Порекло презимена Ђоковић

17. фебруар 2012.

коментара: 27

Стојан Караџић, Вук Шибалић: „Дробњак и породице у ДРОБЊАКУ и њихово поријекло“, II допунско издање, Београд, 1997, ИШ ‘Стручна књига’

ЂОКОВИЋИ

(у Тимару)

Воде поријекло из села Чеперја у Затарју, па су имали надимак Чеперци, по мјесту из кога су се доселили. У Тимар се доселио Обрад Ђоков око 1865. године, па се по Ђоку прозваше Ђоковићи.

Од овог братства је био чувен Обрад, који се истакао као храбар борац у НОР-у; налазио се у јединицама НОВ-а пљеваљског краја. Носилац је Партизанске споменице 1941.

Славе Јовањдан зимски.

 

ИЗВОР: Стојан Караџић, Вук Шибалић: Дробњак и породице у Дробњаку и њихово поријекло, 1997, приредио сарадник портала ПОРЕКЛО Војислав Ананић

 

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (27)

Одговорите

27 коментара

  1. Ђоковић

    Зна ли неко нешто о Ђоковићима из Смедеревске Паланке, славе Светог Николу?

  2. Milan Đoković

    Đokovići u Jasenovom polju kod Nikšića. Porijeklom smo iz Križevog dola, Čevo, opština Cetinje, Crna Gora. Godine 1730 u Jasenovo polje stigao je predak Đokovića – Radojica. Radojica je imao sina Šaka (Šain), a on Đoka po kojem smo dobili i prezime. Rod smo sa porodicama iz Nikšića – Musići, Dumnići, Todorovići, Rakojevići, Đikanovići (Gaševići).
    Najpoznatiji član našeg bratstva je Novak Đoković.
    Brojanje pasova:
    Radojica (doselio oko 1730. g.)
    Šako
    Đoko
    Šćepan
    Marko
    Perovan
    Šćepan
    Slobodan
    Milan (rođ. 1992 g.)

  3. MilicaĐoković

    Moj pokojni deda Božidar Đoković poreklom je iz Užica od oca (Rade) i majke(Ilinke) Đoković. Znam samo priču da su bila tri brata Đokovića u CG, te da je jedan ostao dole, drugi otišao u Užice, a treći u Valjevo (igrom slučaja upoznala sam u srednjoj školi rođaku čiji je deda Luka Đoković poginu na motoru) Slava nam je Sv Jovana 20.januar.