Порекло презимена Крњајић

19. фебруар 2012.

коментара: 16

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (16)

Одговорите

16 коментара

  1. Горан

    Недостаје презиме Крњаић, без ј..пореклом из Старе Херцеговине, до пред крај прошлог века присутних на подручјима Лике и Баније

  2. Војислав Ананић

    Љубице, својевремено сам истраживао порекло презимена Крњајић и оно што сам нашао послао Бранку Крњајићу, који је недавно штампао ЛЕКСИКОН СРБА БАНИЈЕ. Пошто немам ништа сачувано, молим те да му се обратиш на мејл: [email protected]
    Он сада живи у Ивањици, али нема увек приступ компјутеру, него се повремено јави од сестрића у Београду. Опозови се на мене и буди стрпљива. Јавиће ти се.

  3. Војислав Ананић

    Као солунац, у добровољачки списак (вероватно у Бизерти) уписан као МИЛАН КРЊАЈИЋ, син Дамјанов, да је рођен 1896. године у Тремушњаку-Петриња и као своје занимање пријавио “шофер”; вероватно је то радио у Америци.

  4. Војислав Ананић

    – Крњајић: презиме једног од српских калуђера у манастиру Комоговини у Хрватској 1777; православне породице код Бањалуке и Босанске Дубице 1882. године; у Хрватској 1948. (и Крњаић): околина Глине, Вировитице, Костајнице, Петриње, Доњег Лапца и Двора.

  5. Војислав Ананић

    Породица Крњаја у Надводи слави св. Јована (20. јануара по новом календару). Средином 20. века Крњаја је у Надводи било 6 домаћинстава са укупно 37 укућана. Исте године је забележено још 1 домаћинство са 8 укућана у «Жегару».
    Крњаја је средином 20. века било у више места у околини Глине, а најбројнији су били они у месту Бузета (48 у 9 домаћинстава).

    Презиме Крњајић, изведено од основе Крњаја, у истом периоду је било заступљено на Банији, највише у Обљају Малом код Глине, 11 домова са 64 укућана, као и по већем броју славонских места. У Осијеку је 1948. године живео 1 носилац презимена Крнаић. Године 1915. су Крњајићи представљали бројан род и у Лици, али су до 1948. године готово нестали. За време Првог светског рата било их је укупно 20 домаћинстава у Лици, и то: 12 домова у Мелиновцу код Личког Петровог Села, 3 у Могорићу, 2 у Жељави код Личког Петровог Села и по 1 у Мутилићу, Личком Петровом Селу и Удбини. У попису из 1712. године је у Удбини забележено 1 домаћинство Крњајића, односно породична задруга са 13 укућана. Они су досељени из северне Далмације, што свакако важи и за друге Крњајиће по Лици.

    Банијски и лички Крњајићи и Крњаје славе св. Јована, као и сви Крњајићи у западној Славонији, који су крајем 19. века живели у 4 парохије. Крњајићи и Крњаје на Банији, у Лици и у Славонији, без изузетка, представљају један род и сродни су са својим презимењацима у Жегару. И по Босни је крајем 19. века забележена породица Крњајић у већем броју насеља. Тада су Крњајићи са славом св. Јован живели у парохијама: Бања Лука, Божићи, Драксенић и Међеђа код Босанске Дубице. Крњаићи са истом славом су 1884/86. године забележени у парохији Босанска Костајница, код Босанске Дубице. И овде су у питању сродници жегарских Крњаја.

    Сви напред наведени Крњајићи и Крњаје су се проширили, по свему судећи, из северне Далмације. Као што је напред наведено, један огранак ове породице се населио у Лици већ почетком крајем 17. или 18. века (пре 1712. године), док су огранци на Банији и у Славонији морали бити нешто касније пресељени. Крња(ј)ићи у северном делу Босанске Крајине, свакако представљају огранак близак банијским Крњајићима.

    Само презиме Крњаја највероватније долази од некаквог надимка са основом «крњ», мада је забележено и (заштитно) лично име Крња.

    • Nikola Krnjić

      Pozdrav prezivam se Krnjić, poreklom sa očeve strane sam iz Bosne i Hercegovine. Šta mislite da znači osnova Krnj i nadimak Krnja? Hvala pozdrav.

    • Милан Крњајски

      У северној Бачкој живе породице са презименом Крњајски, а у јужној Бачкој Крњајац.
      Исто славе св.Јована Крститеља
      Да ли су и они у сродству са Крњајама из Далмације и Баније?

  6. Војислав Ананић

    Крњајић Ада (Вировитица) 10 (2),Бели Манастир 6 (1),Бјеловац (Костајница) 1, (-), Боројевић (Костајница) в, Крњајић), Брочице (Новска) 1 (1), Будимци (Нашице) 1 (1), Доњи Рајић (Новска) 18 (4), Драготина (Глина) в. Крњајић), Глина 1 (1),Гложђе (Доњи Михољац) 15 (3),Карловац 1 (1), Ловас (Вуковар) 13 (2) (и Крнајић), Мартинци (Подравска Слатина) 8 (2), Мелиновац (Доњи Лапац) 2 (-), Обљај Мали (Глина) 64 (11), (и Крњајић), Мартинци (Подравска Слатина) 8 (2), Равно Рашће (Глина) (в. Крњаић), Ровишка (Глина) 11 (2), (поп Крњаић), Сарваш (Осијек) 5 (1), Слабиња (Костајница) 15 (5), Словинци (Костајница) 10 (1), (в. Крњаић), Старо Петрово Село (Нова Градишка) 2 (-), Шаш (Костајница) 4 (1), Шодоловци (Осијек) 2 (1), Тења (Осијек) 2 (1), (поп Крњаић),Вуковар 2 (1), Загреб 4 /1)