Poreklo prezimena Jeličić Reviewed by Momizat on . [toggle title="TESTIRANI JELIČIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Haplogrupa: I2a Poreklo: Zaselje, Užička Požega, Srbija / doselili iz Osata u Bosni, građevinari Krsn [toggle title="TESTIRANI JELIČIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU"] Haplogrupa: I2a Poreklo: Zaselje, Užička Požega, Srbija / doselili iz Osata u Bosni, građevinari Krsn Rating: 0
You Are Here: Home » Prezimena » Poreklo prezimena Jeličić

Poreklo prezimena Jeličić

TESTIRANI JELIČIĆI NA SRPSKOM DNK PROJEKTU

Haplogrupa: I2a

Poreklo: Zaselje, Užička Požega, Srbija / doselili iz Osata u Bosni, građevinari

Krsna slava: Tomindan

Kontakt:
_________________________

KOMPLETNE REZULTATE POGLEDAJTE OVDE

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam


Komentari (7)

 • Atina Arsic

  Zdravo, moje devojacko prezime je Jelicic, poreklo selo Vodjenica, opstina Bosanski Petrovac… evo malo o Jelicicima iz naseg kraja.
  Jeličić — pet kuća na Glavici, pet kuća na Jelića Glavici. Slave Nikoljdan. Potekli su od Gospića. Dosele u Srb njih šestorica braće. Presele se otalen u Vrtoče. Budu tu oko dvadeset godina. Dodija im bezvodnica. Pređu u Vođenicu pod Glavicu. Tu isteraju na sedamdesetoro čeljadi. Počnu se deliti i raseljavati: jedni u Vranovinu, drugi u Bravsko. treći natrag u Vrtoče i još na druge strane. Kao vreme njihova dolaska u Vođenicu može se uzeti pre 180—200 godina. Kad su naselili ovde, njihova je kuća bila sedma u Vođenici, ne računajući begovske kuće.
  JELIČIĆI

  Davno,mnogo davno i ko zna gde,neka baba Jelica imenom je zakitila potomstvo.A morala je i biti nabas baba,jer joj je potomstvo snažilo za pripoved.U pripoved je i ušlo.Gavro Vučković,Petrovčanin,zapisao je da je prošao kroz Vođenicu (oko 1855),i navratio u kuću Jeličića,u kojoj je živelo preko osamdesetoro čeljadi,među kojima i 23 udate žene.A kada se 23 mlade i čile žene s đuvegijama zapute u dugu snežnu noć,pod ponjavama,onda pleme mora snažiti.Jedan drugi Krajišnik,pripovedač,Vaso Kondić,kaže da je našao predanje po kome su Kondići i Jeličići jedno,da su potekli od Užica i pali pod Zmijanje a onda se razišli i razmestili.Jedni su bežali valjda,od greha ili hitajući u pomoć uskocima,svrnuli nam u Dalmaciju.Od onda su,valjda opet zbog greha,bežali ovamo.
  Na povratku iz Dalmacije,predak naših Jeličića zadržao se neku deceniju u Lici,nešto duže kod Gospića,a kraće kod Srba.Kad su pregazili Unu,zaustavili su se u Vrtoču.O njihovu izlasku ovamo ima gotova priča.
  >>Jeličići-…Slave Nikoljdan.Potekli su od Gospića.Dosele u Srb,njih šestorica braće.Presele se odatle u Vrtoče.Budu tu oko dvadeset godina.Dodja im bezvodica.Pređu u Vođenicu pod Glavicu.Tu isteraju na sedamdesetoro čeljadi.Počnu se deliti i raseljavati:jedni u Vranovinu,drugi u Bravsko,treći natrag u Vrtoče i još na druge strane.Kao vreme njihova dolaska u Vođenicu može se uzeti pre 210-220 godina.Kada su naselili ovde,njihova kuća je bila sedma u Vođenici,neračunajući begovske kuće<<.
  Jeličići su,prema ovom,iz Like izašli na samom početku osamnestog veka.U Vrtoču se skrasili čitav vek kasnije,pa ubrzo razdelili i razišli.Jedni su se okućili na kraju Glavice,bliže Gradini,a drugi otišli na onu stranu prema Bukovcu.
  Jeličići iz bližeg kraja Glavice
  U delu Glavice,bliže Gradini,ostali su potomci Dake i Sime,braće,kojima očevo ime nije zapamćeno.

  Odgovori
  • Nebojša

   Atina, hvala što ste se javili!

   Zanimljivo da Jeličića i Kondića ima i u višegradskom okrugu. Jedni Jeličćići su testirali dnk.

   Bilo bi dobro kada bi neko od muških članova Vaše familije uradio dnk analizu.

   Tako se sa sigurnošću dolazi do podataka o daljem poreklu.

   Odgovori
 • Nenad Jeličić

  Moja porodica je iz Lušci Palanke, selo Miljevci, broj kuća 2. Krsna slava Nikoljdan. Prema pričama moga djeda , a što se uklapa u komentar Atine Arsić moj čukundjed je jedan od tih 17-nestero djece koji je otišao trbuhom za kruhom od kuće i naselio se kao nadničar u selu Miljevce gdje je i ostao. Prema predanju takođe se spominje i Lika i Dalmacija. Potomci njegovi danas žive u sledećim gradovima: Prnjavor BiH,RS, Novi Sad, Šimanovci,

  U ovoj emisiji od 15min Jeličić -iz Brusa govori o porijeklu njegove loze i kako su se Jeličići selili

  http://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/1004172/trag-darovnica-iz-brusa-.html

  Odgovori
 • Vojislav Ananić

  JELIČIĆ (k,p). Jeličići (k), u Trebižatu i Počitelju (Čapljina), Podboru, Maglicama, Ploči i Lugu (Prozor). Jeličići u Počitelju su iz Trebižata, odakle ih je „preselio aga“ oko 1850. godine (59:252). U Podboru su starosjedioci. U ostala mjesta doseljavali su iz Podbora. U Maglice se Jeličić „stalno nastanio kod Đulagina Briga oko 1860.“, a u Lug je došao 1918. godine (79:72.83.120). Ima ih nastanjenih i u Mostaru. Jeličići (p) pominju se u Ljubomiru (Trebinje). Istorijski izvori pominju Avakuma Jeličića kaluđera manastira Dobrićevo koji se rodio 1737. godine u Ljubomiru (126:335).

  Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

  Odgovori
 • Dejan

  Dobro veče,
  moje ime je Dejan Jeličić, iz Belog Manastira u Baranji, Hrvatska. Slavimo sv. Nikolu. Poreklom smo iz sela Smoljana kod Bosanskog Petrovca. 1945. moj deda Milan (rođ. 1908.g ) je kao kolonista došao u Baranju, u Beli Manastir. Inače po predanju Jeličići su u Smoljanu doselili iz sela Vođenice kod Bos. Petrovca, krajem 18.veka. Početkom 20. veka jedan deo Jeličića iz Smoljane seli u Šabac, i tamo i dan danas ima tih Jeličića. Po dedinom kazivanju jedan njegov stric sa 7 ero dece je odselio u Šabac. Znam da Jeličića ima i u Čelarevu kod B. Palanke te u Nakovu i Velikom Ban. Selu kod Zrenjanina. Kod nas u Baranji ima Jeličića iz Like, koji su Srbi, te Jeličića iz Sinja koji su Hrvati. Voleo bih znati odakle potičemo? Navodno ceo kraj Petrovac, Drvar u D. Lapac dublje poreklo vuku iz Hercegovine. A sad navodno prezime Jeličić potiče sa Hvara, ali nisam siguran u to.
  Veliki pozdrav

  Odgovori
  • Slobodan Zrnić

   Jeličića je na području Bosanskog Petrovca bilo u selima Vođenica, Kolunić, Smoljana i Suvaja. Takođe u nekoliko sela oko Bosanske Krupe. Svi slave Nikoljdan.

   Poreklo nije poznato, a moglo bi se utvrdi genetskim istraživanjem po muškoj liniji (Y hromozom), što se radi preko našeg društva.

   Odgovori
 • Ana

  Jeličića ima i u Srednjoj Dobrinji, Požega.
  Slave Đurđevdan.

  Postoje tri Dobrinje jedna do druge: Donja, Srednja i Gornja.

  Gornja Dobrinja je poznata po tome što je rodno mesto kneza Miloša Obrenovića.

  Pozdrav

  Odgovori

Ostavi komentar

© 2012- 2013 POREKLO poreklo.rs

Scroll to top