Порекло презимена Јелушић

18. фебруара 2012.

коментара: 9

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (9)

Одговорите

9 коментара

 1. goran saponjic

  Jelusici poticu iz srednje dalmacije sa ostrva hvara selo brusje.prezime su uzeli po majcinom imenu jelusa.nekoliko brace jelusica odatle su zbog nekog zlocina pobegli za trebinje krajem 13veka i kod trebinja se razdvojili zbog straha od mletacke potere.dogovore se da zadrze prezime samomalo da promene da ih nebi gonioci pronasli.jedan brat ode u budvu i on ostane jelusic drugi brat ode u bosnu kod kalinovika tada kucevo i od njega tamo postane pleme jelasic.treci brat ode u srbiju na kopaonik i on je prezime promenio u jelicic.sva tri plemena su srodna od tri brata jelusica.jelusici iz budve su otisli u 16veku u bjelopavlice uzeli njihovu slavu sv petku ali su i pored toga imali puno problema od bjelopavlica pa su mnogi iselili na razne strane u niksic gacko bosnu.bjelopavlici ih smatrali da su luzani tj strosedeoci u plemenu manje vredni od pravih bjelopavlica pa sr tako i ponasali posebno u vreme formiranja plemena 16i17vek.

 2. Поштовани Горане,

  колико предака Јелушићи могу да наброје, односно колико кољена (пасова) знају?

 3. goran saponjic

  Gosp. Ranko jelusici zive veoma dugo u bjelopavlicima selo kosic gde su dosli iz budve.i danas se to prezime pominje u budvi i u danilovgradu.navodno su u budvu dosli dosli sa ostrva hvara.jedan deo toh bratstva je otisao u bosnu kalinovik.moguce dasu jelusici vec u 16veku bili u budvi.do nasih vremena toje mnogo pasova iliti generacija jel tako bar 10.

  • igor

   Postovani Gorane Jelusici i po drugim izvorima poticu sa Hvara,moja porodica je iz Danilovgrada presla u Dalmaciju (Ravne Kotare) da bi pre 250 godina presla na teritoriju opstine Glamoc selo Kamen.Naime trojica brace su se razdelili te je jedan otisao u centralnu Bosnu a drugi u Banja Luku dok je treci ostao u Glamocu.Trag o prezimenu je ostao samo u Glamocu dok se trag od druga dva brata gubi.Danas Jelusici iz Glamoca zive u Beogradu,Novom Sadu i u Nemackoj,pozdrav.

 4. Poatovani da li znate poreklo Jelusica iz Graba kod Cacka.Prema mojim podacima najstariji predak koga znam je Milic Jelusa rođen 1790.Mislim da je se odnekle doselio u grab,s obzirom na njegovo veliko bogatstvo sto se zakljucuje iz popisa 1863 vrednost 453 carska dukata moguce da je bio hajduk.Posle njega sa moje strane je Veljko Jelusa.Ako znate nesto molim vas pomozite.Hvala unapred!!!

 5. Alan

  Imam precizne podatke o Jelušićima u Kastavštini u okolici Rijeke od 1750godine. Postoji i selo Jelušići i danas. Neki pričaju da su došli iz Bosne, a neki da su došli iz Crne Gore. Ovo što vi spominjete dobro se nadovezuje na ono što čujem ovdje. Hvala

 6. Goran

  Јелушићи би требало дасу изворно са Хвара,из града Јелсе.Јелушићи су од Макарске одлазили и на Запад према Ријеци и источно у Боку Которску,и Никшићку Жупу.Могуће дасу презиме узели као успомену на Јелсу на Хвару.Једни су отишли према Калиновику,село Јелашци.Потичу од Словена Неретљана.