Порекло презимена Живановић

17. фебруара 2012.

коментара: 75

Средином 18. века петорица браће, од којих је један био Живан, доселила се из Никшићке жупе у Шумадију. Живан се настанио у околини Ваљева, где се задржао и део његових потомака, који су се по њему прозвали Живановићи.
У селу Осеченица, између Ваљева и Дивчибара, односно заселак у којем живе, у народу је познат као Живановића брдо. На том простору и данас има десетак породица, Живанових потомака. Остали живе у Ваљеву, Београду, Мионици и другим местима.
Крсна слава ове фамилије је Свети Лука.
Велимир Михајловић у књизи “Српски презименик” наводи да је презиме Живановић веома фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју.
Поштовани, ако имате још неке информације о Живановићима пошаљите нам свој прилог, односно све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).
Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.
Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.
Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]

Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (75)

Одговорите

75 коментара

 1. David Živanović

  Da li neko zna nesto o Živanovićima iz mesta Korenita kod Loznice.Moj pradeda se zvao Dimitrije,ima sina Miletu(mog dedu)koji zivi u mestu Krivaja kod Sapca.Moj deda ima dva sina Miroslava i Dragutina(Beli).Dragutin je moj cica zivi u Sapcu i ima dva sina Mateju i Luku.Moj otac je Miroslav i mi zivimo u Kragujevcu mesto Stragari tu smo se doselili jer je moj otac svestenik i on ima nas cetvoro mene Anu Nikolinu i Dimitrija.Bio bih zahvalan ako bi mi neko vese rekao o mojoj grani Zivanovica.

 2. Anastasija

  Pozdrav Živanovići. Devojački sam se prezivala Živanović pa želim da podelim sa vama šta sam uspela saznati o prezimenu. Živela sam u selu Braničevu kod Velikog Gradišta. Slava Đurđic.
  Moj otac je Zoran Živanović rođen 1975. godine, deda Živorad rođen 1945. godine, pradeda Miodrag rođen 1920. godine, čukundeda Kosta rođen 1900. godine, navrndeda Dragutin rođen 1874. Od pradede do navrndede svi su sahranjeni u istom selu.
  Prema priži mog dede Živorada prezime je nastalo od Živana koji je došao sa nekoliko braće.
  Prema drugoj priči mog dede Živorada, ranije pre toga smo se prezivali Stokić.

  Ako se neko pronašao ili zna neko više nek mi se slobodno javi na mail: [email protected].
  Hvala unapred i srećno!

 3. М.Ж.

  Поздрав Живановићи!
  У околини Шапца, у Штитару , Живановићи су староседеоци ,славе св. Пантелејмона. Према предањима, па и некој архивској грађи,презивали су се Ђокић и воде порекло из Црне Горе.