Порекло презимена Живановић

17. фебруара 2012.

коментара: 97

Средином 18. века петорица браће, од којих је један био Живан, доселила се из Никшићке жупе у Шумадију. Живан се настанио у околини Ваљева, где се задржао и део његових потомака, који су се по њему прозвали Живановићи.
У селу Осеченица, између Ваљева и Дивчибара, односно заселак у којем живе, у народу је познат као Живановића брдо. На том простору и данас има десетак породица, Живанових потомака. Остали живе у Ваљеву, Београду, Мионици и другим местима.
Крсна слава ове фамилије је Свети Лука.
Велимир Михајловић у књизи “Српски презименик” наводи да је презиме Живановић веома фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју.
Поштовани, ако имате још неке информације о Живановићима пошаљите нам свој прилог, односно све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).
Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.
Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.
Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]

Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (97)

Одговорите

97 коментара

 1. Zoran Živanović

  Pozdrav! Ja sam Zoran Zivanovic, moje poreklo je iz sela Grasevci opstina Brus. Krsna slava mi je Arandjelov dan. U selu postoji zaseok nazvan po prezimenu “zivanovici”. U selu postoje dve familije Zivanovic jedna slavi moju krsnu slavu arandjelov dan a druga familija jovan dan. Ja sam imao tu srecu da mi je i majka iz istog mesta, tako da su mi svi zivanovici rod iz tog kraja,i ujcevina slavi jovan dan. Deda sa oceve strane se zvao Radojica a sa majcine strane Nikita.

 2. Даница Петровић

  Игњат Живановић (нестао на Солунском фронту) , син Благоје Живановић – село Ловци , Јагодина, слава Свети Игњат Богоносац

 3. Velizar Zivanovic

  U selu Lopatanj, izmedju Osecine i Pecke postoji zaseok Zivanovici. Moj otac je poreklom odatle. Slavimo slavu Sv. Alimpije

 4. Ja sam Zoran Živomira Živanović

  Živanovići iz sela Rakinca, opština Velika Plana 11320 , krsna slava Sveti Nikola. Da li neko zna nešto o poreklu nas iz ovog sela?