Poreklo prezimena Kuljanin

21. februar 2012.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. KOVILJKA OBRENA KULJANIN

    MOLILA BIH O POREKLU PREZIMENA KULJANIN. SLAVA SVETI ARHIDJAKON STEFAN. ZAHVALJUJEM. SVAKO DOBRO.

  2. Vojin

    Prezime Kuljanin sa podrucja Sarajeva potomci Mrnjavcevica

  3. IvanaKK

    U nekom momentu dolazi do razdvajanja Mrvaljevica/Mrnjavcevica koji migriraju iz Crne Gore. Inace kako mi je deda ispricao svojevremeno, Kuljanin dolazi zbog kule u koju su bili smesteni u nekom periodu. Deo odlazi u predeo oko Konjica, deo na Ilidzu, Sarajevo. Ne znam za ove oko Konjica ali sarajevskim Kuljaninima slava je Sv. Djordje. Politika je 90ih imala feljton gde je detaljno razradjeno sve ali ja sam tad imala desetak godina i secam se samo nekih delica. Mozda prekopati njihovu arhivu.

    • Hadži Đuro Si. Kuljanin

      O prezimenu Kuljanin opširno vidjeti u mojoj najnovijoj knjizi (avgust 2022.) SRPSKI PREZIMENOSLOV. Ukratko. Prethodno prezime Kuljana je Bjelogrlić i potiču iz sla Slivnice kod Trebinja. Kao Bjelogrlići došli su u selo Kula (pred kraj 16. vijeka) pokraj Boračkog jezera (Konjic) gdje su ostali oko desetak godina. Spuštaju se do Neretve (danas selo Džajići) i prelaze na njenu desnu obalu. Na padini Trsije zadržavaju se oko pet godina. Već tada su poprimili toponimsko prezime (po Kuli) Kuljanin. Iz Trsija se “penju” dalje do prostranog platoa Zagorice. Po predanju, u Zagorices u došla četiri brata. Ubrzo su se razišli. Jedan je otišao u slo Blace (obronci Bjelašnice), drugu u Bradinu (ispod Ivan-sedla), treći u Donje Selo, na Neretvi podno Konjica. Četvrti je ostao u Zagoricu. Ovi Kuljani slave Šćepandan (sv Stevan) i nisu ni u kakvom srodstvu sa Kuljanima iz Osenika kod Sarajeva.
      Kuljana ima i muslimana Kod Zvornika (na bosanskoj strani). Postoji selo Kuljani gdje su stanovnici Kuljani i muslimani su. Ima ih u okolini Banjaluke.
      Prema porodičnom predanju, Bjelogrlići su iz Slivnica došli u okolinu Gacka, a odatle neke porodice (zbog kuge), dalje prema Nevesinju i na područje današnjeg Konjica.
      Kuljana ima i u Užicu, doseljenci iz sela Blace.