Poreklo prezimena Jovanić Reviewed by Momizat on . Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ 'Stručna knjiga' JOVANIĆI (žive u Donjoj Bi Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ 'Stručna knjiga' JOVANIĆI (žive u Donjoj Bi Rating:
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Jovanić

Poreklo prezimena Jovanić

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JOVANIĆI

(žive u Donjoj Bijeloj)

Vode porijeklo od Vulovića, kada su promijenili prezime i prozvali se Jankovići, vjerovatno po nekom svom davnašnjem pretku. Kasnije se prozovu Čabrine, po nekom pretku koji je pravio čabrove. A sadašnje prezime dobiše po nekoj njihovoj babi Jovani, koja je davno živjela. Jovanića ima iseljenih u Nikšić.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić.

 


Komentari (12)

 • dragan

  ZANIMA ME IZVORNO POREKLO PREZIMENA JOVANIĆ… ŽIVIM U OKOLINI BANJALUKE..

  Odgovori
  • Nebojsa

   Milan Karanović je krajiške Jovaniće svrstao u starinačku grupu rodova.
   U ovu grupu rodova, pored Jovanića spadaju i : Svjetlice, Stanivukovići, Ivanići, Ercezi, Arelji, Orelji, Dražići, Kerkezi i Zecovi. Ne piše šta slave, ali pretpostavljam da je u pitanju Đurđevdan, kao i kod većine starosedelaca u Bos. krajini.

   Odgovori
 • gordana

  POREKLO PREZIMENA JOVANIĆ

  Jovanići pripadaju rodu Mandića, a plemenu Drobnjaka u Hercegovinni.
  Iz Hercegovine su krenuli sa ostalim našim stanovništvom ka sjever-
  noj Dalmaciji pod mletačku vlast. Iz Dalmacije su prešli u Liku,
  poslije izgona Turaka 1689. godine, te se naselili ispod Orlove
  Grede kod Srba. Tu se razmnožiše i raširiše i mnogi promjeniše
  prezimena.
  VRANJEŠI, DRAŽIĆI, IVANIĆI, TESLE, MILINOVIĆI, MRKŠIĆI, SVITLICE,
  STANIVUKOVIĆI, ORELJI, JOVANIĆI, KERKEZI i od njih su: MARIĆI,
  RABATIĆI i ZEČEVI, sačuvali su predanje da su „jedno koljivo“.

  Svi slave Đurđevdan.

  MILAN DIVJAK LIČKI, LIČKI KALENDAR (za svaku godinu),
  Novi Sad, 1997.godine

  Odgovori
 • Djordje

  Cela moja familija Jovanica je u okolini Obrenovca, selo Zvecka, tu smo vec dugo a odakle su stigli i da li su uopste migrirali neznam. Inace vecina nas slavi Djurdjic

  Odgovori
 • jovanic sava

  Ovo pleme , navodno, potiče iz C.Gore, okolina Nikšića ili sl. U selu Vidrovan,se možda nalaze koreni ovog plemena.Krsna slava: sv.JOVAN! Molim one koji nešto merodavno znaju o poreklu ovog plemena- neka objave.Hvala mnogo!

  Odgovori
 • Nikola Jovanic

  Ja mogu samo da kazem za Jovanice koji su na prostru Banjalucke regije, tacnije Prnjavor, da po izvorima sta ja znam unazd sedam koljena da smo sa prostora Like naselili podrucije ispod planine Motajice u kraj 17-og i pocetak 18-og vijeka. Jovanici koji se tu nalaze slave Lazerevu Subotu.

  Odgovori
 • Milan Jovanic

  Moja familija zivi u selu Bogosavac, pored Sapca, a slavimo Sv. Luku…

  Odgovori
 • Radomir

  Moja cijela porodica Jovanić, koja živi na području Prnjavorske opštine ( selo Ilova ) koliko zasigurno znam, ovdje obitava već više od 100 godina. O prethodnim generacijama nemam podataka, nažalost. Svi slave slavu Vaskrsenje Lazarevo, odnosno Lazareva subota. Pitam se da li Ovi Jovanići koji slave Đurđevdan, Sv. Luku i mi koji slavimo Lazarevu subotu, potičemo od istih korijena?! ako neko ima bilo kakve informacije zaista bih volio saznati i tazgovarati. pozdrav

  Odgovori
 • Dragan

  Najtacniji podatak je mislim od Gordane gore naveden,Jovanići su poreklom iz Stare Hercegovine,naselili Dalmaciju pa prešli u Liku iznad Srba(gornja Suvaja-gega),odattle smo se raselili po celom svetu,neko posle I sv. Rata u Banat a dosta njih kolonizacijom dosli u Vojvodinu…

  Odgovori
  • Predrag

   Krnule,Sabac .Slava Lazareva subota.Pozdrav svima.

   Odgovori
  • Predrag

   Po prici u porodici nas predak Jovanic je dosao iz Crne Gore il Hercegovine..prizenio se u selo Velika Popina. Imao 5 sinova jedan je Duro Jovanic moj cukundeda. Sa Velike popine porodica seli pod Orlovu gredu. Kasnije sa grede seli u Srpsku kotlinu…selo Neteka kod Srba. Zbog velicine porodice i ogranicene obradive zemlje porodica se djeli. Dva Djurina brata sele u Bosanski Petrovac, a Djuro sa dva brata ostaje u Srbu i Neteci.

   Odgovori
 • Dragan

  Slava Djurdjevdan.

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top