Poreklo prezimena Injac

18. februar 2012.

komentara: 9

Prezime Injac nastalo je od ličnog imena Ignjatije (Ignjacije>Ignjac).

Prisutno je u Bosanskoj krajini.

Injaca, koji slave Svetog Vasilija, najviše ima u mestima Pribelja i Podgradina kod Glamoča. Bilo ih je i u naseljima Glamočkog polja – u Zajaruzi, Rudinama i Rudićima.

Injci su brojan rod i u naseljima na Livanjskom polju, gde ima ima u Crnom Lugu, Kazancima, Sajkoviću i Provu.

Injaca je bilo i u naseljima doline Cetine i Krke, kao i u naseljima doline Unca, Sane, Plive i Vrbasa.

Sa rodom Injaca u krvnom srodstvu su Raduni, Malinovići, Mandići, Valjići, Konjikušići, Pajčini i Baroševčići. Za sve njih se kao zajedničko prezime navodi prezime Daničić.

Injci – Daničići su u naseljima na Glamočkom i Livanjskom polju imali ogromne komplekse pašnjaka i šume po Vitorozi, Šatoru i Dinari.

U selu Hrgar (Bihać) Injci slave Sv. Vasilija. Navodi se da su došli od Glamoča.

Injaca ima i u Kazancima, gde je zabeležen zanimljiv slučaj:

U selu Kazancima ima slučaj bigamije. Bračni par Jovo i Anđa Injac bili su bez dece. Videći ga uvek tužnog, žena Anđa naterala muža da se oženi drugom i ona mu sama 1957. dovela devojku. Uticali i rođaci: „Kome štediš? Ostaće ti pleme na mački.“ S tom drugom Jovo ima dece. Žive svi zajedno vrlo lepo”.

Izvori:

Dušan Milanov Nikić, Glamoč, naselja i stanovništvo, Geografsko društvo BiH, Sarajevo, 1989, str. 199.

Milenko Filipović, Različita etnološka građa, Srpski etnografski zbornik, SANU, Beograd, 1967, str. 311

 

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (9)

Odgovorite

9 komentara

  1. dušan injac

    Molim vas da mi pomognete ako nešto znate o prezimenu Injac pre nego su došli u Livanjsko polje, znači od dolaska iz Crne Gore u Hercegovinu. Mnogo vam hvala unapred!

  2. Slavinjac

    Injci vode poreklo iz Crne Gore,prezivali su se
    Danicic.Kao turski kmetovi sukobili su se sa Turcima zbog devojke iz svog roda i svi pobegli prema Glamocu a prezime Injac su poprimili u Livanjskom polju.Pajcini i Barosevcici su se nekad prezivali Injac i svi slave Sv.Vasilija.

  3. ranko

    Tačno je da nas ima dosta u Ljevče polju i da smo došli iz okoline Grahova.Slava svih je Vasilije Veliki.Moj unuk je šesta generacija od doseljavanja.

  4. Injac

    Injci su Daničići poreklom sa Dinare, odatle su se raširili prema Dalmaciji i Bosanskoj Krajini. Pre 200 godina jedan ogranak se naselio u Niš i okolinu. Pre 250 jedan ogranak se naselio u Bačku. Danas ih najviše ima u dijaspori, zatim u Vojvodini, i na kraju u Beogradu. Od Injaca je nastalo više prezimena: Malinovići, Katići, Raduni, Konjikušići, Pajčini… Krsna Slava im je svima Sv. Vasilije Veliki. Ne vode poreklo iz Crne Gore, autohtono su stanovništvo Dinare. Zabluda o crnogorskom poreklu vodi od identifikacije Sv. Vasilija Ostroškog i Sv. Vasilija Velikog koji je Slava Injaca i svih koji od njih vode poreklo. Deo Injaca se pokatoličio u poslednjem periodu turske vlasti i nastanjeni su na Glamoču. Manji deo pokatoličenih Injaca živi u Rijeci i okolini kao i širom Hrvatske. Daničići koji slave Sv Vasilija Velikog ne postoje u Crnoj Gori, niti su ikada postojali.

  5. Nebojša Novaković

    Injci iz Livanjskog polja (Kazanci) pripadaju haplogrupi I2-Y3120>S17250.

    izvor: 23andMe