Poreklo prezimena Jegdić

18. februar 2012.

komentara: 2

Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: „Drobnjak i porodice u DROBNJAKU i njihovo porijeklo“, II dopunsko izdanje, Beograd, 1997, IŠ ‘Stručna knjiga’

JEGDIĆI

(žive u Šljivansku i Njegovuđi)

Oni su ogranak Šljivančana, a prezime su dobili po udovici Jegdi, tako što njene sinove po njoj prozvaše Jegdići. Neki od njih se iseliše na Njegovuđe, gdje i danas žive. Oni nijesu brojno bratstvo, jer se nijesu puno tražili.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Malu Gospođu.

______________

JEGDIĆI u Pljevljima su od Jegdića sa Previša.

Slave Đurđevdan, a prislužuju Nikoljdan.

 

IZVOR: Stojan Karadžić, Vuk Šibalić: Drobnjak i porodice u Drobnjaku i njihovo porijeklo, 1997, priredio saradnik portala POREKLO Vojislav Ananić

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (2)

Odgovorite

2 komentara

  1. Jegdić

    Jegdići iz Drobnjaka, potiču od drobnjačkog bratstva Balotića. Svi oni potiču od Obrena, koji je bio rođen oko 1730. godine na Previšu, a umro je 1790. Obrenov otac se zvao Milinko Seratlić, a majka Jegda, pa ga po njoj prozvaše Jegdić. Imao je sina Marka, a on sinove Jakova i Luku, od kojih su svi drobnjački Jegdići.
    Do drugog svetskog rata svi Jegdići su živeli u drobnjačkim selima Previš, Gornja Bukovica i Provalija. Sada ih sem u Drobnjaku ima u Pljevljima, Beogradu, Kragujevcu i Jagodini. Najbliži rođaci su im Seratlići, Tomići i Đedovići koji takođe potiču od Balotića i žive u Drobnjaku. Srodni su im i Adživukovići iz Foče, koji vuku poreklo od drobnjačkih Balotića. Slave Đurđevdan i Sv. Nikolu. Nisu u srodstvu sa Jegdićima u Šarancima, okolini Gacka i Banatu.

  2. Vojislav Ananić

    JEGDIĆ (p), Gareva (Gacko). Porijeklom su od bratstva Bjelogrlića iz Lipnika. U Garevu im je predak došao iz Lipnika “zbog siromaštva”. Slave Šćepandan (59:197). Jegdića ima nastanjenih i u Mostaru.

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.