Poreklo prezimena Egarić

17. februar 2012.

komentara: 4

Poštovani,

pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (4)

Odgovorite

4 komentara

  1. Ljubo Egerić

    Poštovani!
    Već duže vreme tragam za svojim poreklom, prezimena, Egar, Egarić, Egerić. Pouzdano znam da prvi naš predak je došao u Selo, Riđevšticu, opština Trstenik. U, 15 – 16-om veku u reci, Srebrenici, ispirane su velike količine zlata i srebra, gde se i prerađivalo. Ovo je po predanju, ali i mnogo toponima ukazuju na to. Kao izvore informacija osim predanja koristio sa i rane monografije, ali to je sve novijeg datuma. Obziro da ne živim odavno u Riđevštici, izgubio sam iz vida jedno staro groblje, odavno se tu niko ne kopa a to mesto se zove Staro Selo, što ukazuje da Riđevštica je nastala od tog sela. Svi Egerići, gde god bili, poreklom su iz Riđevštice. Ima više poznatih ličnosti, među njima je najistaknutiji, Akademik, Miroslav Egerić, živi u Novom Sadu. Inače svi su pravoslavne veroispovesti i slave slavu, Sv. Jovan krstitelj, slavi se 20-og januara. kroz moje istraživanje došao sam do, 17-og veka. U napred hvala na pomoći.

    • Nikola

      Postovani Ljubo,
      Istrazivao sam malo sa devojkom, ona se isto preziva Egeric, i rekla mi je da postoji i verzija prezimena Ageric(iz popisa iz 186? u okolini Trstenika, takodje mi je rekla da je preslo iz Egaric u Egeric negde pocetkom 20og veka, tako da je sasvim moguce da je pretrpelo jos neku promenu, zbog rata ili lakseg izgovora (promena samoglasnika A u E)… npr), moja pretpostavka se oslanja malo na vase istrazivanje. Buduci da su radili u rudnicima, mozda su dobili prezime po metalu koji su kopali. Periodni znak za srebro je Ag, koje mi cesto citamo Age. Naravno ovo je samo hipoteticki, ali mozda nesto i znaci.

      • Branko Todorović

        Iz knjige Podžupska sela trsteničkog kraja:

        Egerići

        Jedna od prvo doseljenih familija su preci Egerića. Nije se pouzdano došlo da li su starosedeoci, ni mesta odakle su doseljeni. Najverovatnije iz Crne Gore. Reč Egerići asocira na egare, rod vojske u Ruskoj vojsci. Postojao je i puk izviđača– lovaca, egara. Postoji i mesto Egari u Mađarskoj. Postoji mogućnost da su otuda doseljeni. Do pouzdanog podatka nije se došlo. Ali rano se pojavljuju nazivi potesa “Egarske livade” ili “Stevanove livade”, što govori o ranom prisustvu ove familije. Sve do 20. veka prezivali su se Jegarići i Egarići. Prvi koji se pominju na ovom prostoru su Stevan i Ilija.

        Ovo je sve što sam uspeo naći. Bilo bi dobro da se javite na naš forum, možda će neko od kolega iz tog kraja više znati. Ovo je link ka forumu: poreklo.rs/forum/.

  2. Pitanje

    Poštovani,

    skoro je u Beogradu nastupala pijanistkinja Marta Argerič. Vrlo je po zvučnosti slično prezimenu Egerić, a potiče iz Katalonije. Da li mislite da postoji mogućnost da je ovo prezime na ove prostore došlo upravo sa Iberskog poluostrva (Katalonije), moguće, posredstvom katalonskih plaćenika koji su služili na srpskom dvoru (bili su stacionirani u Dubrovačko republici)? Takođe, čuo sam i za jednu verziju da je prezime Egerić na ove prostore “doneseno” posredstvom saksonskih rudara (Sasa) koji su radili na iskopavanju rude srebra na ovim prostorima. Svakako ovo zvuči kao fantazija, ali laički gledano, ima logike…