlaskovci slavimo Arandjelovdan

  Odgovori
 • Ivan Lazić

  Lazići sa Kosova, selo Sopino, slavimo slavu Sv.Nikole, deda mi je bio Petar, njegov otac se zvao Laza. Ako neko zna više o našem poreklu nek napiše. Pozdrav

  Odgovori
 • Lazar Lazić

  Poštovani,
  Zanima me da li znate nešto o poreklu Lazića iz sela Stragari pored Velike Drenove, opština Trstenik.
  Pradeda mi se bavio opančarstvom, kao i njegov otac pre njega, moj čukundeda.
  Slavimo Lazarevu subotu (Vrbicu).
  Pozdrav

  Odgovori
 • Ljupka Lazić

  Moj deda (1932.g) je iz sela Ba (Bah) i naša krsna slava je Aranđelovdan

  Odgovori
 • Bratislav Lazić

  Pozdrav,
  Moja familija je porijeklom iz sela Brnjica, Gornja Višća, Živinice, Tuzlanski kanton, Bih.
  Slavimo sv. NIKOLU
  Jedne prilike sam pričao sa djedom (1915 godište) i on pamti svoje djetinjstvo u tom selu, a nije znao reći šta više o istoriji.

  Odgovori
 • Dušan Lazić

  Pozdrav, da li neko zna porijeklo Lazića sa Podgore(Majevica, opština Lipare) slavimo Sv. Vasilija Velikog? Hvala

  Odgovori
 • slobodan

  moj deda Radislav 1920 od oca Dusana Sakule Banat slavimo Sv.Nikolu

  Odgovori
 • milivoje simic

  moji su poreklom Lazici ali je moj pradeda promenio prezime po svom dedi Simi u Simic,vecina familije zivi u Toplici,po nekim saznanjima Lazici su se u Toplicu doselili iz Metohije,okolina Decana.Slavimo Lazarevu subotu

  Odgovori
 • Aleksandar B. Lazic

  Pozdrav svim Lazicima ponovo…

  Javljam se po drugi put iz dva razloga. Prvo dobijo sam malo konkretnije informacije o mojoj familiji, neke stvari sam i pomesao a drugo, nisam dobijo nikakav odgovor od vas…

  Ja poticem od loze Lazica, tacnije Hadzi-Lazica iz Hercegovine i slavimo SV. Arhangela Mihajla.

  Najstarijeg predaka koga znam je Hadzi Ilija Lazic i on je bio moj cukundeda, bio je Svesteno lice i imao je svoju parohiju u Hercegovini, predpodstavljam u blizini Konjica.
  Predpodstavljam da je bila u blizini Konjica zato sto su moj pradeda Bozidar Hadzi-Lazic i moja prababa Ana, inace rodom Italijanka, ziveli u Konjicu i sva trojca mojih deda i jedna baba su rodjeni tamo. Dede su mi se zvale Aleksandar, Sreten i Ilija a baba Mira. Moj pradeda Bozidar Hadzi-Lazic je bio po profesiji vozac i bio je licni sofer nekog tadasnjeg naseg diplomate, mozda cak i nekog Vojvode ili Plemica, ne znam tacno koga.
  Iz njegovog sluzbovanja znam ovo: Na proputovanjima po diplomatskim delegacijama kao vozac te nase istaknute „licnosti“ je i upoznao moju prababu Anu, koja je navdno bila iz Italjanske Kraljevske loze i bio je vezivan neki skandal za nju, da li vanbracno dete ili tako nesto, nisam uspeo da saznam puno. Znam samo, da im je bilo vazno, da je udaju i posalju van Italije. Takodje znam da je zbog tog sluzbovanja prebacen u Zemun negde izmedju 1925. i 1935. Tako se cela moja „poznata“ familija doselila sa njim. Moja nepoznanica je da li je moj cukundeda Hadzi Ilija Lazic imao brace ili sestara i da li imam familije sa njegove strane, takodje ne znam da li je moj pradeda Bozidar Hadzi-Lazic imao brace ili sestara pa da li imam neku familiju sa njegove strane. Pazite govorimo o vremenima kad je retko koja porodica imala samo jedno dete, tako da sam gotovo siguran da imam familije koju i ne poznajem kroz pricu. Titula Hadzi se gubi sa prezimena, naravno sa dolaskom komunista na vlast.

  Voleo bi ako neko od strucnijih ljudi, urednika ovog sajta itd. Moze da mi pomogne da saznam vise na osnovu podataka sto sam dao ili da me bar usmeri, da pravac gde i sta dalje da trazim, takodje bi voleo ako neko moze da mi kaze da li postoji opcija da vratim titulu Hadzi na svoje prezime…

  Unapred zahvalan,

  Aleksandar B. Lazic

  p.s. Jos jedan pozdrav svim Lazicima!

  Odgovori
 • Goran

  Ja sam Goran Lazić, živim u selu Bobota kod Vukovara, otac mi je Nikola, njegov otac je Savo, a moj pradeda se zvao Pero, poreklom su iz Zelinje. Slavimo Svetog Nikolu. Molio bi ako ima neko od familije da se javi.

  Odgovori
 • Stanko

  Ma Lazic sam i ja i svuda nas ima.

  Odgovori
 • KiBo

  Pozdrav. Zna li neko nesto vise o porijeklu Lazica iz sela Čečava(Teslić) po nekim pricama koje sam cuo od djeda dosli smo iz Crne Gore,krsna slava svima Lazicima u selu je Đurđevdan.

  Odgovori
 • Aleksandar Lazic

  Prezime Lazic je takodjer bilo jedno od nekoliko najbrojnijih prezimena u selu Sremske Laze pored Vinkovaca. Uglavnom svi u Lazama Lazici su iz jedne porodice potekli i slave Sv Stefana u Januaru. Nažalost sada ima samo jedna kuca Lazica i skoro pa nista od saznanja o poreklu. Inace nismo u rodu niti sa jednim Lazicima u okolini a spominju se Lika i Bosna kao moguci krajevi odakle su moji Lazici. U Lazama se smatramo Sremcima i starosedeocima.

  Odgovori
  • Milica Lazić

   Pozdrav Aleksandre, ja sam Sremica kao i svi moji Lazići iz mesta Golubinci opština Stara Pazova. Mi smo starosedeoci, u tom selu smo pre 200 godina, kažu da su naši preci došli iz Like, ali to niko od naših starijih ne zna tačno da kaže, svi kažu mi smo Sremc i ništa drugo. S’obzirom da Lazića ima mnogo i svuda. Teško da ću ikad saznati odakle su moji došli pre 200 god. Mada verujem da je to Crna Gora. Slavimo svi slavu Sv. Luka

   Odgovori
 • Bratislav Lazić

  Pozdrav rođaci,
  Moji preci su živjeli u selu Brnjica, Gornja Višća, Živinice, Tuzla.
  Po mojim podacima iz porodičnig stabla, znam za 5 generacija.
  Nažalost posle ovog rata, nas nema više tamo.
  Svi su slavili a hvala bogu još slavimo sv. Nikolu.

  Pozdrav svima Lazićima

  Odgovori
 • Milan Lazic

  Moji su poreklom iz Like, selo Mogoric, slava Lazareva Subota.
  Ako neko ima vise informacija o poreklu porodice voleo bih da saznam.
  Pozdrav svima!

  Odgovori
 • Bogdan Lazić

  Pozdrav braćo i sestre,
  Prezime Lazić neodloljivo potseća da je nastalo od imena Laza ili Lazo, ali to nije tačno. Prezime Lazić je nastalo od korena reči „laza“ što na staroslovenskom znači loza, do skoro se koristio glagol „laziti“ što znači militi ili puziti potput loze. Postojale knjige sveštenika iz grada Skadra koji su se prenosili sa kolena na koleno od ranog hrišćanstva u kojima je između ostalog pisalo i da su Lazići u srodstvu sa Grozdićima, Grozdanovićima i familiom Lozo. Nažalost te knjige su spaljene za vreme komunizma zajedno sa bibliotekom „Lazić“ u Novom Sadu koju su otvorili Lazići sveštenici i vitezovi iz dvorske garde sa Kosova pre oko 250godina. Postoje samo delimične prepiske iz tih knjiga u njima je bilo mnogo vrednih zapisa o životu i običajima koji datiraju čak i pre hrišćanstva. Biblioteka je obnovljena i renovirana 2012. i bilo bi dobro kada bi se javno oglasio sadašnji naslednik bilioteke gospodin Viktor Lazić veliki intelektualac i rekao nešto više o našem poreklu.
  Inače ja sam Bogdan Lazić od Slavoja Lazića iz sela Mušitišta kod Prizrena, slavimo Svetog Pantelejmona 9. avgusta.

  Odgovori
 • Marjan Lazić

  Ja sam Marjan Lazić iz Paraćina,otacTomislav Lazić,deda Radomir i babaLeposava su živeli u Lebini kod Paracina. Deda je poreklom iz Krežbinca kod Paraćina odakle je bio i pradeda. Dalje poreklo neznam,osim da su preci u staro vreme bili hajduci i borili se protiv Turaka. Slavimo Mitrovdan. Ako neko ima neku informaciju bio bih zahvalan.

  Odgovori
 • Mateja

  Mateja Lazic iz Sumadije
  Poreklom sa Kosova Ljutoglav a verovatno pre toga Crna Gora
  Slava je Sveti Nikola ako neko ima ovakve slicne podatke neka se javi da uporedimo porodicno stablo.

  Odgovori
 • Zdravko

  Pomaže Bog!
  Ja sam rođen u Doboju 1996g. Roditelji su mi izbjegli iz Zenice. Od djeda sam čuo da smo oko 200g. unazad naseljavali Zenicu i okolinu, a da su nam preci do tada bili negdje u Hercegovini, tako da mi sve vuče na lozu koju sam pročitao i koja se kreće od Kosova preko Crne Gore pa ovamo.. Slavimo Đurđevdan

  Odgovori
 • Mirjana

  Moja porodica Lazić slavi Mitrovdan, više vekova žive u Selevcu kod Smederevske Palanke, oduvek znaju da su sa KiM.

  Odgovori
 • Goran Lazic

  laz imenica, muški rod ; množ. lazovi, lazi (retko)

  značenje reči laz :
  livada, proplanak u šumi; iskrčeno mesto u šumi; krčevina
  uski put, mesto kuda se prolazi, planiski prolaz, tesnac, bogaz
  poreklo reči :
  Praslovenska, sveslovenska i starosrpska reč, potvrđena 1296 g. (vidi P.Skok)

  praslov. -*lazъ

  rus. – laz

  primeri upotrebe reči :
  Bolje je na vrh laza nego na dno laza.

  Krivo ralo Lazarovo

  Krive laze razoralo… Vuk, Rečnik

  LAZOVI, prostor od 20–30 pluta pod rodnom zemljom, na južnoj strani sela Bogaljinaca. L…I, jaruga, s desna zbada u Dobroseličku reku. L…I, kosa, pod rodnom zemljom, na zapadnoj strani sela Komarana, od 40–50 pl….

  laziti – puzati lagano se kretati, dodirujući podlogu, gmizati
  praslov – * laziti, * lezti

  rus. –lázitь

  U Daničićevom Rječniku iz kniževnih starina pominje se laz više puta, ponajviše sa kakvim osobenim imenom, npr. Brajšin laz, Mirujev laz, … vlaški laz, kovačev laz. …U pismu cara Stefana Dušana ćeliji sv.Save u Kareji : vinogradi, mlini, vrti, livade, pašišta, lazi i planine.

  Pominje se i u jednoj hrisovulji Hilandaru : … goru sa si seku lazove.

  S.Novaković, Selo, str 122-123

  Česta reč u starosrpskom jeziku, zastupljena u mnogim dokumentima – hrisovuljama, popisima iz doba Nemanjića

  Veoma produktivna reč , nalazi kao osnova se u sledećim rečima :

  Izlaz, izlazak, dolazak, prolaz, prilaz, polazak, obilazak, ulaz, ulazak, silazak, pronalazak, razlaz, zalaz, zalazak, polaznik, položajnik, uholaža, uljez,

  glagoli : laziti, polaziti, dolaziti, prolaziti, izlaziti, ulaziti, silaziti, plaziti, nalaziti, prilaziti…

  Interesantno :

  Od osnove laz- odnosno glagola laziti, nastala je i imenica položajnik, odnosno onaj ko za Božić ujutru prvi polazi :
  polaznik – položajnik
  2. Lazarče – narodno ime, nadimak, dete koje lazi, ne ume da hoda, fonetski se preklapa sa biblijskim imenom Lazar

  Lazi, lazi Lazarče … pesma dodola o Lazarevu subotu, Vuk, Rečnik

  lazarice
  lazarice – stari srpski običaj koji polako nestaje ; uoči Lazarove subote ili ujutru rano na dan lazareve subote, devojke idu od kuće od luće pavaku posebne obredne pesme za taj dan

  Na ovaj se dan (Lazarevu subotu) iskupe tri-četiri devojčice od desetak godina, pa najmlađu obuku nešto malo drukčije nego inače i okite je vrbom. Ove se devojčice se zovu lazarice…

  Synonyms:
  krčevina, proplanak

  Odgovori
 • Slavomir Dedić

  Ovim vas izveštavam da je napisana knjiga o Bukovačkim salašima kod Sombora. U knjizi su na mnogo mesta pomenute i opisane stare Bukovačke familije:
  1. Bandobranski, 2. Brbaklić, 3. Bukalov, 4. Vujković, 5. Galetin, 6. Dedić, 7. Zečev,
  8. Janjatović, 9. Karalić, 10. Kovačić, 11. Kunić, 12. Lazić, 13. Mijić, 14. Miković,
  15. Mirosavljević, 16. Nastasić, 17. Sredojević, 18. Čonić,
  19. Šljukić. Ako preko GUGLA potražite: BUKOVAČKI SALAŠI KNJIGA (ćirilicom) dobićete detaljnije informacije. Za štampanje knjige potrebno nam je barem 6000 evra, što ovaj autor ne može skupiti, pa molim one koje ova knjiga interesuje da se prijave kao donatori.

  Odgovori
 • Igor

  Slava Avramije

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top