Порекло презимена Жикић

17. фебруар 2012.

коментара: 17

Поштовани,

позивамо вас на сарадњу.

Пошаљите нам свој прилог, све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).

Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.

Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.

Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]
Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (17)

Одговорите

17 коментара

  1. Ljilja Zikic

    Krsna Slava Sv Jovan , zivimo u okolini Smedereva.

  2. Sladjana

    Zikica ima dosta u Timockoj krajini u predelu izmedju Zajecara i Knjazevca. Interesuje me da li su oni bili tu starosedeoci ili su se naselili odnekud?!

  3. Sladjana

    Zikica ima dosta u Timockoj krajini u predelu izmedju Zajecara i Knjazevca. Interesuje me da li su oni bili tu starosedeoci ili su se naselili odnekud?! Krsna slava Djurdjic!

  4. Majk

    deo Žikića koji živi u Pirotu poreklom iz sela Ćuštica na Staroj planini. Slava sv arh Mihailo

  5. Aleksandar

    Zikica ima dosta u sumadiji , topola , arandjelovac . u zabarima kod topole se nalazi familijarni grob vecinom su to ratne krvi ,palih junaka iz solunskog fronta prvog drugog svetskog rata , neki su bili podeljeni u cetnicima a neki u partizanima pa i ratovima devedesetih odbrane kosova i metohije tada jedne od poznatih palih boraca Ljiljane zikic koja ja je podlegla ranama snajpera u opstini pec odbranom od albanskih terosrista .

  6. Милорад

    Први познати Жикић је Вук (Велчо) из Маврова (Стара Србија, потоња Македонија), блиски Карађорђев сарадник, истакнути учесник Првог српског устанка. Са сељацима из околине Делиграда је први копао ровове и овеће шанчеве 1806. године, утврдивши читав простор око Делиграда тако да га Турци нису могли заузети све до 6. октобра 1813. године. О њему постоје бројни записи под више различитих – сродних имена – Вук Караџић («капетан Џигић, родом из Рекалије од Скопља»), Прота Матија Ненадовић (Ђикић спомињан у “Мемоарима”), Петар Јокић (»Дође нам Жика из Македоније … би се јуначки и погибе за веру српску. Бог да га прости”), Лазар Арсенијевић Баталака («Историја српског устанка», књ. I: Велча – Вук и Кузма Жикићи, родом из села Мраова, произведени у Београду за капетане; први је са Петром Добрњцем, основатељ Делиграда, где је и погинуо), Исидор Стојановић (капетан Жикић је родом Рекалија, после нишавског боја поставио је основ Делиграда), Анта Протић (капетан Џикавац), Доситеј Обрадовић (Жикић се спомиње у надгробној беседи Петру Чардаклији 1808. године), Триандафил Дука (у “Песмарици” из 1808. помиње Жикића капетана «да је био поштован, на гласу, да је био тактичан и истрајан капетан»), М.Ђ. Милићевић (у «Кнежевини Србији», у «Споменику» и у «Насељу» спомиње и описује живот капетана Жикића), Пандиловић (сакупио скоро све податке о Жикићу, изучавајући његове сроднике и потомке, и непобитно утврдио да му је родно место Маврово; наводи да се Жикић женио два пута – са првом женом имао три сина: Илију, Анка и Милоша, а са другом Влча – Вука и Дамијана).
    Жикићи су насељени у Војводини, Мађарској и Хрватској током сеоба Срба под патријарсима Чарнојевићима у две повезане миграције становништва у 17. и 18. веку приликом којих је велики број Срба са Косова и Метохије и јужних крајева Србије прешао на север, у области Хабсбуршке монархије. У Новом Саду се 1721. у попису становништва наводи родоначелник моје гране Жикића: Тодор Шикић (Жикић), са чином “аднађа” у војним формацијама на Петроварадинској тврђави. Према попису становника Новог Сада из 1901. било је више од 10 породица са преко 50 чланова фамилије Жикић. Деда по оцу Ђока Жикић погинуо је као аустро-угарски војник 1916. на фронту у Галицији. На Алмашком гробљу у Новом Саду и сада има сачуваних 30-так надгробних споменика некада велике фамилије Жикић са надимком “Шелини” који славе Светог Николу (19. децембра по Грегоријанском календару). Отац Тоша, графички радник и наставник математике, учествовао је у борбеним формацијама за ослобођење Новог Сада октобра 1944. и након рата поклонио Матици српској једини сачувани примерак “Слободне Војводине”, претече новосадског “Дневника”, револуционарних новина из 1942. због којих је његов брат од ујака Петар Димитријевић страдао у фашистичком логору Дахау, а главни уредник Светозар Марковић зверски мучен и стрељан. Ако свему додамо и истакнуту трагичну причу о животу и судбини хероине Љиљане Жикић Карађорђевић, добровољца наше Војске током НАТО агресије на СР Југославију и терористичких напада албанских терориста са Косова и Метохије, погинулој приликом обављања борбеног задатка 1. априла 1999. у рејону села Љубенић, општина Пећ, одликованој Орденом заслуге у области одбране и безбедности првог степена, може се профилисати и људски карактер чланова српских фамилија Жикића и њихова улога у нашој националној историји. Да наведем да смо од пок. оца Тоше остали још старији брат Ђорђе, пензионисани просветни радник, сликар и мастер професор фискултуре, са три ћерке и пет унука и моја маленкост, неуропсихијатар, редовни професор неурологије у пензији са две ћерке и троје унука, поћерком и сином Филипом. Према наводима из телефонског именика Жикића сада има свега 70-так породица, највише у Новом Саду, потом Бечеју, Беочину и Суботици, а појединачно у још десетак других места у Војводини.

    • Dragana Žikić

      Poštovanje,Žikića ima još i u Nišu
      Moja porodica Žikić je stara niška porodica poznata pod nadimkom ćatini
      Moj čukun deda vojislav Žikić je iz Kamenice sada je to već naselje ali ranije je bilo selo udaljeno je 3km od Niša.
      Moj deda se u Nišu doseliu 1914 iz Matevca
      Moj deda je bio prvi knjigovođa u Nišu i bili su donatori Pantalejske crkve
      Ono sto je posebno za Žikiće da su izrazito lepi ljudi i veliki domaćini

      • Miloš Žikić

        Pozdrav, rodjen sam u Novom Sadu. Otac mi je iz sela Salaš kod Zaječara. Po predanju poreklom smo iz Stare Srbije. Neki rodjaci kažu da smo iz okoline Prizrena a neki iz Makedonije. Slavimo Djurdjic. Toponimi oko sela za njive i livade se mogu naći u okolini Prizrena.

    • Милош

      Моје порекло је из братства Шелини, село Готовуша, Шар-планина, слава Св. Никола. Део планине Шаре изнад Готовуше и Штрпца се називао Шелиним планинама, по нашем претку Шели. Истражујући своје порекло сазнао сам да је братство веома старо и да вуче корене негде са подручја древне Русије (Древна-Киевска Рус) данашњег подручје Украјине. Сродна братства у Готовуши су Кевкини, Шавајкови, Риешкови, Чутурини … Данас се срећу се следећа презимена братсва Шелини: Шелић, Милосављевић, Младеновић, Миленковић, Жикић, Јовановић …
      Поздрав свим Шелинима ма где их има.

    • Милош

      Моје порекло је из братства Шелини, село Готовуша, Шар-планина, слава Св. Никола. Део планине Шаре изнад Готовуше и Штрпца се називао Шелиним планинама, по нашем претку Шели. Истражујући своје порекло сазнао сам да је братство веома старо и да вуче корене негде са подручја древне Русије (Древна-Киевска Рус) данашњег подручје Украјине. Сродна братства у Готовуши су Кевкини, Шавајкови, Риешкови, Чутурини … Данас се срећу следећа презимена братсва Шелини: Шелић, Милосављевић, Младеновић, Миленковић, Жикић, Јовановић …
      Поздрав свим Шелинима ма где их има.

  7. Ljubinka Žikić Đokić

    Familija Žikić živi u Fakovićima Republika Srpska.
    Poznato mi je da ovde živimo od Balkanskih ratova.Moj predak je imao 9 sinova od koih je 8 otišlo u rat i nijedan se nije vratio,najmlađi sin zvao se Srećko on je ostao sam(boi je mali pa nije sa njima mogao u rat).Njegovih predaka danas ima u Kikindi,Novm Sadu,Beogradu,Lazarevcu,Doboju na Floridi i u Fakovićima opština Bratunac.

  8. Ljubinka Žikić Đokić

    Naša krsna slava je svet Jovan 20.01.

  9. Neko mi rece da svi Zikici poticu iz Dobre od Golubca

  10. Luka

    Živimo u selu Donji Matejevac pored Niša. Slavimo slavu Sveti Đorđe.