Poreklo prezimena Kovačić

19. februar 2012.

komentara: 34

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (34)

Odgovorite

34 komentara

  1. Nikola Kovačić

    Srdačan pozdrav svima, i ja sam Kovačić, 1970. godine rođen

    Trenutno živim u Beogradu, rođen sam u Novom Sadu a detinjstvo proveo u selu Sirig 22 km severno od Novog Sada. Tu se Đuro Kovačić doselio posle 1. svetskog rata nakon kog je tu dobio zemlju i plac za kuću. Za sobom je iz Livanjskog polja doveo i mlađeg brata a mog dedu Mitra koji se nastanjuje u istom mestu i zasniva porodicu. U Livanjskom polju su živeli u selu Bojmunte gde su se doselili iz Dalmacije – mesto Vrlika.
    Navedeno mi je pričao deda i u to nema sumnje, odakle su došli u Vrliku ne znam a voleo bi.
    Deda je još pričao da je njegov deda imao tri sina od kojih se jedan navodno odselio u Banjalučki kraj gde je imao 9 sinova – i sa tom linijom je izgubljen svaki kontakt.
    Seobom mog dede iz Livanjskog polja tamo niko nije ostao. (postoji plac i temelj stare kuće sa bunarom)
    Deda je u Bačkoj izrodio 3 sina i 3 ćeri direktni muški potomci trenutno žive u Sirigu, Novom Sadu i ja u Beogradu.
    Naravno pravoslavne smo veroispovesti i slavimo od kad pamtimo a to je polovina 19 veka svetog Jovana.

    Još jedan pozdrav i pišite [email protected]

  2. Aleksandar Kovacic

    Pozdrav Prezimenjaci.
    Drago mi je procitati sve ovo sto ste pisali nekako ima emotivni znacaj poreklo krvne loze.
    Moji su roditelji rodom iz Bugojna,a ja sam rodjen u Jajcu. Ziveli smo u Vakufu (Srbobranu) ,trenutno smo u Bijeljini.

    • Dijana

      Poreklo Kovačića iz Vrlike je razgranato kroz 3 brata, jedan ostaje u Odžaku kod Glamoča, drugi ide u Banjalučki kraj, a treći u Bugojno.
      Ja imam stablo za brata Marka koji je ostao u Odžaku. Za drugu dvojicu braće nemam nikakve podatke.
      Pišite, rodjaci, molim vas.
      Dijana, snajka u Kovačićima

  3. Nikola Kovacic

    Moji Kovacici su iz Donje Sumetlice, pradeda se zvao Stojan i imao je 8 sinova i 6 cerki na zalost drugi svetski rat su prezivela samo tri brata i jedna sestra ostali su poklani od ustaske ruke.
    Krsna slava nam je Sv. Djordje.
    Q

  4. Marko Andrić

    Moja Majka se preziva Kovačić, rodem je iz sela Javorani,udaljeno 10 km od Banja Luke. Zanime me moje porijeklo, posto neki kazu da su srbi neki hrvati. Ah ima i bas puno u Hr. Hvala na svemu.

  5. Vojislav Ananić

    KOVAČIĆ (p.k.m). Kovačići (p), u Humilišanima (Bijelo Polje, Mostar). Porijeklom su «odnekle iz Trebinja«. Prethodno su živjcei u Kutima (Bileća). «pa im se baba udala za Aćimovića i povela njih» u Humilišane. Slave Jovanjdan (59:248). Kovačići (k), u Turčinovićima (Široki Brijeg). Starinom su iz Dalmacije. U ovom selu se pominje 1768. knez Ivan Kovač “sa 6 članova obitelji”. Dedijer ih navodi “kao Kovačeviće” (84:76). Za Kovačeviće (prema Petriću Kovačiće) u Turčinovićima, Dedijer kaže da su “prije 200 godina” doselili iz Imotskog. Tamo su se zvali Ivići. Slavili su Ilindan i napustili slavu “prije 18 godina”. Kovačića (m) ima nastanjenih u Mostaru, više porodica.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  6. Milan Kovačić

    Pozdrav Kovačići. 😉
    Zovem se Milan Kovačić, moj pradeda Jefta se doselio iz Blagaja negde posle 2.sv.rata u Šajkaš kod Novog Sada. Pok.deda mi se zvao Stojan. U Šajkašu ima još jedna familija, jedna u Veterniku i jedna u Novom Sadu. Takođe ima i 2 familije u Futogu ali dedina 2 brata od strica, inače slavimo Sv. Nikolu. Imao sam priliku da upoznam čoveka iz Ravnog sela gde će se ispostaviti da smo dalji rođaci, pričao je da su ovi Kovačići poreklom sa granice C. Gore i Hercegovine, jedan deo je otišao ka Hrvatskoj a drugi ostao u Bosni. Moj deda mi i nije baš puno pričao o tome ali eto mene sa godinama stiže radoznalost. Ako se nađe neki rođak može da mi piše na [email protected]
    Svako dobro i pozdrav

    • Igor Kovačić

      Postovani Milane Kovačić.
      Moji su iz Novog Sada(Petrovaradin)
      Katolici smo
      Postoji knjiga o Petrovaradinu gde se prvi put u tom mestu spominje prezime Kovačić 1700 i neke godine.

  7. Vladimir Kovacic

    Vladimir Kovacic Republika Srpska
    Kozarska Dubica,selo Licani,slavim Svetog Jovana! Da li neko zna korjene Kovacica koji slave sv Jovana? Hvala

    • Stevica Kovacic

      Moji su dosli iz Bosne,iz sela Kovacic kod Livna….Zivimo u selu Obrovac kod Backe Palanke (Vojvodina) …Slavimo Sv.Jovana Krstitelja,Srbi smo,Hriscani Pravoslavci…Deda mi se zove Ilija,pradjed mi je Stevan,cukundjed mi je Djuro,a pra pra mi je Jovan…. Ima najvise katolika,mada ja sam sa njih dosta stupio u kontakt i ima i pravoslavaca i skoro svi pravoslavci slave Sv. Jovana.

  8. Stevica Kovacic

    Moji su dosli iz Bosne,iz sela Kovacic kod Livna….Zivimo u selu Obrovac kod Backe Palanke (Vojvodina) …Slavimo Sv.Jovana Krstitelja,Srbi smo,Hriscani Pravoslavci…Deda mi se zove Ilija,pradjed mi je Stevan,cukundjed mi je Djuro,a pra pra mi je Jovan…. Ima najvise katolika,mada ja sam sa njih dosta stupio u kontakt i ima i pravoslavaca i skoro svi pravoslavci slave Sv. Jovana.

  9. Slavomir Dedić

    Ovim vas izveštavam da je napisana knjiga o Bukovačkim salašima kod Sombora. U knjizi su na mnogo mesta pomenute i opisane stare Bukovačke familije:
    1. Bandobranski, 2. Brbaklić, 3. Bukalov, 4. Vujković, 5. Galetin, 6. Dedić, 7. Zečev,
    8. Janjatović, 9. Karalić, 10. Kovačić, 11. Kunić, 12. Lazić, 13. Mijić, 14. Miković,
    15. Mirosavljević, 16. Nastasić, 17. Sredojević, 18. Čonić,
    19. Šljukić. Ako preko GUGLA potražite: BUKOVAČKI SALAŠI KNJIGA (ćirilicom) dobićete detaljnije informacije. Za štampanje knjige potrebno nam je barem 6000 evra, što ovaj autor ne može skupiti, pa molim one koje ova knjiga interesuje da se prijave kao donatori.

  10. Smilja Kovačić

    Pozdrav,
    ja sam Smilja Kovačić. Rođena sam u Stanišiću (Sombor)1980. Slavimo Sv. Jovana. Otac mi je Milorad, deda Nikola. Koliko ja znam poreklo nam je iz sela Dabar (Hrvatska) Deda je došao u Stanišić kolonizacijom.