Žarković

17. februar 2012.

komentara: 14

Poštovani,

ova stranica je u pripremi.

Pozivamo vas na saradnju.

Pošaljite nam svoj prilog, sve što znate o ovom prezimenu na osnovu usmenog predanja ili citiranjem navoda iz knjiga (navedite kojih) ili onog što je već objavljeno na ostalim internet sajtovima (napomenite kojim).

Obavezno napišite i koju krsnu slavu slavite i područje u kojem se ovo prezime pojavljuje.

Navedite i ime poznate ličnosti (gde je rođen-a, čime se bavi), koja nosi ovo prezime.

Vaš prilog ostavite u komentaru ili pošaljite na i-mejl:

[email protected]
Pišite nam

Naredni članak:
Prethodni članak:

Komentari (14)

Odgovorite

14 komentara

  1. Milan Žarković

    Poštovani,
    šaljem Vam neke podatke o poreklu prezimena Žarković, grbu, himni i slavama koje porodice sa ovim prezimenom slave! Da ne bih sada pisao, možda je najlakše da podatke preuzmete sa sajta: http://www.zarkovici.com/. Ako Vas interesuju još neki podaci, posedujem i rodoslov od nastanka prezimena 1365 godine.
    s poštovanjem
    Milan Žarković

  2. Goran

    Postovani Milane Zarkovicu..zainteresovan sam za poreklo Zarkovica…jer u Hrvatskoj u Sisku postoje Zarkovici koji su sad katolici…da li su oni stvarno katolici poreklom ili su pokatoliceni ..i ako jesu da li ima podataka kad se to dogodilo…hvala unapred

  3. Vojislav Ananić

    ŽARKOVIĆ (p.m). Žarkovići (p). u Gornjem Hrasnu (Neum), Ubosku i Kapavici (Ljubinje), Srđevićima i Bodežištima (Gacko), Kraščici (Borač), Hudutskom (Prozor). Prema predanju, potiču od kneza Mirila iz Mirilovića (Bileća). U Gornjem Hrasnu su živjeli u zaseocima Vlaka i Gaj. Godine 1829. prešli su iz Vlake u Gaj. Neke porodice su odselile u Ubosko 1882. godine. Kasnije su se iseljavali u Kosovsku Mitrovicu, Bačku i druge krajeve. Slave Jovanjdan (59:276.289.293: 155:700). Žarkovići u Srđevićima, prema predanju, potiču od nekog kneza Žarkovića koji je “u vrijeme Baja Pivljanina živio u Srđevićima’’. I u Kruščici su porijeklom iz Srđevića, a doselili su iz Lukovica kod Gacka (59:201, 204.322). Žarkovići u Hudutskom su iz Gornjeg Hrasna. Godine 1895. doselili su u Jablanicu, “odatle u Doljane, zatim na Jasen, pa u Uzoperce, a 1932. na Ramu” – u Hudutsko. Slave Jovanjdan (79:155). Žarkovići (m), u Prenju (Dubrave, Stolac). Starinom su iz Rečica (Čapljina). Selili su u Tursku, pa se povratili oko 1855. godine, i nastanili u Prenju (59:257).

    Izvor: Risto Milićević – Hercegovačka prezimena, Beograd, 2005.

    • Vlado

      Poštovani
      Vaši Žarkovići u G. HRASNU SU OD ŽARKOVIĆA HRVATA Rkt iz sela Čvaljina općina Ravno. Zračna udaljenost od Čvaljine do G.Hrasna je cca 10km. Na Vlaku ,G.Hrasno priženio se Žarković iz Čvaljine u drugoj polovici 18 st. (iza 1750 god). Nikola Žarković iz župe Zažablje koji je bio harambaša dobio je zemlju u Popovu polju 1690 god i naselio se u Čvaljini da bi padom turaka uPopovu dobio zemlju i od Mlečana koji su kratko vladali u Popovu do 1702 god.
      Nemojte se zanositi o mitovima Žarkovića iz Mirilovića i Riđjana. U G. Hrasnu postoje pravoslavci sa Ridjana ali nei Žarkoviči. Oni su tu asimilacijom Žarkovića iz Čvaljine . Posjedujem upise župnih matica Rkt crkve od 1710 god pa dalje. Nemoj te brinuti , Crnogorski Žarkovići jesu ŽARKOEVIĆI sa Bojane koji su vremenu etimologijom prerasli u Žarkoviće. Žarkovići G. HRASNA odnosno bratstvo Žarkovića su prekopirali grb Crnogorskih Žarkoevića i stavili Žarković. Poguglajte “bratstvo Žarkovića” pa ćete vidjeti.
      Pozdrav

  4. Nikola Žarković

    Pozdrav,
    ja sam Nikola Žarković, iz Beograda. Otac Radovan(†), takođe iz Beograda. Ono što znam o poreklu jeste:
    Deda – Milutin Žarković(†) (1900. godište), iz sela Kruščica u Hercegovini.
    Baba – Cvijeta Zirojević(†) (1910. godište), iz sela Presjedovac u Hercegovini.
    Krsna slava je Sv. Nikola – Nikoljdan.

    O poreklu znam da su se negde između prvog (1918.-1928.) ili drugog (1928. – 1938.) talasa migracija, po ukazu Kraljevine SHS odn. Kraljevine Jugoslavije nastanili na Kosmetu kao kolonisti, tačnije u Uroševcu. Tu bivaju do II rata, kada beže u Kruševac, a potom nakon rata, bivaju nastanjeni u Beogradu, po ukazu DFJ, na posed vojvođanskij nemaca.

    Ne znam da li Eparhija Zahumsko-Hercegovačka možda ima neke spise (crkvene knjige i sl.) po kojima bih mogao da ispratim poreklo po babinoj i dedinoj strani, videćemo na proleće. A opet, možda nekome bude značilo, pa se ispostavi da imam neki rod u Hercegovini.

    Pozdrav!

  5. Andrijana Žarković

    Volela bih da znam još o mojoj familiji tj poreklu na teritoriji gde živim pradeda Milorad je prvi pa posle moj deda Milun Žarković ima nas još ali ko he otac i kako se zvao čukundeda ne znam ništa kao ni moj otac a deda je preminuo 1993 g