Порекло презимена Калинић

19. фебруара 2012.

коментара: 38

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Претходни чланак:

Коментари (38)

Одговорите

38 коментара

 1. Milica Kalinić

  Ima nas u Ridjici, opstina Sombor… Tu smo se nastanili izmedju 1940/50 iz Dalmacije, kraj Obrovca.

 2. Zoran Kalinić

  Milice, javite se na ovsj mejl.
  Srdačan pozdrav,
  Zoran Kalinić

 3. Сви Калинићи потичу од најстаријих времена са Пештерске висоравни. Изворно њихово презиме је Вујић. Предање каже да су у доба након Боја на Косову пољу Вујићи трговали и са Турцима. Глава породице бива оклеветан и Турци га погубише и пред Скопском тврђавом му главу на колац истакопе. Његова три сина су потом након годину дана посекле пет највиђенијих Турака и такође њихове главе набили на колеге. Потом су из тог краја избегли комплет са породицама најпре у околину Никшића а затим на подручје данашњег Босанског Петровца. Ту су браћа одлучила да промене презиме у Калинић по биљци Калини која је аутохтона биљка на Пештерској висоравни ( да би се сачувало предање одакле су). Ту су се браћа разишла, један је отишао на Кордун и тај део фамилије је колонизовани углавном по Војводини. Један је дошао на подручје Лике и ту су се раширили од Срба до Госпића, Книна. Трећи је се спустио у Далмацију и тај део фамилије је 1715 године покатоличени у Шибенику. То је оно што сам ја успео преко Цркве да сазнам о пореклу моје породице Калинић.

 4. Dragomir

  Poštovanje.ja sam okolina Bos.Gradiške.prezime Kalinić.bas me zanima naše poreklo.i volio bi još upoznati Kalinića.mozda smo blizni rodjaci

 5. Огњен Калинић

  Има нас у Сремској Митровици 2 или 3 породице само су једни католици, такође има у Инђији још више 😉😉😉

 6. Dragana

  Molim vas posaljite Mi sliku familije kalinic od Moje pok. Babe Rajke je devojacko ime bilo Kalinic I njene sestre su se zvale Zorka, Smiljana I brat Dusan za druge neznam tacno ima jos familije gde moja baba je zivela u novom sadu rodjena je 1914 God. Hvala unapred jako bi Mi bilo drago dobiti sliku I mozda ko ima drvo

 7. Крсто

  Ових дана сам прочитао на rodoslovlje.hr да се презиме КАЛИНИЋ први пут појављује у Сплиту 1566 године.Према попису из 2001 у Хрватској је тада било 893 породице КАЛИНИЋ од којих је 678 хрватских и 215 србских.У Сплиту живи највише КАЛИНИЋА 137 у 53 породице у Загребу 103 у 49 породица у Солину 77 у 24 породице…Дубровник,Ријека,Винковци Сињ.Коториба …Први “регистровани” КАКИНИЋИ у Сплиту те 1566 су били Јуре и Гргур(Зорзи и Грегор у оригиналном запису) и како пише фра Петар Бежанија ” они су дошли у Далмацију и донели Православну и вероватно Католичку веру” 1683 је забележено у књигама да су КАЛИНИЋИ Павле,Никола,Јован и Јерко добили по 40 канапија земље од Венецијанских власти.После су Павле,Никола Јован и Јерко одселили у село КОЉАНЕ код манастира ДРАГОВИЋ у околини Врлике.Од 1692-1698 под командом харамбаше САВЕ КАЛИНИЋ Православци се окупљају код ВУКОВИЋА МОСТА,данас село под именом ЦЕТИНА око извора реке ЦЕТИНЕ и ту насељавају док су католици КАЛИНИЋИ населили у ВРЛИКУОД 1756 што је забележено у листи верника Сплитске Архијепископије од стране надбискупа Ивана Лађије.КАЛИНИЋИ на северу Далмације се помињу 1783 и то ЈЕРОМОНАХ ИЛИЈА Калинић а после тога 1835 и парох ГЕРАСИМ Калинић уместу Билишан.Међу поменутим је и харамбаша Вид КАЛИНИЋ који је учествовао у генералној побуни против Турака на северу Далмације.У Међимурју се презиме КАЛИНИЋ појављује 1698 да би већ 1771 то било преименовано у КАЛИНИЧ.У новије време се у Загребу региструје 58 породица са 130 душа и то су већина из Далмације.У Славонији живи у 17 насеља 35 породица КАЛИНИЋ са 87 душа од тога у Винковцима 27 и Осијеку 10 душа.Ови подаци су сакупљени на хрватском сајту rodoslovlje.hr аутор је ЛОВРЕ КАЛИНИЋ,који је користио доста литературе и из ФНРЈ,СФРЈ …Нажалост у Србији готово и да нема неких поузданих истраживачких података и зато низ нагађања да су КАЛИНИЋИ из Црне Горе,са Косова из Босне и све се своди на ону већ познату причу да је момак украо лепу девојку и побегао са њом ,”наравно он је КАЛИНИЋ наш предак”.Ако неко има неких нових сазнања ето прилике да проширимо сазнања.Још један важан податак,баба чувеног србског научника НИКОЛЕ ТЕСЛЕ ,звала се Анка и она је из породице КАЛИНИЋ.То стоји у званичном родослову Николе Тесле.Поздрав свим КАЛИНИЋИМА.

  • Слободан Зрнић

   Морате схватити, иако вам је то тешко, да нису сви Калинићи од истог претка, односно да је презиме могло настати у различитим крајевима и да немају никакве везе једни са другима. Такве ствари су потврђене и код ређих презимена од овог.

  • Zeljko Kalinic

   Ja sam Zeljko Kalinic. Moji pradeda je iz sela Koljani. 1921 su bile kolonije i on je sa 9 dece dosao u vojvodinu,juzni banat selo VLADINIROVQC. Tamo je sada dosta Kalinica a moia porodica je jedina porodica koja je preselila u Banatski Karlivac. Mesto pored Vladimirovca. Ima jos sela u vojvodini gde ima kalinica. Pozzzz za sve nas

 8. Dalibor

  U Bavanistu opstina Kovin,zivi porodica Kalinic.Po pricama mojih predaka poticemo sa Kosova.Sa seobom Srba pod Carnojevicem naselili smo se u Smederevu,a zatim je jedan od braca dosao ovde u Vojvodinu.Pozdrav za sve Kalinice!

  • Zeljko kalinic

   Ja sam Zeljko Kalinic. Moji su iz sela koljani. Koliko znam. Moj pradeda je kolojijom 1921 doselio se u mesto u banatu Vladinirovac. Ja sam odrastao u mestu Banatski Karlivac i mi smo tamo jedini Kalinici.