Порекло презимена Каначки

20. фебруара 2012.

коментара: 6

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (6)

Одговорите

6 коментара

 1. marko kanacki

  nastanak prezimena kanacki?

  • Petar

   Prezime Kanački je iz sela Konak, u istočnom delu srpskog Banata, opština Sečanj. Selo se pre Trijanonskog sporazuma zvalo Kanak, pa otuda Kana-čki.

   Kanački Aleksandar bio je bogati trgovac, nosilac albanske spomenice i dobročinitelj.

 2. mira

  Dali neko zna koje je bilo prvobitno prezime…prezimena Kanacki. Nsj verovatnije su imali drugo prezime…kada su Kanacki dobili po selu Konaku. Puno hvala.

  • duda53

   Ne mora da znači da im to nije od pamtiveka prezime, a pričalo se da su Crnjanski i Kanački pre naseljavanja u Konake bili jedna kuća…

   • Mira Umicevic

    Prilikom iztrazivanja prezimena Kanacki, naisla sam na jedan podatak, da se selo Konak- Kanak, prvobitno zvalo Konak. Da je na tom mestu nekad zivelo pleme koje se zvalo Konaki i da je selo po njima dobilo ime Konak. Pominje se Andras Konaki od 1425-1452 godine. Mozda to i nema nikakve veze sa prezimenom Kanacki.

 3. Pero Kanački

  Zovem se Pero.Moj otac se zove Vidoja (81).Živimo u Kneževu.Slava nam je Sv.Luka.Moj deda Dragomir je došao iz Banata u vreme Prvog svetskog rata.