Порекло презимена Ђоковић

17. фебруар 2012.

коментара: 27

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЂОКОВИЋИ

(у Тимару)

Воде поријекло из села Чеперја у Затарју, па су имали надимак Чеперци, по мјесту из кога су се доселили. У Тимар се доселио Обрад Ђоков око 1865. године, па се по Ђоку прозваше Ђоковићи.

Од овог братства је био чувен Обрад, који се истакао као храбар борац у НОР-у; налазио се у јединицама НОВ-а пљеваљског краја. Носилац је Партизанске споменице 1941.

Славе Јовањдан зимски.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (27)

Одговорите

27 коментара

  1. milanka djokovic

    Moj pradeda Ranko Đoković se doselio za vreme Milosa Obrenovica iz okoline
    Niksica iz sela Jasenovo Polje u okolinu Cacka u selo Ostra
    ĐOKOVIC BORISAV

  2. Фамилије-презимена Ђоковић, по местима живљења. Према књизи Радомира Илића “О љубићским селима”.

    -Доња Трепча
    -Лађевци
    -Остра
    -Прислоница

  3. Р.Ђоковић

    ,,У Тимар се доселио Обрад Ђоков око 1865. године, па се по Ђоку прозваше Ђоковићи” – oвај дио текста није тачан, а ево и зашто:

    1) тешко је повјеровати да се име Обрад понавља најмање 3 пута, али такође постоји прича да је Ђоковиће у Чеперје доселио неки Обрад Ђоков и то око 1800, што вашу причу помјера 65 година уназад.

    2) у сукобима и хајдучијама око Пљеваља (1800-1866) спомињу се и Ђоковићи – вјероватно се мисли на Чеперце, а то није у складу са вашом причом

    3) Такође се зна да је баба Баја Пивљанина рођена (око 1810-1815) Ђоковић из Чеперја, а удала се 1832 . године. Што потврђује моју причу.

    4) За овог ,,Обрада” (другог по реду) ког наводите у тексту, немамо никакве писане доказе о његовом постојању. С друге стране, постоје тачни писани документи који говоре о десетинама других Ђоковића из Тимара и Чеперја из тог времена… Што поново потврђује моју причу.

    и наравно, Обрад (Милисавов) Ђоковић је био партизан… и тај дио приче је тачан.

  4. Фамилије-презименалови Ђоковић, по местима пребивалишта. Према књизи Тодора Радивојевића „Лепеница“.

    -Горње Јарушице
    -Ердеч
    -Бошњане
    -Градац
    -Грошница
    -Трешњевак
    -Драгобраћа
    -Марковац

  5. Новица Ђоковић

    Фамилија Ђоковић, од половине 19 века живи и у селу Доња Шаторња.Почетком 20 било је 4 домаћинства.Сада у селу стално живе два домаћинства.Остали су се разишли за послом и бољим животом.Кажу да су ту дошли са Карађорђем пред 1 устанак, негде од Сјенице.
    Ако неко зна неке детаље, нека ме обавести.

  6. Jasmina

    Da li neko zna Iz kog sela iz opštine Gornji Milanovac potiču Đokovići koji slave sv Đorđa? Hvala unapred

  7. Војислав Ананић

    Ђоковићи у Јасенову Пољу (Горње Поље код Никшића) потичу од Дамјановића и род су са Думнићима, Ђикановићима, Мусићима, Ракојевићима и Тодоровићима. Радојица је имао сина Шака званог Шаин, а он је имао сина Ђока по коме се потомци презивају. Ђоко Шаинов је имао синове: Радојицу, Јова, Шћепана и Бећа (Драго). Радојица Ђоков је имао три сина: Јанка, Мирка и Микоњу (Милинко). Јово Ђоков је имао сина Рака. Шћепан Ђоков је имао синове: Перована, Новицу, Неђељка и Радивоја. Бећо (Драго) Ђоков је имао синове Чала и Пушељу. Ђоковића има одсељених у Никшић, Београд, Подгорицу, Бар, Краљево, Шабац, Ниш, Улцињ, Краљево, Њемачку, Канаду и другдје. Славе Аранђеловдан.

    Извор: Жељко Остојић, Озринићи, Нови Сада, 2017.

  8. Marko Đoković

    Ima Đokovića i u Goraždu u Bosni, zna li neko izvor kada su tamo dosli tacno?

  9. P. Djokovic

    Djokovici iz Zupe Niksicke (selo Jugovici) slave sv Luku (naravno jer zive u blizini srednjevekovnog manastira sv Luke 13.vek). Ranije su se prezivali Vojvodic. Prezime je promenjeno po mom racunu pre sest generacija – dakle pre oko 200 godina a mozda i ranije. Uzrok uobicajen, zbog borbi sa Turcima. Deo starih porodica odselio u Rusiju, a deo ostao sa promenjenim prezimenom. Danas zive u Zupi N. Niksicu, Podgorici , na Primorju, u Beogradu, ima ih i u Hrvatskoj.

  10. Небојша Бабић

    Ђоковићи из Жупе су Требјешани, Војводићи, дакле род племена Никшића.

    Што се тиче славе Свети Лука, која је слава целог племена, питање је да ли је она узета по манастиру у Жупи или је донета из Кртола где постоји црква Светог Луке и предање да је родоначелник племена Никша по овој цркви узео да слави Лучиндан.

    Што се тиче старости презимена, мислим да је процена од 200 година добра. Војводићи су се иселили из Требјесе крајем 18. века (Друга разура Требјесе), а повратници у матични крај (конкретно Жупу) су почели да се враћају почетком 19 века. Претпостављам да је у питању био човек именом Ђоко Војводић, те да су његови синови понели презиме Ђоковић.

    • P. Djokovic

      Hvala na dopuni komentara. To i jesu zapravo cinjenice, dokumentovane su donekle u knjizi “Kazivanje starih Trebjesana” – vrlo zanimljiva knjiga pisana jos starim pravopisom. Djoko Vojvodic je i doselio iz razorene Trebjese u zupu i po njemu i jeste prezime. Poznata su i bar trojica njegovih predaka (Jovan – Dimitrije – Drakul koliko sam ja od starih cuo), a gde su tacno u Trebjesi ziveli to ne znam.