Порекло презимена Јегдић Reviewed by Momizat on . Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ 'Стручна књига' ЈЕГДИЋИ (живе у Шљиванску Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ 'Стручна књига' ЈЕГДИЋИ (живе у Шљиванску Rating:
You Are Here: Home » Аутори » Војислав Ананић » Порекло презимена Јегдић

Порекло презимена Јегдић

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЈЕГДИЋИ

(живе у Шљиванску и Његовуђи)

Они су огранак Шљиванчана, а презиме су добили по удовици Јегди, тако што њене синове по њој прозваше Јегдићи. Неки од њих се иселише на Његовуђе, гдје и данас живе. Они нијесу бројно братство, јер се нијесу пуно тражили.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Малу Госпођу.

______________

ЈЕГДИЋИ у Пљевљима су од Јегдића са Превиша.

Славе Ђурђевдан, а прислужују Никољдан.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 


Коментари (2)

 • Jegdić

  Јегдићи из Дробњака, потичу од дробњачког братства Балотића. Сви они потичу од Обрена, који је био рођен око 1730. године на Превишу, а умро је 1790. Обренов отац се звао Милинко Сератлић, а мајка Јегда, па га по њој прозваше Јегдић. Имао је сина Марка, а он синове Јакова и Луку, од којих су сви дробњачки Јегдићи.
  До другог светског рата сви Јегдићи су живели у дробњачким селима Превиш, Горња Буковица и Провалија. Сада их сем у Дробњаку има у Пљевљима, Београду, Крагујевцу и Јагодини. Најближи рођаци су им Сератлићи, Томићи и Ђедовићи који такође потичу од Балотића и живе у Дробњаку. Сродни су им и Аџивуковићи из Фоче, који вуку порекло од дробњачких Балотића. Славе Ђурђевдан и Св. Николу. Нису у сродству са Јегдићима у Шаранцима, околини Гацка и Банату.

  Одговори
 • Војислав Ананић

  ЈЕГДИЋ (п), Гарева (Гацко). Поријеклом су од братства Бјелогрлића из Липника. У Гареву им је предак дошао из Липника „због сиромаштва“. Славе Шћепандан (59:197). Јегдића има настањених и у Мостару.

  Извор: Ристо Милићевић – Херцеговачка презимена, Београд, 2005.

  Одговори

Остави коментар

© 2012- 2013 ПОРЕКЛО poreklo.rs

Scroll to top