Poreklo prezimena Karalejić

19. februar 2012.

komentara: 6

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Prethodni članak:

Komentari (6)

Odgovorite

6 komentara

  1. mima

    Zanima me cije je prezime Karalejic po nacionalnosti? Hvala unapred!

    • Vladimir

      Poštovana, moju familiju (koja je iz bliže okoline Leskovca) nazivaju KARALEJCI inače mi se sada prezivamo Stanković.Nikome iz moje familije nije jasno zašto nas tako nazivaju ali to se prenosi sa kolena na koleno toliko dugo da trenutno nikome iz sela nije jasno zašto imamo takav naziv.Ja sam se malo zainteresovao i saznao da je to staro srpsko prezime iz okoline Prizrena selo Krajk, tako piše i na ovom sajtu.Ta familija se raselila neki u zapadnu Srbiju, neki u okolinu Leskovca a neki u Crnu goru još pre najmanje šestotina godina, pod neki podrazumevam nekoliko kuća.To je ono što ja znam, napominjem da nisam istoričar.Ako imate još nekih informacija, pošaljite poruku.Pozdrav.

    • Tanja

      Porodica Karalejić (ili Karaleić) je iz sela Sredska kod Prizrena. Smatra se da se tu doselili u XVII veku. Porodica je prezime dobila po Kara-Iliji. I dan-danas ih zovu “Karailinci”. Slave slavu 4. decembra – Vavedenje presvete Bogorodice. O rodoslovu porodice možete pročitati u knjizi “Sretečki rodoslov” od Todora Čukalovića, koji se bavio istraživanjem porodičnih stabala stanovnika Sredačke župe.
      Najpoznatiji članovi porodice su prof.dr Dragan Karalejić, neuropsihijatar (1948-1999) i prof.dr Milivoje Karalejić, profesor košarke na Fakultetu za fizičku kulturu u Sarajevu i Beogradu, koji danas živi u Beogradu.

      • Vesna

        Hvala puno Tanja na ovim informacijama.
        Moracu da nekako nabavim tu knjigu.

        Moj pradeda sa majcine strane je Petar Karalejic iz Sredske koji je otisao da zivi u Toronto, Kanada. Petar i Danica su imali 3 cerke Zlatiju, Bogosavu i Koviljku. Ja sam Zlatijina unuka od najstarije cerke Stanislave.

  2. Ako se osoba s prezimenom Karalejić po nacionalnosti oseća Srbinom, onda je srpsko, a ako se oseća Mađarem, onda je mađarsko. Da li mislite na etimološko poreklo ovog prezimena?