Порекло презимена Калинић

19. фебруар 2012.

коментара: 54

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (54)

Одговорите

54 коментара

  1. Крсто

    Молимвас више информација о пореклу презимена КАЛИНИЋ.Према мојим сазнањима мој деда је био из околине Градишке 8некада Бос.Градишке) Крсна Слава нам је ЂУРЂЕВДАН

    • Милан

      Крсто ја сам из Градишке и имам колегу који се презива Калинић, такође слави Ђурђевдан. Живи у мјесту Горњи Карајзовци на подручју општине Градишка, у срцу Лијевча поља.

    • Ivana

      Pozdrav, moja mama je bila Kalinić. Njen deda Ilija došao je iz Like kako mi je rekla. Živeli su u Novom Žedniku pored Subotice.

  2. Милан

    Уствари слави Никољдан.

  3. Љиљана

    Пишем оно што знам од старијих. Моја фамилија Калинићи славе славу Св. Николу. Доселили су се у Сарајево из Врлике код Книна. У Сарајеву (Рељево) су рађене генерације од 20.тих година прошлог вијека.Један дио породице се одселио у Зеницу, а други у Владимировце код Београда.

    • Caca

      Svi Kalinici poticu Iz Kninske Oblasti selo Koljane ali su se tokom raznih ratova na balkanu pocev od 1433 god raselili pa zato ih ima i u Slavonsko zupaniji tj. Pozegi i u Sarajevu raznim mestima po bosni cak i u Makedoniji i Srbiji na primer moje devojacko prezime je Kalinic malo sam istrazivala i saznala da selo Laznica kod Zagubice je nastanjeno Kalinicima iz Koljana mesta koje se nalazi izmedju planina Dinari i Peruckog jezera u Kninskoj oblasti.To su seobe srba jos iz tih davnih vremena.Moji preci po ocu su u 15 veku nastanili Laznicu a svi ostali su po ovim mestima gde sam navela ali to je nesto sto se slabo zna obicno znaju poreklo 200god unazad a li svi sa prezimenom Kalinic su ista familija i zelim da ih sve pozdravim ipak se odrzalo prezime srba iz Kninske oblasti tj. Koljana gde ih nazalost vise nema.A krsna slava im sveti Arhandjel mada slave i dr. slave

    • Bojana

      Pozdrav Ljiljana. Svi Kalinići iz Reljeva su mi rodbina, rodila ih je tetka od mog đeda. Imamo divnu forografiju cijele porodice Kalinić koja je nastala negdje između 1920. i 1930. Ako želiš, mogu ti je proslijediti mejlom.

  4. Zoran Kalinić

    Moji Kalinići su porijeklom iz Bilišana kod Obrovca. Nakon putešestvija po Americi, o čemu ima malo podataka, zajedno sa Crnogorcima, naseljavaliu su, prije Drugog svjetskog rata, Ovče polje u Makedoniji, tačnije selo KADRIFAKOVO.
    Odatle su ih bugarski fašisti protjerali, zajedno sa drugim porodicama, negdje 1039/40 godine u Srbiju. Nastanili su se u jednom selu kod Jagodine i kasnije, nakon završetrka rata, preselili su se u Crvenku….Svi slave Đurđevdan….
    Odakle su došli u Bilišane i kada, nema tačnih podataka….

  5. Milanka

    Moja prabaka po ocu je od Petra Kalinica iz Srba. Cetvoro brace su joj umrli od tuberkuloze veoma mladi. U srodstvu su sa Zezeljima, ali nista od ovog vise ne znamo. Imali su dosta zemlje uglavnom suma oko Srba.

  6. sloboda

    Moji su iz Raduca, selo u Lici blizo Gospića, slavimo Lazarevu Subotu.

  7. Miroslav

    Ja sam Kalinic i moj pradeda se doselio iz Koljana iz Dalmatinske zagore blizu manastira Dragovic gde je i moj deda krsten u Banat u Vladimirovac 45km od Beograda,deda mi je pricao da je njegov pradeda imao dva brata i da je jedan odselio u Sarajevo jedan negde u Srbiju treci ostao u Dalmaciji da bi i njegovi potomci tj.moj pradeda odselio u Banat posle prvog sveckog rata,tako da mislim da smo svi rodjaci Kalinici blizi ili dalji a ima nas mnogo i slavimo Sv.Nikolu a i mnogo smo mesani sa Bokunima ili smo rod ili kumovi a evo sta mene zanima zna li neko u kom veku i odakle su dosli Kalinici u Dalmaciju u Koljane kod Vrlike a zna se da je manastir Dragovic izgradjen posle Kosovske bitke 1395g.pozdrav od Miroslava Kalinica iz Beograda.p.s.baba Nikole Tesle po majci je od Kalinica

  8. Бранислав

    Ја сам Калинић из Сарајева.Мој прадједа је дошао са породицом из Кољана око1894 г.звао се Цвјетко и славимо славу св.Николу.Има нас у Сарајеву , Србском Сарајеву,Црној Гори и Америци.Знам да су се неки одселили у Владимировац у периоду када се прадједа одселио за Сарајево.Интересује ме да ли је неко посједује родослов Калинића.

  9. Ivana Kalinic Ilincic

    Moje prezime je Kalinic, takodje. Iz Prijedora, RS, BIH. U Prijedoru imaju samo 2 porodice Kalinica, dok ih u Banjaluci ima nesto vise. Slavimo Svetog Nikolu. Po saznanjima korjeni nam sezu iz Dalmacije.

    • Милорад Богдановић

      Једна породица Калинићића из Драготиње доселила је 60-тих година 20. вијека на Урије у Приједору.Они су сродници са Калинићима који се 1882. године појављују у парохијама Хргар и Грмуша код Бихаћа, Јасеница код Крупе и парохији Крупа и Јунузовци код Градишке. Иначе ово презиме спомиње се тада као слављеници четири различите славе, на простору од Прњавора до Бихаћа.
      У епархији Горњо-Карловачкој за 1883 воде се као слављеници четири, а епархији пакрачкој за 1898. годину три различите славе, гдје су и слављеници Никољдана.

  10. Radee

    Mi smo nastanjeni u Baru od 1950tih kad je deda dosao poslom,inace on je rodjen u Doljanima kod Bihaca,tamo vise nije niko ostao nakon rata,ostali rodjaci su izbjegli u Srbiju,ne znam sa sigurnoscu ali mislim da smo jos prije Doljana bili u Lici. Svetog Nikolu slavimo