Poreklo prezimena Krnjajić

19. februar 2012.

komentara: 16

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (16)

Odgovorite

16 komentara

  1. Goran

    Nedostaje prezime Krnjaić, bez j..poreklom iz Stare Hercegovine, do pred kraj prošlog veka prisutnih na područjima Like i Banije

    • ljubica

      Rođena sam u selu Kepčije, Dvor na Uni, R. Hrvatska. Pradeda mi je Petar Krnjaić. Nisam upoznata sa poreklom prezimena, a volela bi znati.Pozdrav,
      Ljubica Krnjaić

      • Mile Krnjaić

        I u selu Uštica kod Jasenovca živele su četiri familije do rata ’91 i isto slave krsnu slavu Sv. Jovana.

        • Milan

          Zovi na viber broj ja sam isto prezime moji sa dvora na uni .zovi na viber 0692665553

        • Ljubica Krnjaić

          Poštovani,
          Jedan od stričeva mog oca odselio se negde kod Sunje, a jedan negde u Vojvodinu, mislim da su se zvali Mile i Mića. O njima i njihovim potomcima nismo uspeli prikupiti nikakve informacije. Petar Krnjaić je imao pet sinova i jednu kćer: Jakov, Jovo, Đuro, Mićo, Mile i Julka. Ako mislite da bi mogli imati rodbinske veze, zovite na viber +381642928283. Pozdrav Ljubica

    • Ja sam krnjaic zovi na viber broj 0692556663

      Obavezno da utvdimo nase korene zovi na 0692665553

  2. Vojislav Ananić

    Ljubice, svojevremeno sam istraživao poreklo prezimena Krnjajić i ono što sam našao poslao Branku Krnjajiću, koji je nedavno štampao LEKSIKON SRBA BANIJE. Pošto nemam ništa sačuvano, molim te da mu se obratiš na mejl: [email protected]
    On sada živi u Ivanjici, ali nema uvek pristup kompjuteru, nego se povremeno javi od sestrića u Beogradu. Opozovi se na mene i budi strpljiva. Javiće ti se.

  3. Vojislav Ananić

    Kao solunac, u dobrovoljački spisak (verovatno u Bizerti) upisan kao MILAN KRNJAJIĆ, sin Damjanov, da je rođen 1896. godine u Tremušnjaku-Petrinja i kao svoje zanimanje prijavio “šofer”; verovatno je to radio u Americi.

  4. Vojislav Ananić

    – Krnjajić: prezime jednog od srpskih kaluđera u manastiru Komogovini u Hrvatskoj 1777; pravoslavne porodice kod Banjaluke i Bosanske Dubice 1882. godine; u Hrvatskoj 1948. (i Krnjaić): okolina Gline, Virovitice, Kostajnice, Petrinje, Donjeg Lapca i Dvora.

  5. Vojislav Ananić

    Porodica Krnjaja u Nadvodi slavi sv. Jovana (20. januara po novom kalendaru). Sredinom 20. veka Krnjaja je u Nadvodi bilo 6 domaćinstava sa ukupno 37 ukućana. Iste godine je zabeleženo još 1 domaćinstvo sa 8 ukućana u «Žegaru».
    Krnjaja je sredinom 20. veka bilo u više mesta u okolini Gline, a najbrojniji su bili oni u mestu Buzeta (48 u 9 domaćinstava).

    Prezime Krnjajić, izvedeno od osnove Krnjaja, u istom periodu je bilo zastupljeno na Baniji, najviše u Obljaju Malom kod Gline, 11 domova sa 64 ukućana, kao i po većem broju slavonskih mesta. U Osijeku je 1948. godine živeo 1 nosilac prezimena Krnaić. Godine 1915. su Krnjajići predstavljali brojan rod i u Lici, ali su do 1948. godine gotovo nestali. Za vreme Prvog svetskog rata bilo ih je ukupno 20 domaćinstava u Lici, i to: 12 domova u Melinovcu kod Ličkog Petrovog Sela, 3 u Mogoriću, 2 u Željavi kod Ličkog Petrovog Sela i po 1 u Mutiliću, Ličkom Petrovom Selu i Udbini. U popisu iz 1712. godine je u Udbini zabeleženo 1 domaćinstvo Krnjajića, odnosno porodična zadruga sa 13 ukućana. Oni su doseljeni iz severne Dalmacije, što svakako važi i za druge Krnjajiće po Lici.

    Banijski i lički Krnjajići i Krnjaje slave sv. Jovana, kao i svi Krnjajići u zapadnoj Slavoniji, koji su krajem 19. veka živeli u 4 parohije. Krnjajići i Krnjaje na Baniji, u Lici i u Slavoniji, bez izuzetka, predstavljaju jedan rod i srodni su sa svojim prezimenjacima u Žegaru. I po Bosni je krajem 19. veka zabeležena porodica Krnjajić u većem broju naselja. Tada su Krnjajići sa slavom sv. Jovan živeli u parohijama: Banja Luka, Božići, Draksenić i Međeđa kod Bosanske Dubice. Krnjaići sa istom slavom su 1884/86. godine zabeleženi u parohiji Bosanska Kostajnica, kod Bosanske Dubice. I ovde su u pitanju srodnici žegarskih Krnjaja.

    Svi napred navedeni Krnjajići i Krnjaje su se proširili, po svemu sudeći, iz severne Dalmacije. Kao što je napred navedeno, jedan ogranak ove porodice se naselio u Lici već početkom krajem 17. ili 18. veka (pre 1712. godine), dok su ogranci na Baniji i u Slavoniji morali biti nešto kasnije preseljeni. Krnja(j)ići u severnom delu Bosanske Krajine, svakako predstavljaju ogranak blizak banijskim Krnjajićima.

    Samo prezime Krnjaja najverovatnije dolazi od nekakvog nadimka sa osnovom «krnj», mada je zabeleženo i (zaštitno) lično ime Krnja.

    • Nikola Krnjić

      Pozdrav prezivam se Krnjić, poreklom sa očeve strane sam iz Bosne i Hercegovine. Šta mislite da znači osnova Krnj i nadimak Krnja? Hvala pozdrav.

    • Milan Krnjajski

      U severnoj Bačkoj žive porodice sa prezimenom Krnjajski, a u južnoj Bačkoj Krnjajac.
      Isto slave sv.Jovana Krstitelja
      Da li su i oni u srodstvu sa Krnjajama iz Dalmacije i Banije?

  6. Vojislav Ananić

    Krnjajić Ada (Virovitica) 10 (2),Beli Manastir 6 (1),Bjelovac (Kostajnica) 1, (-), Borojević (Kostajnica) v, Krnjajić), Bročice (Novska) 1 (1), Budimci (Našice) 1 (1), Donji Rajić (Novska) 18 (4), Dragotina (Glina) v. Krnjajić), Glina 1 (1),Gložđe (Donji Miholjac) 15 (3),Karlovac 1 (1), Lovas (Vukovar) 13 (2) (i Krnajić), Martinci (Podravska Slatina) 8 (2), Melinovac (Donji Lapac) 2 (-), Obljaj Mali (Glina) 64 (11), (i Krnjajić), Martinci (Podravska Slatina) 8 (2), Ravno Rašće (Glina) (v. Krnjaić), Roviška (Glina) 11 (2), (pop Krnjaić), Sarvaš (Osijek) 5 (1), Slabinja (Kostajnica) 15 (5), Slovinci (Kostajnica) 10 (1), (v. Krnjaić), Staro Petrovo Selo (Nova Gradiška) 2 (-), Šaš (Kostajnica) 4 (1), Šodolovci (Osijek) 2 (1), Tenja (Osijek) 2 (1), (pop Krnjaić),Vukovar 2 (1), Zagreb 4 /1)