Poreklo prezimena Jelušić Reviewed by Momizat on . Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Poštovani, pozivamo vas na saradnju. Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite k Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Jelušić

Poreklo prezimena Jelušić

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

prezime@poreklo.rs
Pišite nam


Komentari (6)

 • goran saponjic

  Jelusici poticu iz srednje dalmacije sa ostrva hvara selo brusje.prezime su uzeli po majcinom imenu jelusa.nekoliko brace jelusica odatle su zbog nekog zlocina pobegli za trebinje krajem 13veka i kod trebinja se razdvojili zbog straha od mletacke potere.dogovore se da zadrze prezime samomalo da promene da ih nebi gonioci pronasli.jedan brat ode u budvu i on ostane jelusic drugi brat ode u bosnu kod kalinovika tada kucevo i od njega tamo postane pleme jelasic.treci brat ode u srbiju na kopaonik i on je prezime promenio u jelicic.sva tri plemena su srodna od tri brata jelusica.jelusici iz budve su otisli u 16veku u bjelopavlice uzeli njihovu slavu sv petku ali su i pored toga imali puno problema od bjelopavlica pa su mnogi iselili na razne strane u niksic gacko bosnu.bjelopavlici ih smatrali da su luzani tj strosedeoci u plemenu manje vredni od pravih bjelopavlica pa sr tako i ponasali posebno u vreme formiranja plemena 16i17vek.

  Odgovori
 • Ranko

  Poštovani Gorane,

  koliko predaka Jelušići mogu da nabroje, odnosno koliko koljena (pasova) znaju?

  Odgovori
 • goran saponjic

  Gosp. Ranko jelusici zive veoma dugo u bjelopavlicima selo kosic gde su dosli iz budve.i danas se to prezime pominje u budvi i u danilovgradu.navodno su u budvu dosli dosli sa ostrva hvara.jedan deo toh bratstva je otisao u bosnu kalinovik.moguce dasu jelusici vec u 16veku bili u budvi.do nasih vremena toje mnogo pasova iliti generacija jel tako bar 10.

  Odgovori
  • igor

   Postovani Gorane Jelusici i po drugim izvorima poticu sa Hvara,moja porodica je iz Danilovgrada presla u Dalmaciju (Ravne Kotare) da bi pre 250 godina presla na teritoriju opstine Glamoc selo Kamen.Naime trojica brace su se razdelili te je jedan otisao u centralnu Bosnu a drugi u Banja Luku dok je treci ostao u Glamocu.Trag o prezimenu je ostao samo u Glamocu dok se trag od druga dva brata gubi.Danas Jelusici iz Glamoca zive u Beogradu,Novom Sadu i u Nemackoj,pozdrav.

   Odgovori
 • Andrej

  Poatovani da li znate poreklo Jelusica iz Graba kod Cacka.Prema mojim podacima najstariji predak koga znam je Milic Jelusa rođen 1790.Mislim da je se odnekle doselio u grab,s obzirom na njegovo veliko bogatstvo sto se zakljucuje iz popisa 1863 vrednost 453 carska dukata moguce da je bio hajduk.Posle njega sa moje strane je Veljko Jelusa.Ako znate nesto molim vas pomozite.Hvala unapred!!!

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top