На данашњи дан: Рођен Радоје Домановић

17. фебруара 2012.

коментара: 1

17. фебруар 1873.

Најзначајнији сатиричар српског књижевног реализма Радоје Домановић рођен је у породици сеоског учитеља у селу Овсишту код Крагујевца. Детињство је провео у суседном селу Јарушицама, где је завршио и основну школу. Завршио је Крагујевачку гимназију и Филозофски факултет у Београду. Радио је као професор српског језика у гимназијама у Врању, Пироту и Лесковцу. Због политичких уверења је прогањан, премештан и отпуштан са посла.

После пада режима краља Александра Обреновића 1903. године, незадовољан малим променама у земљи, покреће политички лист „Страдија“, у којем покушава да се бори против мана новог режима. Разочаран, одавао се све више боемском животу, много је пио, и усамљен, огорчен и сиромашан умро је у 35. години живота, 4. августа 1908. у Београду.

Радоје Домановић је први прави сатиричар међу српским реалистима, сатира је главно обележје његовог талента. Он је творац српске сатиричне приповетке. Најзначајније Домановићеве приповетке су: Вођа, Данга, Страдија, Мртво море, Краљевић Марко по други пут међу Србима и Укидање страсти.

 

 

 

Коментари (1)

Одговорите

Један коментар