Jovanov Reviewed by Momizat on . Rating:
You Are Here: Home » Prezimena » Jovanov

Jovanov


Komentari (4)

 • Saša

  Porodica sa ovim prezimenom ima po čitavom Banatu, samo u selu Dolovu postoje tri porodica sa ovim prezimenom različitog porekla. U pitanju su Jovanov-Ribičkovi (sveti Vasilije) koji su iz Omoljice prešli u Dolovo, Jovanov-Berda (Sveti Stefan) i Jovanov-Pisarovi (Sveti Vračevi Kozma i Damjan), oba roda su iz Starčeva prešla u Dolovo.
  Što se Jovanov-Pisarovih tiče, nadimak Pisarov je u jednom trenutku bio prezime. Kao najstariji predak ove porodice u matičnim knjigama Dolova navodi se Georgije Jovanović Pisarov (1766-1826). Najstariji broj kuće im je u 18. i do sredine 19.veka bio broj 286.

  Odgovori
  • Jondza

   Odakle je koren prezimena Jovanov?
   Ja sam došao do podatka da je za vreme popisa Marije Terezije u kuci bio glava porodice neki Jovan,pa odatle i prezime Jovanovi.
   Mada mi se to nikako ne podudara jer ima zaisata mnogo porodica koje nosu bliske ili nemaju veze jedni sa drugima a Prezivaju se isto.
   Ako neko ima informaciju o korenu prezimena neka podeli svoje skromno znanje.
   Znam da su u Banat doseljavani Sa Kosova 1690.godine u najvecoj seobi Srba sa patrijahom Arsenijem III Čarnojevićem.

   Odgovori
   • Saša

    Pretpostavljam da vi govorite o Jovanov-Pisarovima iz Dolova? Sasvim je sigurno da je predak ove porodice bio Jovan, ali pošto se u Dolovu nalaze 3 porodice Jovanova sa različitim krsnim slavama verovatno je da nisu istog porekla. Ja imam pretke preko prababe sa očeve strane iz kuće Jovanov-Pisarova čija je krsna slava Sveti Vračevi. Prvi predak za koga mogu pouzdano da kažem da je iz ove kuće jeste pomenuti Georgije Jovanović/Georgije Pisarov (1766-1826) a sve ostalo je nepouzdano.

    Odgovori
    • Matija

     U selu Dobrica u Vojvodini ima dosta Jovanova u tom selu zivi sva moja rodbina sad ne znam tacno odakle su korjeni al znam da u tom selu ima bas dosta prodocia Jovanov

     Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top