Порекло презимена Живановић

17. фебруар 2012.

коментара: 139

Средином 18. века петорица браће, од којих је један био Живан, доселила се из Никшићке жупе у Шумадију. Живан се настанио у околини Ваљева, где се задржао и део његових потомака, који су се по њему прозвали Живановићи.
У селу Осеченица, између Ваљева и Дивчибара, односно заселак у којем живе, у народу је познат као Живановића брдо. На том простору и данас има десетак породица, Живанових потомака. Остали живе у Ваљеву, Београду, Мионици и другим местима.
Крсна слава ове фамилије је Свети Лука.
Велимир Михајловић у књизи “Српски презименик” наводи да је презиме Живановић веома фреквентно на целом српском и хрватском језичком подручју.
Поштовани, ако имате још неке информације о Живановићима пошаљите нам свој прилог, односно све што знате о овом презимену на основу усменог предања или цитирањем навода из књигa (наведите којих) или оног што је већ објављено на осталим интернет сајтовима (напомените којим).
Обавезно напишите и коју крсну славу славите и подручје у којем се ово презиме појављује.
Наведите и име познате личности (где је рођен-а, чиме се бави), која носи ово презиме.
Ваш прилог оставите у коментару или пошаљите на и-мејл:

[email protected]

Пишите нам

Наредни чланак:
Претходни чланак:

Коментари (139)

Одговорите

139 коментара

  1. Lenard Zivanovic

    Ja sam Lenard Zivanovic od oca Nikole Zivanovic i deda Pavle Zivanovic. Deda je bio kapetan u Vojski, znam da je imao brata blizanca Lala Zivanovic iz Beograda. Takođe sam čuo da jedan deo familije živi u mestu “Deč” kod Beograda.
    Deda i njegov brat blizanac navodno imaju dosta vanbračne dece po srbiji pošto su svoje živote posvetili ženama i alkoholu 😊. A nikad ih nisu hteli priznati i izbegavali odgovornost, pa iz tog razloga mi nemamo dostupne informacije.
    Deda Pajo je dobio prekomandu u Vojski za Suboticu. U Subotici se deda poslednji put ozeni i dobio petoro dece ” Savu, Ziku, Nikolu, Jovicu i Mirjanu”.
    Toliko znam.
    Ako neko ima info, može me kontaktirati putem meil: [email protected]