Na današnji dan: Rođen Radoje Domanović

17. februar 2012.

komentara: 1

17. februar 1873.

Najznačajniji satiričar srpskog književnog realizma Radoje Domanović rođen je u porodici seoskog učitelja u selu Ovsištu kod Kragujevca. Detinjstvo je proveo u susednom selu Jarušicama, gde je završio i osnovnu školu. Završio je Kragujevačku gimnaziju i Filozofski fakultet u Beogradu. Radio je kao profesor srpskog jezika u gimnazijama u Vranju, Pirotu i Leskovcu. Zbog političkih uverenja je proganjan, premeštan i otpuštan sa posla.

Posle pada režima kralja Aleksandra Obrenovića 1903. godine, nezadovoljan malim promenama u zemlji, pokreće politički list „Stradija“, u kojem pokušava da se bori protiv mana novog režima. Razočaran, odavao se sve više boemskom životu, mnogo je pio, i usamljen, ogorčen i siromašan umro je u 35. godini života, 4. avgusta 1908. u Beogradu.

Radoje Domanović je prvi pravi satiričar među srpskim realistima, satira je glavno obeležje njegovog talenta. On je tvorac srpske satirične pripovetke. Najznačajnije Domanovićeve pripovetke su: Vođa, Danga, Stradija, Mrtvo more, Kraljević Marko po drugi put među Srbima i Ukidanje strasti.

 

 

 

Komentari (1)

Odgovorite

Jedan komentar