Порекло презимена Зивлак Reviewed by Momizat on . Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Поштовани, позивамо вас на сарадњу. Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите к Rating: 0
You Are Here: Home » Презимена » Порекло презимена Зивлак

Порекло презимена Зивлак

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

prezime@poreklo.rs
Пишите нам


Коментари (48)

 • milan

  Interesuje me poreklo prezimena Zivlak. Ono sto znam je selo Resanovci, opstina Bosansko Grahovo, krsna slava Djurdjevdan. Ima ih kolonizovanih u Nakovu kod Kikinde. Po jednoj od verzija vode poreklo iz mesta Dicmo iznad Splita prema Sinju. Uglavnom sve verzije koje sam cuo je da je poreklo iz Hercegovine ili C. Gore, ali mene pored teritorijalnog porekla interesuje izvorno prezime, pre nego je postalo Zivlak, ili bar po cemu ili po kome je dobijeno prezime Zivlak. Jedino gde ga ima u bivsoj SFRJ da znam jeste Resanovci kod B. Grahova i odatle kolonizovani u Nakovu. Knjizevnik Jovan Zivlak iz Novog Sada je poreklom iz Grahova ali mislim da je rodjen u Vojvodini.
  Unapred hvala, Milan.
  moj mail je gajmiki@yahoo.com

  Одговори
 • branislav Branko

  Moj prezimenjace ima zivlaka i u turskoj.Ja sam pokusavao nesto naci ali nigdje nista nije zapisano ,To se samo prenosi skoljena na koljeno da smi iz Dicma ali nigdje pismenog traga.Koji si ti zivlak ?Jesi li mozda sin pok boska Zivlaka.Pozdrav pa pisi

  Одговори
 • stevan zivlak

  poreklo porodice zivlak

  poštovani branko,

  porodica zivlak je poreklom iz sela dicmo iz dalmacije, ali postoje podaci da je u dicmo došla sa dalmatinskih ostrva, čak možda iz italije. legenda vezuje ovu porodicu za ranije prezime kremić, ali nisam mogao da taj podatak proverim. ono što je sigurno, je da smo odvajkada pravoslavni i da su naši stari živeli striktno po pravoslavnim običajima i poštovali pravoslavlje o kome su znali izuzetno mnogo. sva imena i muška i ženska su bila pravoslavna . muškarci su najčešće dobijali imena : stevan, dušan, milan (mile, miluka itsl), jovan , a ženska deca marija, jovanka ( joka ) jela itd.

  zaseok zivlaci u selu resanovci se može uzeti kao sedište naše porodice, mada smo rasuti po čitavom svetu.

  jezik kojim su govorili je bio autohton i imao je velike sličnosti sa ikavicom ( kojom govore današnji bunjevci u vojvodini ), ali sa mnogo starih italijanskih reči. u novije vreme su prihvatili ijekavicu, ali su do nedavno govorili mnogo ikavskih reči ( dida-deda, mliko-mleko itsl).

  običaji su bili pravoslavni, porodična slava je sveti đurađ (đorđe). ženili su se isključivo iz srpskih, pravoslavnih porodica.

  do drugog svetskog rata održavali su kumovske i tradicionalne veze sa šibenikom, zadrom, bribirom, kninom.

  naišao sam na podatak da je na vizantijskom dvoru bio velikodostojnik sa prezimenom zivlak, ali postoje indicije da su prezime dobili u kasnijem periodu od turaka. ima naznaka da bi prezime moglo da ima i italijanske korene.

  najkraće, sa velikom izvesnošću možemo govoriti da ova porodica vodi poreklo od starog srpskog pravoslavnog stanovništva koje je u doba vizantijskog, romejskog, carstva živelo na njegovim zapadnim granicama, a to znači jadranska ostrva ili , verovatnije oblasti današnje italije. moj utisak je da je prezime autohtono, te da ga ne bi trebalo dovoditi u vezu sa turskim korenom. hrvatske izvore treba uzimati sa rezervom, zbog sistematskih viševekovnih falsifikata….

  postoji jedna loza porodice zivlak u konji u turskoj, verovatno je reč o poreklu od nekog janičara, ali je moguće da nemaju nikakve veze sa nama, pošto se ta reč zivlak može prevesti kao turska složenica koja označava ravnodušnog, flegmatičnog čoveka….

  porodica zivlaković vodi poreklo od nas, isto iz resanovaca, bili su srpski dobrovoljci, njihov predak je bio vojni pilot, po činu pukovnik, koji je došao iz amerike na solunski front. na osnovu njegovih zasluga, kraljevina ih je kolonizirala u banatsko aranđelovo i beograd, i na kosovo i metohiju ( zajedno sa porodicom raca i nekim drugim ). dodali su ić, da bi podvukli svoje srpske poreklo.

  stevan zivlak

  Одговори
  • .

   Inače bilo bi dobro, vezano za mogućnost poreklal zivlaka sa ostrva ili iz italije proveriti da li su to konkretni materijalni dokazi ili neproverene ptiče i predanja. Poz.

   Одговори
  • Зорана

   Поштовани,
   да ли имате информацију како се звао предак Зивлаковића који се вратио из Америке да би учествовао у пробоју Солунског фронта? Питам јер се и мој прадеда, Лазар Зивлаковић, вратио се из Аргентине из истог разлога. Краљевина је касније њега са породицом колонизирала у Македонију, Куманово, а онда даље у Опово, Банат, с тим да је он са једним сином (мојим дедом Петром) и ћерком Лепосавом дошао у Опово а остала деца су успут остала и населила се у Лесковцу, Нишу и Трстенику.
   Унапред хвала.
   Зорана Зивлаковић

   Одговори
 • Milan

  Poštovani zemljače Stevane, a sigurno i rodjače, s obzirom da nas nema baš mnogo, interesuje me o a verzija vezano za prezime kremić na osnovu konih dokaza, tj koji su izvori gde ste došli do te pretpostavke, ovo za poreklo za ostrva i italije nisam sivuran da bi moglo da opstane jer onda bi sigurno bili katolici, i jer je uglavnom bio prelazak iz pravoslavlja u katolicizam, a da su oni prešli na pravoslavlje to bio redak slučaj, moj mail je gajmiki@yahoo.com, pišite, pozdrav.

  Одговори
 • stevan zivlak

  poštovani milane,

  rođaci sigurno jesmo.

  što se tiče porekla iz italije, nismo mi jedini. mnogobrojna bratstva pravoslavnih srba su došla sa istoka a ne sa karpata kako nas lažna istorija godinama uči. granice vizantijskog carstva su se znale, u raveni je bila pravoslavna arhiepiskopija, Venecija je bila pravoslavna, udine, sever italije, itd. mnogobrojni istoričari posebno u zadnjim decenijama otkrivaju brojne dokaze da je padanija ( oblast u severnoj italiji ) bila slavenskog porekla, itd. istra, sva dalmatinska ostrva, dalmatinska zagora, Dubrovnik su bili isključivo pravoslavni još mnogo posle velike šizme i raskola između rimokatolika i pravoslavaca. mi smo upravo da bismo sačuvali pravoslavlje se povlačili u krajeve pod turcima, došli smo iz Dalmacije, pošto su u to vreme turci bili verski tolerantniji od rimokatoličke mletačke republike.
  ja sam kao dete imao prilike da slušam naše stare kako su govorili , mnogo su koristili talijanskih reči, i ikavicu ( mliko, dida, itd ), što znači da nisu došli iz ijekavskog govornog područja.
  ijekavštinu smo preuzeli od drugih srpskih bratstava koji su došli iz crne gore i hercegovine na područje bosanskog grahova a koji su se prezivali na ić.
  zašto tvrdim da smo odvajkada bili pravoslavni : pre svega naši đedovi su živeli striktno po pravoslavnom kalendaru koji se znao u dan i koji se prenosio sa kolena na koleno. običaji su nam bili duboko pravoslavni, rituali su bili biblijski, a interesantno je da smo genetsku čistotu čuvali pažljivim odabirom bračnih veza pazeći na srodstvo do osmog stepena, kako to biblija nalaže. tu su i srpska, pravoslavna imena i muška i ženska itd, kult svetog đorđa naše slave, božić, uskrs, preobraženje, ognjena marija, petrovdan i drugi praznici su se posebno obeležavali.
  znači razmišljanja da smo nekad bili rimokatolici ne može uopšte opstati, niti o tome treba razmišljati.
  o prezimenu kremić, mogu da kažem da sam tu teoriju čuo od mog pokojnog đeda stevana zivlaka, ali lično nisam potpuno siguran u to pošto su mnogobrojna bratstva imala slične priče koje su počinjale : bila su tri brata itd. prezimena su se krila, poreklo se krilo, razlozi su bili brojni, a naša porodica je bila stotinama godina čuvar svoga pravoslavlja i svoga srpstva.
  kada smo kod istorije, zivlaci su bili povezani sa vođom ustanka u crnim potocima, vukom babićem, jedan od naših prađedova je oženio njegovu rođenu kćer.
  ako te zanima moj rođače. rado ću ti napisati još par informacija, čim uhvatim vremena.

  pozdrav

  stevan zivlak

  Одговори
 • stevan zivlak

  poštovani milane,

  pisao sam brzo pa mi se potkrala omaška: mi smo došli sa istoka današnje italije, a sa zapadnih granica romejskog-vizantijskog carstva. da budem precizan.

  da još dodam : nesporno je da su u to vreme sva ostrva na jadranu bila pod jurisdikcijom Vizantije, samim tim i verskom jurisdikcijom. isto to možemo reći i za velike delove današnje italije.
  italijanski narod, se profilisao tek posle Garibaldija, a hrvati kao narod se nisu profilisali ni danas kako treba.
  u to vreme je bilo mnogo plemena, sa ove strane jadrana su bili dalmati, liburni, pagani itsl, a severno od reke po su bili padani ( vendi – veneti ) i brojna druga slavenska – srpska plemena. ako imaš knjigu istorija srba od Milojevića, prelistaj, biće ti rođače mnogo jasnije.
  poznato je da je porodica latinović iz bosanskog petrovca došla sa zapada, porodica kijac je došla sa ostrva krk, tomašići sa ostrva Korčula, granići su došli sa ostrva u bašku vodu itsl.
  medići su došli iz doline reke po i mnoga druga bratstva.
  moje je mišljenje da smo mi kao bratstvo zivlak došli ili sa ostrva, ali izvesnije iz italije, iz sledećih razloga : u dicmu smo sigurno bili, ali vrlo kratko, pošto je tada dicmo bilo nenaseljeno i bilo je tranzitna zona za plemena koja su prelazila u otomansku imperiju. da smo bili duže, neko iz porodice bi ostao na svom selištu i sada bi u dicmu bilo tragova zivlaka.
  petoro braće je došlo, prvo u zebe i isjek, zatim u resanovce gde su sada race, sa kojima su se kasnije menjali i sada su zivlaci na svom selištu pored puta.
  znači, dicmo nam je bila samo tranzitna stanica, a da smo došli iz hercegovine ili crne gore, kao druga plemena, govorili bismo ijekavicu, ne bismo voleli da igramo balote, druge italijanske narodne igre, a bili bismo i manje pravoslavni, pošto crnogorska plemena to nisu bila u meri u kojoj smo mi bili odvajkada.
  inače, stari zivlaci su imali sive oči, a sadašnje crne oči nam dolaze sa majčine strane.

  pozdrav

  Stevan zivlak

  Одговори
  • Milan

   Poštovani rodjače, pre svega hvala na opširnim informacijama, u velikoj meri ze slažem u vezi vašeg mišljenja za dicmo-tranzitno područje, ali je zanimljivo kako da nema neki podatak odakle zivlaci vode poreklo a da ima traga postojanja zivlaka na tom području, ovako nekako smo stalno na polju predanja, a ona ipak moraju da se uzmu sa rezervom u pogledu tačnosti.

   Одговори
  • Milan

   Kao što postoji predanje za dicmo, ipak mislim da bi postojalo predanje-došli smo na primer sa tog i tog ostrva , verovatno da dicmo se ne bi ni pominjalo kao nebitan lokalitet u migraciji, kao što se ne pominju druga mesta u okolini dicma a u zaledju splita kroz koja su prošli na putu za resanovce, ipak je dicmo po meni ostavilo trag da je zauzelo mesto u predanju. Ja nisam za odredjenu teoriju ni za ni protiv, nego samo bih hteo znati poreklo.

   Одговори
   • stevan zivlak

    poštovani milane,

    jedna napomena : porodica zivlak je sigurno došla iz dicme, i došlo je pet bratstava, na koje se i sada delimo.

    vremenski period je veoma bitan, odnosno kada smo došli ?

    od 1524. dicmo je u sastavu turske. nešto kasnijom podelom pripadalo je u kliški sandžak ejaleta bosne. turci su osvojeno dicmo podelili svojim borcima. među tim posednicima bili su: zeliagić, mahmut kinić, mustafa vanilj, izak efendi kakahajić, šaban balaisić- belanić, matetić- satković i mehmed ahmetović.

    znači, tada nije bilo ni zivlaka ni kremića na tom prostoru.

    nakon morejskog rata dicmo je karlovačkim mirom 1699. pripalo mletačkoj republici, koja ga je zauzela već nekoliko godina ranije.

    moja skromna procena i izračunavanja po kolenima, odnosno stepenima srodstva unazad, govore da smo u grahovsko polje doselili negde oko 1700 godine. prvo smo došli u selo isjek, pa selo zebe, pa onda u resanovce, gde su sada race, da bi sa njima menjali selište par decenija kasnije. u grahovsko polje smo došli sa mnogo blaga ( ovaca, krava, volova, koza, konja ).

    posle tog rata, koji je opustošio sve to područje, bitno se izmenio sastav stanovništva. među starosedeocima koji su ostali u dicmu zabeleženi su ivan, lovre, petar i mijo radanović, kojima je dodeljeno 10 kanapa zemlje u sičanima i 40 u dicmu koju su i pre obradivali (26. lipnja 1694.).

    veću grupu naseljenika iz duvna u krušvar je doveo pavao bilandžić, pa je po njemu dobila ime jedna banderija. Prema predanju, iz hercegovine su došli pripadnici maretićeve banderije.

    Tada se Dicmo delilo na dve banderije: bilandžića u krušvaru i ercegovcima, i maretića koja je obuhvatala sičane, mojanku, polje, koprivno i radinje. maretića je bilo i na zelovu-neoriću, te u udaljenom selu podhumci.

    iz popisa stanovništva iz tog perioda naseljavanja dicma, nema ni pomena o porodici zivlak ili kremić, za koju moj pokojni đed tvrdi da smo joj pripadali. to znači da smo iz dicme doseljeni u periodu dok je bila u sastavu mletačke republike, negde krajem 17 veka.

    inače, istraživao sam korene porodice kremić, ima možda nekoliko porodica u zadru i okolini, to je možda dokaz da smo i mi došli iz Dalmacije, ali je ta porodica očigledno skoro izumrla.

    ako proučavamo poreklo porodica koje su naselile grahovo, videćemo da ima dosta porodica koje su došle iz crne gore i hercegovine, one o tome imaju sopstvena porodična predanja. to su nenezići, ivanovići, savići, kovačevići itd.

    mi sigurno ne pripadamo toj kolonizaciji, već smo došli sa zapada. to se vidi iz našeg tadašnjeg govora, običaja, nošnje ( naši đedovi su nosili takozvane ličke kape i imali odgovarajuću nošnju ).

    još jednom da ponovim, srpstvo i pravoslavlje naših starih je neupitno, đedovi su posedovali gusle, pevali su nama deci srpske junačke pesme uveče pored vatre, prenosili legende o hajducima , poštovali pravoslavne običaje, izuzetno su pazili kod ženidbe i udadbe na poreklo itd.

    sa sigurnošću možemo govoriti o našem poreklu u poslednjih tristo i kusur godina, ni to nije malo …..

    pozdrav milane,

    stevan

    Одговори
    • Milan

     Poštovani rodjače, u dilemi ssm, koliko znam gusle du nasleđe karakteristično zs crnu goru, hercegovinu, koliko znam gusle kao instrument nisu neeto što sr vezuje za dalmaciju, mozda grešim, isto tako da su poreklom iz dalmacije, ne samo zivlaci, imali bi bar ostatak tradicije konzumiranja ribe. Jeste da u grahovu i okolini nema nekih rečnih tokova, ali bio je nekad potok koji je išai kroz polje do izgradnje puta 60′ tig god, ne znam da li je bilo ribe, ali nikad nisam čuo da je neko od rodbine ili bilo ko drugi na selu pominjao ribu ili nešto drugo vezano za more.

     Одговори
 • stevan zivlak

  poštovani milane,

  što se tiče gusala, tačno je da su vezane za crnu goru i hercegovinu, ali veruj mi da su sva srpska sela po dalmaciji, lici, baniji i kordunu, držala u kući gusle i bila vezana za usmena predanja o kosovu itd. čak i danas, gusala se ne odriču pokatoličeni srbi u dalmaciji, čak imaju i takmičenja.

  što se tiče ribe, tačno je da je nije bilo u resanovcima. reka jaruga je tekla skoro cele godine, nekada smo se kao deca kupali u njoj celo leto, presušila bi možda krajem jula pa do prvih kiša u avgustu. sećam se i vodenice ispred punora, to je pećina u koju rečica jaruga uvire, brana je bila od ogromnih debala, iza nje je bilo jezerce u kome smo se kao deca kupali i uživali.

  riba je bilo, ali sitnih, to nije bila osnova ishrane kod zivlaka.

  međutim, ima jedan interesantan detalj koji sam zapamtio: moj đed Stevan bi redovno, za vreme velikog posta, dobavljao bakalar iz zadra ili šibenika, sa kojima je održavao duboke prijateljske veze. bakalar bi bio sušen, on ga je sitnio i onda su pripremali jela od bakalara, sećam se da su ga kuvali sa pasuljom na neki poseban način.

  to mu je bila tradicija, koju je očigledno poštovao od svojih starih.interesantno je da bakalar nije u tradiciji ni dalmatinaca, pa je to enigma na koju ne mogu odgovoriti.

  priznajem da su stari zivlaci bili slabi plivači, nisu nešto išli na kupanje u rečicu jarugu.

  u prilog tvom razmišljanju, naišao sam na jednom mestu na podatak da je porodica kremić iz crnogorskih plemena kuča, ali nisam istraživao u tom pravcu.

  pozdrav milane, drago mi je da te zanima prošlost naše porodice, ja iznosim moje impresije, koje su verovatno subjektivne. pošto su vezane za rano detinjstvo.

  stevan

  Одговори
  • milan

   Postovani rodjace,u vezi bakalara ,najveci poizvodjaci susenog bakalara su Norvezani,a veliki uvoznici su Talijani,a od njih se obacaj konzumiranja susenog bakalara preneo i na Dalmaciju koja je uglavnom bolje receno oduvek sve do 1918 god, bila u satavu italije ,mletacke republike itd,tako da se i taj ,kao i mnogi drugi obicaji prenosio sa jedne na drugu obalu.E sad ako je kazete Vas djed donosio bakalar,to moze da bude znak veze sa poreklom iz dalmacije,ali bi se moralo utvrditi da li je taj obicaj bio poznat i u drugim kucama Zivlaka,ako jeste to bio mogao biti znak koji pokazuje da Zivlaci vode poreklo iz Dalamcije,ali ako drugi Zivlaci nisu imali taj obicaj,jednostavno moze da znaci da je Vas djed ili neki njegov predak isao po Dalmaciji i tamo dosao u kontakt,probao bakalar,svideo mu se i donosio ga kad je bio u mogucnosti u zivlake.
   Ja ipak mislim usled okrenutosti celog tog i kraja i narode stocarstvu-ovcarstvu da mi ipak vodimo poreklo iz hercegovine-crne gore.A u vezi ikavice ne znam,ali nije iskljuceno kao sto ste rekli da se do 2 sv. rata govorilo dosta ikavskih reci da je to primljeno u dalmaciji a da su pre toga isto govorili ijekavicom pa u dalmaciji primili ikavicu a onda ponovo kod grahova vratili se na ijekavicu,sve su opcije u igri.Inace vezano za Grahovo ja sam negde procitao podatak ili sam slusao od nekoga sada vise ne mogu tacno da se setim da se grahovo zvalo Arezina brijeg po familiji Arezina koje ima u Grahovu, a da su dobili prezime po svom poreklu iz grada ili okoline grada Agrigento-izgovara se aridjento a nalazi se na juznoj obali Sicilije i moze se naci na karti iole ozbiljnijoj.
   Inace rodjace gde vi uglavnom boravite,ako ste raspolozeni da me kontaktirate preko maila, gajmiki@yahoo.com,
   pozdrav.

   Одговори
 • Milan Zivlak

  Pratim vec neko vrijeme preko interneta vase pokusaje da saznate nesto vise o prijeklu prezimena Zivlak. Moram priznati da se sa tim i sam, nazalost neuspjesno, vec duze vremena bavim. Ja sam rodjen u Drvaru, otac mi je iz Resanovaca, sela iz kojeg po svemu sudeci poticu svi Zivlaci i Zivlakovici. U djetinjstu a i u zadnje vrijeme sam cuo i procitao nekoliko teorija o nasem porijeklu, medjutim nijedna mi se ne cini prihvatljivom iz prostog razloga sto ne nude nikakve dokaze. Sudeci po govoru kojim se sluzio moj pokojni djed Dane (Danilo) Zivlak, rekao bih da je veza sa Dalmacijom bila dosta jaka. On je koristio rijeci koje u Drvaru, svega 15-ak kilometara dalje, nije koristio niko. Pio je uglavnom vino sto isto nije tipicno za te krajeve gdje se uglavnom pila (a bogami i dalje pije) rakija. Medjutim vjerovatnoca da su Zivlaci bili nastanjeni u Dalmaciji (ili negdje drugdje ) u duzem vremenskom periodu, a da o tome nema ama bas nikakvih tragova, cini mi se malo vjerovatna. Ja sam trazeci na internetu nasao slicna prezimena (Zewlakov, Zivlakov, Zilak) koja postoje u Poljskoj, Ceskoj, Slovackoj, Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Hrvatskoj i nekim Baltickim zemljama. Nisam siguran ni u ovaj trag, medjutim to mi se zasad cini najblizim. Trag koji vodi dp Turske o cemu je nas rodjak Stevan vec pisao nisam uspio provjeriti. Kada sam proslog ljeta bio u posjeti kod rodbine u Resanovcima dobio sam kopiju porodicnog stabla koja obuhvata period u Resanovcima. Mogao bi to skanirati i poslati vam na mail-adresu ako ste zainteresovani. Za potpunu tacnost ne mogu da garantujem ali mislim da je poprilicno blizu istine. Ako vi imate nekih podataka ili barem teorija bilo bi mi drago se javite na mail.

  Srdacan pozdrav

  Milan Zivlak

  Одговори
 • Milan Zivlak

  Zaboravih da napisem, u knjizi „Zadah Tijela“ po kojoj je snimljen i istoimeni film Zivojina Pavlovica, spominje se Petar Zivlak. U knjizi stoji da je Petar po majci bio Madjar a po ocu Ceh te da je bio katolik.

  Milan Zivlak

  Одговори
 • stevan zivlak

  poštovani milane,

  drago mi je da se po ovom pitanju javio unuk đeda dane.

  ono što je sigurno, je da nismo katolici, niti smo ikada bili. naši đedovi i njihovi đedovi, su živeli i funkcionisali po pravoslavnom kalendaru, znali su tačno koji je dan, crveno slovo, kakvi su običaji itd. to se prenosilo s kolena na koleno vekovima, tako da ne dolazi u obzir da smo doseljeni iz bivših austrougarskih pokrajina češke, slovačke itd.
  ono što je takođe sigurno, mi smo u resanovcima bili bar sto stopedeset godina pre porodica i brastava koje su se doselile u grahovo, drvar i pounje iz hercegovine i crne gore, a koji se prezivaju na ić ( stojaković, vidović, nenezić, savić ivanović itd ).
  moj pokojni đed Stevan a i tvoj đed dane su sigurno znali i pričali su meni i drugima da smo došli iz dicme, pre sedam, osam možda i više generacija. moj pokojni đed mi je pričao i da smo se nekada prezivali kremići….ako bi to bilo tačno, kremići su staro pleme, pravoslavno, koji vuku korena od drugog plemena iz kuča a to su Jokići. međutim, to bi bilo pretpostavke. ja lično sam sklon tome da smo poreklom od autohtonog, srpskog stanovništva i plemena koji su živeli za vreme vizantije na obe obale jadranskog mora, koji su uništeni i pokršteni, a poneki kao mi se sklonili u tursku da bi ostali pravoslavni.
  ima još jedan interesantan detalj : za vreme prvog svetskog rata, jedan stric tvog đeda dane, je dezertirao na istočnom frontu iz austrougarske vojske, ostao u rusiji, oženio se popovskom kćeri, napisao pismo našim starim, da će tamo ostati i da mu je lepo.
  znači, moguće je da su njegovi potomci i danas naseljeni negde u belorusiji, ukrajini ili negde oko reke volge.. kasnije su pokušavali da dođu do njih naši očevi, moj pokojni otac pero zivlak je pokušavao preko crvenog krsta posle drugog svetskog rata, ali bezuspešno.
  volio bih da mi pošalješ porodično stablo na moj mejl : st.zivlak@gmail.com….

  pozdrav moj milane i srećno

  stevan

  Одговори
 • milan

  Poruka za Milana Zivlaka,kazete da ste rodjeni u Drvaru,i da ste culi i tu neku teoriju o poreklu iz Poljske,Ceske,itd. Ne znam sta bih za to rekao to je sve rekla-kazala,nema nista konkretno,izgleda da je,odnosno ono sto je sigurno je da smo iz Dicma,to svi govore da su slusali od starih,svaka kuca kzu da ima to predanje,znaci to je da kazemo sigurno,ali sve ostalo odakle su dosli u Dicmo,kako su se prezivali pre toga izgleda da tesko nesto da cemo naci.Takodje ispred turaka narod se spustao u dalmaciju i liku,pa kada oslabi opasnost od turaka oni se vrate gore u predele preko dinare u zap bosnu.E sad nije iskljuceno da je mozda i to bio slucaj da su se neki spustili u dalmaciju ,ali da je ostalo predanje da su iz dicme a da se izgubilo idakle su sisli.

  Одговори
 • milan

  za milana zivlaka, moj mail je gajmiki@yahoo.com,pa ako je raspolozen moze me kontaktirati.Gde sada inace zivite,pozdrav,milan.

  Одговори
 • Milan

  Trazeci po intenetu naisao sam na informaciju da su u proslosti Jurici iz sela Gorani kod Konjica imali porodicni nadimak Zivlak. Informacija nije sa foruma i cini mi se da je vjerodostojna. Takodje sam preko kolege sa posla koji govori Turski stupio u kontakt sa jednim od Zivlaka iz grad Konje u Turskoj. On je potvrdio da oni imaju veze sa Balkanom ali nam nije dao vise informacija, cekam jos na odgovor. Toliko za ovaj put. Ako neko zna nesto vise o ovome sto ja napisah, neka se javi.

  Pozdrav svim Zivlacima

  Milan

  Одговори
 • Milan

  Milorade zmolio bih za pojasnjenje, na kakvo testiranje mislis?

  Одговори
 • Nemanja

  Ja sam postavio tezu o Goranima i Juricima iz Gorana,no to sokolovi moji je 15 vijek,ikavica,bakalar i sve ostalo je asimilacijski primljeno u Dalmaciji u Dicmu,nismo mi u Dicmu bili dan dva no dobrije 50 godina,crkvu smo dolje sagradili i bili njeni ktitori,u Dicmo smo se doselili prije 1700 godine.Iz Gorana,kod Konjica.Cudno da se u vukovom rijecniku cudnije rijeci i izraza koristi ZIVLE kao opis jagnjeta bez majke.Moze vrlo lako biti da smo se prije Gorana zaista zvali Kremic.
  Pozdrav od Nemanje Milinog

  Одговори
 • Milan

  Nemanja, sve je to lijepo sto pises no imas li ti kakvih dokaza za to. Gje tacno bjese ta crkva, ima li danas kakvih tragova od nje i gdje nadje tako detaljne informacije?

  Pozdrav od Milana Bocinog

  Одговори
 • milan

  Koliko sam se raspitivao do pred ovaj rat ’90-ih bilo je nesto Srba u Dicmu,valjda ima jos po neki koji bi nesto mogli reci o tome vise-vezano za crkvu,ili popa u Splitu kontaktirati jer Dicmo je danas skoro predgradje Splita ima prigradska linija za Split ,a tamo u crkvi bi trebali nesto znati.
  A sto pita Milan moj imenjak gde je crkva,mozda je pretvorena u katolicku,mozda je razrusena,kao sto je razrusen manastir Lubostinj ili Ljubostinj na Duvanjskom polju i od koga se mogu naci samo delimicno ostaci temelja u zemlji a kljucevi manastira su i dan danas u sedistu eparhije Hecegovacke u Trebinju ili su mozda preneti u Mostar jer je pre neku godinu sediste eparhije vraceno u Mostar.Ali i ova teorija zivle-jagnje bez majke, to je pominjao jos i knizevnik Jovan Zivlak.
  A ovo za prezime Kremic nesto mi ne lici da ima slovensku osnovu.Vise lici na vlaska prezimena sa ic na kraju, u istocnoj Srbiji ali bez slovenske osnove npr Kracunovic,Mistridzelovic,Piljkic itd.

  Одговори
  • milan

   Koliko sam se raspitivao do pred ovaj rat ’90-ih bilo je nesto Srba u Dicmu,valjda ima jos po neki koji bi nesto mogli reci o tome vise-vezano za crkvu,ili popa u Splitu kontaktirati jer Dicmo je danas skoro predgradje Splita ima prigradska linija za Split ,a tamo u crkvi bi trebali nesto znati.
   A sto pita Milan moj imenjak gde je crkva,mozda je pretvorena u katolicku,mozda je razrusena,kao sto je razrusen manastir Lubostinj ili Ljubostinj na Duvanjskom polju i od koga se mogu naci samo delimicno ostaci temelja u zemlji a kljucevi manastira su i dan danas u sedistu eparhije Hecegovacke u Trebinju ili su mozda preneti u Mostar jer je pre neku godinu sediste eparhije vraceno u Mostar.Ali i ova teorija zivle-jagnje bez majke, to je pominjao jos i knizevnik Jovan Zivlak.
   A ovo za prezime Kremic nesto mi ne lici da ima slovensku osnovu.Vise lici na vlaska prezimena sa ic na kraju, u istocnoj Srbiji ali bez slovenske osnove npr Kracunovic,Mistridzelovic,Piljkic itd.

   Одговори
 • milan

  Vezano za podatke o crkvi u Dicmu,to bi trebalo kontaktirati crkvu u Splitu jer pod njima je Dicmo a i Dicmo je danas predgradje Splita,ili nekog od Srba ako ima u dicmu.A sto se tice crkve mozda je pretvorena u katolicku,mozda je razrusena kao npr Srpski manastir Lubostinj ili Ljubostinj na Duvanjskom polju ciji ostaci temelja se jedva mogu naci u zemlji a kljucevi manastira se i danas cuvaju u sedistu eparhije Hercegovacke u Trebinju ili mozda Mostaru gde je ponovo vraceno sediste eparhije Hercegovacko-primorske.

  Одговори
 • milan

  Bilo bi dobro dati podatke oko ktitorstva crkve u Dicmu,koji su to izvori.Licno smatram da tesko u ono vreme gladne Dalmacije kada su odozdo bezali gore u Krajinu gde je bilo bogatih livada,a gde je bilo livada radjalo je i zito,da su mogli u Dalmaciji ikako i da prezive a kamoli da grade crkvu.Dalmaciju je pocela da dobija na znacaju tek negde od 60-ih godina XX veka i razvoja turizma.Do tada mogu se naci iskazi zapadnih putopisaca kako u Dalmaciji je takva beda da spavaju u jednoj prostoriji zajedno ljudi,koze,ovce zajedno.Krava je za njih bila mislena imenica ,nisu je ni mogli imati jer nisu imali cime sami sami da se hrane a ne jos i kravu da hrane. A gore u Krajini behu bogate livade ,pasnjaci kao sto npr samo ime kaze Medeno polje kod Petrovca.
  Namerno kazem Petrovac bez ono „bosanski“,jer to i nije bosna,zato su i stavljali taj dodatak za Grahovo,Petrovac,Novi,Dubicu,Krupu,i bas tamo gde su Srbi vecinski,sto ne stavise Bosanska Zenica ili Bos Tuzla.

  Одговори
 • milan

  Izvinjavam se na skoro 2x istom komentaru, komentar nije mogao da se posalje pa sam prekucavao 2x.poz svima.

  Одговори
 • stevan zivlak

  poštovani rođaci,

  jedna napomena oko vlaškog porekla prezimena kremić.

  ne treba zaboraviti da pričamo o 17 veku i prezimenu kremić. u to vreme srbski narod su sačinjavala mnogobrojna plemena i bratstva, a srpska nacija još nije bila stvorena. na prostorima dalmacije i bosne, postojala su plemena koja su zvali morloci, pagani, vlasi , dalmati, itd. iz gornjeg toka neretve su nešto kasnije iselili mnoštvo srbskog naroda, kasnije prozvanog bunjevci , na prostore južno od balatonskog jezera. To su bili srbi, koje su franjevci prevodili u rimokatolike, a govorili su jezik sa kojim su govorili naši stari ( ikavica ).
  vlasi u dalmaciji nemaju nikakve veze sa vlasima u vlaškoj u rumuniji i u istočnoj srbiji,niti sa cincarima itd. naziv vlasi su srbi iz Dalmacije dobili da bi bili identifikovani kao pravoslavni.

  pozdrav

  Stevan zivlak

  Одговори
  • milan

   Postovani rodjace,mislim da nasi stari nisu govorili ikavicom jer ni svi Hrvati-Dalmatinci ne govore ikavicom vec ih ima i sa ijekavicom sto je vrlo moguce znak njihovog Srpskog porekla.
   Kao dobar primer ima jedno Srpsko selo na Kupreskom polju gde Srbi govore ikavicom a okruzeni su sa drugim selima sto Srba ,sto Hrvata koji govore ijekavicu,ali i u takvom okruzenju oni nisu bili poprimili ijekavicu.Pogledacu u literaturi,imam kod sebe,pa cu vam javiti koje je selo u pitanju, jer je o tom selu pisana doktorska disertacija.

   Одговори
 • Stevan Zivlak

  Поштовани,

  Што се тиче Далмације, у њој никада нису живели хрвати као неки одвојен народ. Од првих година хришћанства, наш народ у тим крајевима је био православан, а римокатоличка црка је почела интензивно прекршавање православних братстава од хиљадите године па до данас.
  Многи од њих знају за своје православне корене, зато се и појављује фрстрираност код тог становништва.
  Икавица и ијекавица није њихова, то је српско наслеђе.
  Буњевци и данас у околини Сомбора и Суботице баштине своје српско порекло.
  Не мислим да смо ми буњевци, само се сећам да су наши стари говорили доста икавских речи.
  Такође се сећам великог сиромаштва по далмацији, многи су педесетих година долазили и просили по босни. Наши с их љубазно примали остављали на конаку и давали хране да понесу гладној деци.
  Поздрав

  Стеван

  Одговори
 • milan

  A šta rodjeni mislite,niko to nije pominjao,ne mislim ni ja da je to. Ali npr mozda je neki taj naš predak Zivlak bio Hrvat,ili ako uzmemo da su Dalnatinci velikom vecinom poreklom pokatoliceni Srbi,a sve ove teorije o poreklu prezimenw Zivlak su na vrlo klimavim nogama,mozda je taj nas predak bio katolik ,pa iz nekog drugog razloga otisao sa mletacke strane na,u to vreme tursku stranu.Jeste to bilo redje ali je bilo u toga.Ja sam poznavao momka prezivao se Luketi,rodjen je u Bgd,a deda,pradeda,oko 200god unazad svi njegovi su iz Velike plane,to je nekih oko 100km od Bgd u pravcu Nisa,i imaju porodicno predanje da su iz Italije,dole da juga,znaju i tacno koji grad je odakle vode poreklo.

  Одговори
 • uroš

  a ste vi upali u teške deluzije, rodbino. kakvi crni italijani, i srbi sa istoka nod. ako vašim umovima ne odgovara naše poreklo onda lepo idite u italiju i budite pravoslavni italijani ili mongoli, iranci sa istoka.

  što se tiče porekla, sigurno je da je staro jer postoje poljaci ziwlak i ziwlakow, fudbaler jedan je bio reprezentativac tokom 2000ih.

  istina je uvek jednostavna i na očigled ali je mnogo lepo davati sebi neke atribute kako bi se osećali superiorno.
  italijani i iranci nisu imali nikakve slave, mi imamo slavu dakle lupetate i činite da me bude sramota svoje rodbine.
  sram vas bilo što tako postupate prema slavnom poreklu i ubacujete izmišljotine. nema veće slave od naše, slava rodu, slava zivlacima.

  Одговори
 • Nemanja

  Dobar dan,Zivlaci.
  Pošto vas sve interesuje prezime i porijeklo istoga sa 100%sigurnosti mogu reci da mi i Zivlaci iz Turske nemamo nkkakvu dodirnu tačku.Jer Zivalci u Turskoj kao prvo su bili zlatari tacnije bavili se pozlaćivanjem pa su atoga dobili i nadimak koji upravo to znači u Malatiji postojbini turskih Zivlaka.
  U raznim djelovima Turske znači različito,čist,jasan,bez dlake,do pozlaćen.A ta riječ se koriati i kao epitet za jasnog govornika.
  U svakom slucaju,prezime zivlak smo uzeli po nadimku od ko zna kojeg paše ili bega,tačnije tako nas je nazvao,a razlog zbog čega nemojte me pitati,toliko daleko nisam stigao,stigao sam do 1490 godine i do Gorana kod Konjica dje smo se prezivali Zivlaci.O pravoslavnom pečatu našeg bratstva nebi trosio riječi a takođe(uf sad moram birati riječi)molim vas nemojte neistine pricati ni pisati.Nismo mi bili neki naročiti pravoslavci,tome u prilog služi činjenica da je u cjelim zivlacima u Resanovcima jedino slavu slavio moj prađed Simo(Simala)pa poslije njega moj đed Branko.Toliko o tim silnim postovima i bakalaru.Nebih da upadamo u dalju raspravu,a svjedoka i potvrda imate pune Resanovce.
  Nadalje,crkva u Dicmu postoji još uvijek,samo je postala kapela,ali crkvene knjige se nalaze u Mitropoliji.
  To koliko smo bili pravoslavni potvrđuje podatak da je masa oficira Titove vojske ostavljala slavu,i nije slavila.E vidite dragi moji Zivlaci,na ovo pisanje me podstakla vaša rasprava o imenu i vjeri.Ni odakle mi nismo ovamo došli sem od Kremića iz Crne Gore.Ako nemate relevantne podatke a ono udaranje po vreći samo zbunjuje prosječnog čitaoca a nedoprinosi nimalo istini.Sve ovo sam vam napisao iz samo jednog razloga,prostog,a to je,da neko slučajno nebi pomislio da smo nekakvi bogomoljci,i savršeni pripadnici srpskog naciona,a ustvari ima jedna grana od Zivlaka čiji su preci pokrali dukate iz crkve u Dalmaciji,ja vjerujem da i vi to znate jer ste daleko stariji od mene ili vam se može biti zagubilo nedje u pamćenju?Danas i u iva vremena je najlakse pricati o crkvi i srpstvu,trebalo je to gospodo onda kad je moj đed Šanjo išo u zatvor poslije Đurđevdana,a bio prijavljen od svojih Zivlaka.Toliko o istini.Za sve ostale podatke mozete mi pisati na zivlak10@gmail.com.

  Одговори
  • Milan

   Rodjace,moram ti reci Zivlaci u Turskoj,uglavnom oko grada Konje na istoku Turske gde su naseljeni,jesu jedna nasa grana,koji su bili u sluzbi Turske carevine,pa kada se Turci povlacili nazad u Tursku i oni posli sa njima.Kao u Sfrj neko bio u savezu komunista a neko i nije.Ne svidja se ni meni da ih ima u Turskoj,ali tako je.
   A za Dalmaciju i Dicmo,nisu pokrali dukate nego „pozajmil“ konje od katolickog manastira ili kako oni kazu samostana koji ih pritiskali da predju u katolike.Jedna grana je i presla ali vremenom uzela drugo prezime.Te konje posle trampili za zemlju u Resanovcima od nekog bega Eto to ti je tako u globalu bilo.A Kremic prezime imas i danas na Tari ,oko sela i jezera Zaovine.

   Одговори
  • Milan

   Da budem precizan Kremici su na planini Tari u Srb,nisu sa reke Tare u Cg.Nemamo mi veze sa Cg nemoj sa budemo u zabludi.S obzirom da sam i ja nasao da je Zivlaka navodno bilo oko Konjica(visoka hercegovina),mnogo je verovatnije da su se ovi Kremici sa Tare a iznad Bajine baste spustili u hercegovinu a odatle u Dalmaciju.Ne znam ,da li znas ti Kremici iz Cg koje pominjes da li znas iz kog su kraja Cg,koje pleme.Mnogo pozdrava rodjace!

   Одговори
 • Nemanja

  Milane,ja šta sam imao ja sam rekao,mi Zivlaci iz Bosne smo dobili nadimak lo ko zna čemu,i po ko zna kome,ali veze sa Zivlacima u Turskoj nemamo ama baš nikakve.Ko to kaže,laže.Prezivali se jesmo Kremić,jedna grana bratstva je ostala na gromedji crne gore bosne i srbije a nasa grana je otišla ka Trebinju i Klobuku,tu smo bili begovima Trbonjićima kmetovina kad su oni dobili posjede u Goranima kod Konjica tako su i nas preveli gore.Poslije toga i Kandijskog rata mi se selimo za Dicmo i tu oko 1770 godina odlazimo za Resanovce.E to ti je put od 1490 do danas.Našao sam jedan trag odakle je prezime Kremić,ako nije laž mi smo od Bjelopavlića,to još moram ispitati.
  A što se tiče dukata,ovo što sam napisao je istina i to ništa ne može promjeniti čak ni to izvrtanje istine da se radilo o katoličkom samostanu.Ne rođeni moj,radilo se o pravoslavnoj crkvi kod Drniša.
  No to sve na stranu,živce mi je podiglo pisanje i pricanje neistina,o našem pravoslavnom pečatu itd.Nema toga brate,mi smo bili obični Srbi pravoslavni a je nešto izvitopireno.Veliki pozdrav,volio bi da te kontaktiram na FB ako imaš nalog.

  Одговори
 • Jelena

  postovani prijatelji i rodjaci,
  zainteresovali ste me sa temom,pa sam se malo vise raspitala kod rodbine.Za mene je zbunjujuce jer je moja baka Zivlak,a udala se za Kremica,a kazete da su oni u nekakvom srodstvu.
  Ono sto sigurno znam za Zivlake je da su visoki,lepi ljudi sa specificnim ocima i lepom tamnom kosom.imala sam srece pa su i moji sinovi povukli taj gen…
  ono sto sam saznala podelicu sa vama.
  moja linija je od Jovana Zivlaka i njegove prve zene Darinke,posle se ozenio sa Canom i sa njom ije imao cerku i sina….
  Jovan i Darinka su imali sestoro dece:
  1. Dusana koji je bio pilot kod kralja,bio je ozenjen Slavkom polunemicom,i sa njom ima dva
  sina
  Branka (iz Ecke) koji ima sina i cerku
  Ratiboja (NS),koji je navodno pop,ima dve cerke i sina
  2.Zlatinka udato Kremic (iz Mileseva) ,ima 3 cerke i jednog sina

  3.Draginja udato Bajic (iz Resanovaca),dece….ne znam…unucica 11
  4.Gojko (iz Mileseva) ,ima cerku Darinku (iz Mola),sina Dragoljuba koji ke poginuo,a Dragoljub
  ima sina Aleksandra koji je Zivlak i zivi u Madjarskoj ,jer mu je majka madjarica,…ima sestru
  Adrijanu koja zivi u Backoj topoli
  5. Dragoljub (NS),vojno lice ,u Svilajncu sluzio…ima dve cerke,jedna zivi u Rijeci
  6.Mileva udato Radujkov (NS),

  ako sam nesto pogresila ispravite me

  Mama mi je jos rekla da je kao mlada isla sa tetka Milevom u Novi sad u goste kod Zivlak Petra u goste, i da je on imao sinove Zlatka,Stevana i cerku Jagodu.Nije znala da mi objasni u kakvom su tacno srodstvu bili…

  interesuje me veza Kremic / Zivlak,ako moze neko da mi pojasni.

  pradeda je bio Ilija Kremic,ozenio se sa Marijom Medarevic iz Mokronoga ,i dobili su dva sina Slavoljuba i Gojka koji su ziveli u Milesevu.

  Hvala
  Jelena iz Beograda

  Одговори
 • Jelena

  A moj deda Slavoljub Kremic se ozenio sa mojom bakom Zivlak Zlatinkom…

  Одговори
 • Nemanja

  Poštovana Jelena,mi i Kremići smo se razišli kao bratstvo prije 5-6 vjekova a to je u najmanju ruku 15 koljena pa i crkva i ljudi odobravaju brak nakon toliko generacija.
  E sad,mnogo baš mnogo je nejasnoća oko samog imena,tačnije prezimena,a vidim da su junaci u zemlju pogledali kad je malo istina krenula da isplivava.
  Nema više elana u kićenju slavnog bratstva Zivlaka,a Bog i duša nema ni razloga,više je bilo tuča i razbijenih glava oko ono malo njiva do Jaruge nego što smo se bili u svim ratovima.Ja te molim za malo strpljenja,za neko vrijeme cu izbaciti provjerene podatke iz Mitropolije.Svako dobro

  Одговори
 • Milan

  Rodjace!,ti navodni Kremići,iz kog dela Cg ili iz kog njihovog plemena su da li znas.Ja znam pominjao sam jednog poznanika Kremic sa planibe Tare iznad Drine opstina Bajina Basta.

  Одговори
 • Milan

  Ali ponovo cu reci,mi smo potomci autohtonih Srba Dalmacije iz Dicma.nikakve mi veze nemamo sa Montenegrinima i njihovom mesavinom koji imaju to jeste jedan deo su Srbi ,ali isto tako i dobar deo njih se mesao sa sćiptarima a i ostaci Ilira su kod njih zastupljeni.Tako da su oni(montenegrini)jedan dobar mix-cega,ni oni sami ne znaju.Zato su malo Srbi,pa malo tzv cgorci.

  Одговори
 • Strahinja Zivlak

  Pozdrav rodjaci, moja saznanja nisu kao vasa, moram priznati da sam puno saznao o nasem prezimenu. Ja bih se zadrzao na toj 1700toj godini jer sve dalje od toga je suvise diskutabilno, i naravno ono ko u sta hoce da veruje, tacnije kome sta odgovara. Moja saznanja o mom poreklu do sad su bila sledeca: rodjen sam i poceo svoj zivot u selu Nakovo, nadomak grada Kikinde gde i sad zivim. Secam se razgovora sa pokojnim dedom i jako malo znam, tacnije da je on kao mladic dosao kolonizacijom cini mi se 1943ce iz okoline Bosanskog Grahova mesto se zvalo Zebe. Vernik koliko se secam nije bio celog svog zivota, postao je kad je komunizam prosao, ispunio sam mu poslednju zelju a ona je glasila „ne zelim popa kad me budu spustali“. Slavili smo slavu Djurdjevdan do njegove smrti, posle nismo zbog porodicnih problema. Slavu cu nastaviti kad osnujem svoju porodicu. Saznao sam citajuci sve sto ste napisali i drago mi je sto je to nasa slava ali postavlja mi se pitanje u glavi, kako je on posle toliko godina komunizma odlucio bas za tu slavu..istrazicu. Imam i porodicno stablo u kuci gde je ziveo i moracu ga pronaci, ako jos nesto pronadjem, bilo kakve spise, knjige, bilo sta, koga zanima neka mi se javi na mail pa cu drage volje proslediti. Jos jedna stvar vezna za przimena, citajuci sve ovo secam se na pocetku da je neko spomenu da su postajale porodice u kojima je bilo i po tri prezimena, moja neka vizija je da je vrlo moguce cinjenica da je neki nas daleki rodjak uzeo sebi prezime Zivlak jer ga je tamo neki Turcin pohvalio za neki trud, rad ili sl.ovaj ga pitao sta ti to znaci, Turcin mu nekako objasnio i kao eto to je moje prezime, malo smesno zvuci ali bar po meni verovatno. No suvise je to daleko za kopanje ako me razumete. Hvala svima u svakom slucaju, ako saznam nesto pisacu vam. I da, imam jako veliku zelju obici Grahovo i sva ta mesta u okolini, bar da vidim kuda se kretao moj deda i gde je ziveo, to mi mnogo znaci. Pozdrav rodjaci, zivi i zdravi bili.
  Moj mail: zivlakstrahinja87@gmail.com

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top