Порекло презимена Куљанин

21. фебруар 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

  1. KOVILJKA OBRENA KULJANIN

    MOLILA BIH O POREKLU PREZIMENA KULJANIN. SLAVA SVETI ARHIDJAKON STEFAN. ZAHVALJUJEM. SVAKO DOBRO.

  2. Vojin

    Prezime Kuljanin sa podrucja Sarajeva potomci Mrnjavcevica

  3. IvanaKK

    U nekom momentu dolazi do razdvajanja Mrvaljevica/Mrnjavcevica koji migriraju iz Crne Gore. Inace kako mi je deda ispricao svojevremeno, Kuljanin dolazi zbog kule u koju su bili smesteni u nekom periodu. Deo odlazi u predeo oko Konjica, deo na Ilidzu, Sarajevo. Ne znam za ove oko Konjica ali sarajevskim Kuljaninima slava je Sv. Djordje. Politika je 90ih imala feljton gde je detaljno razradjeno sve ali ja sam tad imala desetak godina i secam se samo nekih delica. Mozda prekopati njihovu arhivu.

    • Хаџи Ђуро Си. Куљанин

      О презимену Куљанин опширно видјети у мојој најновијој књизи (август 2022.) СРПСКИ ПРЕЗИМЕНОСЛОВ. Укратко. Претходно презиме Куљана је Бјелогрлић и потичу из сла Сливнице код Требиња. Као Бјелогрлићи дошли су у село Кула (пред крај 16. вијека) покрај Борачког језера (Коњиц) гдје су остали око десетак година. Спуштају се до Неретве (данас село Џајићи) и прелазе на њену десну обалу. На падини Трсије задржавају се око пет година. Већ тада су попримили топонимско презиме (по Кули) Куљанин. Из Трсија се “пењу” даље до пространог платоа Загорице. По предању, у Загорицес у дошла четири брата. Убрзо су се разишли. Један је отишао у сло Блаце (обронци Бјелашнице), другу у Брадину (испод Иван-седла), трећи у Доње Село, на Неретви подно Коњица. Четврти је остао у Загорицу. Ови Куљани славе Шћепандан (св Стеван) и нису ни у каквом сродству са Куљанима из Осеника код Сарајева.
      Куљана има и муслимана Код Зворника (на босанској страни). Постоји село Куљани гдје су становници Куљани и муслимани су. Има их у околини Бањалуке.
      Према породичном предању, Бјелогрлићи су из Сливница дошли у околину Гацка, а одатле неке породице (због куге), даље према Невесињу и на подручје данашњег Коњица.
      Куљана има и у Ужицу, досељенци из села Блаце.