Порекло презимена Калинић

19. фебруар 2012.

коментара: 53

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (53)

Одговорите

53 коментара

  1. Milica Kalinić

    Ima nas u Ridjici, opstina Sombor… Tu smo se nastanili izmedju 1940/50 iz Dalmacije, kraj Obrovca.

  2. Zoran Kalinić

    Milice, javite se na ovsj mejl.
    Srdačan pozdrav,
    Zoran Kalinić

  3. Сви Калинићи потичу од најстаријих времена са Пештерске висоравни. Изворно њихово презиме је Вујић. Предање каже да су у доба након Боја на Косову пољу Вујићи трговали и са Турцима. Глава породице бива оклеветан и Турци га погубише и пред Скопском тврђавом му главу на колац истакопе. Његова три сина су потом након годину дана посекле пет највиђенијих Турака и такође њихове главе набили на колеге. Потом су из тог краја избегли комплет са породицама најпре у околину Никшића а затим на подручје данашњег Босанског Петровца. Ту су браћа одлучила да промене презиме у Калинић по биљци Калини која је аутохтона биљка на Пештерској висоравни ( да би се сачувало предање одакле су). Ту су се браћа разишла, један је отишао на Кордун и тај део фамилије је колонизовани углавном по Војводини. Један је дошао на подручје Лике и ту су се раширили од Срба до Госпића, Книна. Трећи је се спустио у Далмацију и тај део фамилије је 1715 године покатоличени у Шибенику. То је оно што сам ја успео преко Цркве да сазнам о пореклу моје породице Калинић.

  4. Dragomir

    Poštovanje.ja sam okolina Bos.Gradiške.prezime Kalinić.bas me zanima naše poreklo.i volio bi još upoznati Kalinića.mozda smo blizni rodjaci

    • Крсто

      Мој деда Остоја је из околине Бос. Градишке и ми славимо Ђурђевдан. Нажалост, од деда Остоје даље немам података, чак ни о његовој браћи и сестрсма.

  5. Огњен Калинић

    Има нас у Сремској Митровици 2 или 3 породице само су једни католици, такође има у Инђији још више 😉😉😉

  6. Dragana

    Molim vas posaljite Mi sliku familije kalinic od Moje pok. Babe Rajke je devojacko ime bilo Kalinic I njene sestre su se zvale Zorka, Smiljana I brat Dusan za druge neznam tacno ima jos familije gde moja baba je zivela u novom sadu rodjena je 1914 God. Hvala unapred jako bi Mi bilo drago dobiti sliku I mozda ko ima drvo

    • Milos Andjelkovic

      Molim vas kontaktirajte me na mejl [email protected] ili na viber 0628460500. Dusan Kalinic rodjen 1915 godine Bilisane-Obrovac Hrvatska. Ziveo je u Banatu u Medji. 1937 je sluzio vojsku u Stipu u Makedoniji, 1943 je ziveo u Negotinu gde se moja baba rodila Kosa Kalinic. Imao je decu Todor Kalinic, Marica Kalinic i Kosa Kalinic.

  7. Крсто

    Ових дана сам прочитао на rodoslovlje.hr да се презиме КАЛИНИЋ први пут појављује у Сплиту 1566 године.Према попису из 2001 у Хрватској је тада било 893 породице КАЛИНИЋ од којих је 678 хрватских и 215 србских.У Сплиту живи највише КАЛИНИЋА 137 у 53 породице у Загребу 103 у 49 породица у Солину 77 у 24 породице…Дубровник,Ријека,Винковци Сињ.Коториба …Први “регистровани” КАКИНИЋИ у Сплиту те 1566 су били Јуре и Гргур(Зорзи и Грегор у оригиналном запису) и како пише фра Петар Бежанија ” они су дошли у Далмацију и донели Православну и вероватно Католичку веру” 1683 је забележено у књигама да су КАЛИНИЋИ Павле,Никола,Јован и Јерко добили по 40 канапија земље од Венецијанских власти.После су Павле,Никола Јован и Јерко одселили у село КОЉАНЕ код манастира ДРАГОВИЋ у околини Врлике.Од 1692-1698 под командом харамбаше САВЕ КАЛИНИЋ Православци се окупљају код ВУКОВИЋА МОСТА,данас село под именом ЦЕТИНА око извора реке ЦЕТИНЕ и ту насељавају док су католици КАЛИНИЋИ населили у ВРЛИКУОД 1756 што је забележено у листи верника Сплитске Архијепископије од стране надбискупа Ивана Лађије.КАЛИНИЋИ на северу Далмације се помињу 1783 и то ЈЕРОМОНАХ ИЛИЈА Калинић а после тога 1835 и парох ГЕРАСИМ Калинић уместу Билишан.Међу поменутим је и харамбаша Вид КАЛИНИЋ који је учествовао у генералној побуни против Турака на северу Далмације.У Међимурју се презиме КАЛИНИЋ појављује 1698 да би већ 1771 то било преименовано у КАЛИНИЧ.У новије време се у Загребу региструје 58 породица са 130 душа и то су већина из Далмације.У Славонији живи у 17 насеља 35 породица КАЛИНИЋ са 87 душа од тога у Винковцима 27 и Осијеку 10 душа.Ови подаци су сакупљени на хрватском сајту rodoslovlje.hr аутор је ЛОВРЕ КАЛИНИЋ,који је користио доста литературе и из ФНРЈ,СФРЈ …Нажалост у Србији готово и да нема неких поузданих истраживачких података и зато низ нагађања да су КАЛИНИЋИ из Црне Горе,са Косова из Босне и све се своди на ону већ познату причу да је момак украо лепу девојку и побегао са њом ,”наравно он је КАЛИНИЋ наш предак”.Ако неко има неких нових сазнања ето прилике да проширимо сазнања.Још један важан податак,баба чувеног србског научника НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ,звала се Анка и она је из породице КАЛИНИЋ.То стоји у званичном родослову Николе Тесле.Поздрав свим КАЛИНИЋИМА.

  8. Dalibor

    U Bavanistu opstina Kovin,zivi porodica Kalinic.Po pricama mojih predaka poticemo sa Kosova.Sa seobom Srba pod Carnojevicem naselili smo se u Smederevu,a zatim je jedan od braca dosao ovde u Vojvodinu.Pozdrav za sve Kalinice!

    • Zeljko kalinic

      Ja sam Zeljko Kalinic. Moji su iz sela koljani. Koliko znam. Moj pradeda je kolojijom 1921 doselio se u mesto u banatu Vladinirovac. Ja sam odrastao u mestu Banatski Karlivac i mi smo tamo jedini Kalinici.

  9. Zoran Kalinić

    Moji Kalinići su iz sela Gračac, pored Vrnjačke Banje, ali mislim da su se tu doselili odnekud, jer ih je bilo relativno malo (na žalost, mislim da danas više nema živih potomaka u samom selu). U poslednjih 70-tak godina smo se raselili u Kraljevo, Kragujevac, Beograd, … Naš glumac i voditelj Milan Kalinić vodi poreklo od ovih Kalinića iz Gračaca kod Vrnjačke Banje.