Порекло презимена Ковачић

19. фебруар 2012.

коментара: 34

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (34)

Одговорите

34 коментара

  1. Никола Ковачић

    Срдачан поздрав свима, и ја сам Ковачић, 1970. године рођен

    Тренутно живим у Београду, рођен сам у Новом Саду а детињство провео у селу Сириг 22 км северно од Новог Сада. Ту се Ђуро Ковачић доселио после 1. светског рата након ког је ту добио земљу и плац за кућу. За собом је из Ливањског поља довео и млађег брата а мог деду Митра који се настањује у истом месту и заснива породицу. У Ливањском пољу су живели у селу Бојмунте где су се доселили из Далмације – место Врлика.
    Наведено ми је причао деда и у то нема сумње, одакле су дошли у Врлику не знам а волео би.
    Деда је још причао да је његов деда имао три сина од којих се један наводно одселио у Бањалучки крај где је имао 9 синова – и са том линијом је изгубљен сваки контакт.
    Сеобом мог деде из Ливањског поља тамо нико није остао. (постоји плац и темељ старе куће са бунаром)
    Деда је у Бачкој изродио 3 сина и 3 ћери директни мушки потомци тренутно живе у Сиригу, Новом Саду и ја у Београду.
    Наравно православне смо вероисповести и славимо од кад памтимо а то је половина 19 века светог Јована.

    Још један поздрав и пишите [email protected]

  2. Aleksandar Kovacic

    Pozdrav Prezimenjaci.
    Drago mi je procitati sve ovo sto ste pisali nekako ima emotivni znacaj poreklo krvne loze.
    Moji su roditelji rodom iz Bugojna,a ja sam rodjen u Jajcu. Ziveli smo u Vakufu (Srbobranu) ,trenutno smo u Bijeljini.

    • Dijana

      Poreklo Kovačića iz Vrlike je razgranato kroz 3 brata, jedan ostaje u Odžaku kod Glamoča, drugi ide u Banjalučki kraj, a treći u Bugojno.
      Ja imam stablo za brata Marka koji je ostao u Odžaku. Za drugu dvojicu braće nemam nikakve podatke.
      Pišite, rodjaci, molim vas.
      Dijana, snajka u Kovačićima

  3. Nikola Kovacic

    Moji Kovacici su iz Donje Sumetlice, pradeda se zvao Stojan i imao je 8 sinova i 6 cerki na zalost drugi svetski rat su prezivela samo tri brata i jedna sestra ostali su poklani od ustaske ruke.
    Krsna slava nam je Sv. Djordje.
    Q

  4. Marko Andrić

    Moja Majka se preziva Kovačić, rodem je iz sela Javorani,udaljeno 10 km od Banja Luke. Zanime me moje porijeklo, posto neki kazu da su srbi neki hrvati. Ah ima i bas puno u Hr. Hvala na svemu.

  5. Војислав Ананић

    КОВАЧИЋ (п.к.м). Ковачићи (п), у Хумилишанима (Бијело Поље, Мостар). Поријеклом су «однекле из Требиња«. Претходно су живјцеи у Кутима (Билећа). «па им се баба удала за Аћимовића и повела њих» у Хумилишане. Славе Јовањдан (59:248). Ковачићи (к), у Турчиновићима (Широки Бријег). Старином су из Далмације. У овом селу се помиње 1768. кнез Иван Ковач “са 6 чланова обитељи”. Дедијер их наводи “као Ковачевиће” (84:76). За Ковачевиће (према Петрићу Ковачиће) у Турчиновићима, Дедијер каже да су “прије 200 година” доселили из Имотског. Тамо су се звали Ивићи. Славили су Илиндан и напустили славу “прије 18 година”. Ковачића (м) има настањених у Мостару, више породица.

    Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  6. Милан Ковачић

    Поздрав Ковачићи. 😉
    Зовем се Милан Ковачић, мој прадеда Јефта се доселио из Благаја негде после 2.св.рата у Шајкаш код Новог Сада. Пок.деда ми се звао Стојан. У Шајкашу има још једна фамилија, једна у Ветернику и једна у Новом Саду. Такође има и 2 фамилије у Футогу али дедина 2 брата од стрица, иначе славимо Св. Николу. Имао сам прилику да упознам човека из Равног села где ће се испоставити да смо даљи рођаци, причао је да су ови Ковачићи пореклом са границе Ц. Горе и Херцеговине, један део је отишао ка Хрватској а други остао у Босни. Мој деда ми и није баш пуно причао о томе али ето мене са годинама стиже радозналост. Ако се нађе неки рођак може да ми пише на [email protected]
    Свако добро и поздрав

    • Igor Kovačić

      Postovani Milane Kovačić.
      Moji su iz Novog Sada(Petrovaradin)
      Katolici smo
      Postoji knjiga o Petrovaradinu gde se prvi put u tom mestu spominje prezime Kovačić 1700 i neke godine.

  7. Vladimir Kovacic

    Vladimir Kovacic Republika Srpska
    Kozarska Dubica,selo Licani,slavim Svetog Jovana! Da li neko zna korjene Kovacica koji slave sv Jovana? Hvala

    • Stevica Kovacic

      Moji su dosli iz Bosne,iz sela Kovacic kod Livna….Zivimo u selu Obrovac kod Backe Palanke (Vojvodina) …Slavimo Sv.Jovana Krstitelja,Srbi smo,Hriscani Pravoslavci…Deda mi se zove Ilija,pradjed mi je Stevan,cukundjed mi je Djuro,a pra pra mi je Jovan…. Ima najvise katolika,mada ja sam sa njih dosta stupio u kontakt i ima i pravoslavaca i skoro svi pravoslavci slave Sv. Jovana.

  8. Stevica Kovacic

    Moji su dosli iz Bosne,iz sela Kovacic kod Livna….Zivimo u selu Obrovac kod Backe Palanke (Vojvodina) …Slavimo Sv.Jovana Krstitelja,Srbi smo,Hriscani Pravoslavci…Deda mi se zove Ilija,pradjed mi je Stevan,cukundjed mi je Djuro,a pra pra mi je Jovan…. Ima najvise katolika,mada ja sam sa njih dosta stupio u kontakt i ima i pravoslavaca i skoro svi pravoslavci slave Sv. Jovana.

  9. Slavomir Dedić

    Овим вас извештавам да је написана књига о Буковачким салашима код Сомбора. У књизи су на много места поменуте и описане старе Буковачке фамилије:
    1. Бандобрански, 2. Брбаклић, 3. Букалов, 4. Вујковић, 5. Галетин, 6. Дедић, 7. Зечев,
    8. Јањатовић, 9. Каралић, 10. Ковачић, 11. Кунић, 12. Лазић, 13. Мијић, 14. Миковић,
    15. Миросављевић, 16. Настасић, 17. Средојевић, 18. Чонић,
    19. Шљукић. Ако преко ГУГЛА потражите: БУКОВАЧКИ САЛАШИ КЊИГА (ћирилицом) добићете детаљније информације. За штампање књиге потребно нам је барем 6000 евра, што овај аутор не може скупити, па молим оне које ова књига интересује да се пријаве као донатори.

  10. Smilja Kovačić

    Pozdrav,
    ja sam Smilja Kovačić. Rođena sam u Stanišiću (Sombor)1980. Slavimo Sv. Jovana. Otac mi je Milorad, deda Nikola. Koliko ja znam poreklo nam je iz sela Dabar (Hrvatska) Deda je došao u Stanišić kolonizacijom.